Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze systemy inteligentnego budynku

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

pomijając ludzi którzy opływają w gotówkę albo nie wiedzą co to dom inteligentny wszyscy liczą pieniążki. Na czele ze mną oczywiście :D Strasznie cieżko jest się dowiedzieć u producenta ile konkretnie kosztowałby taki system - wszyscy się wymawiają, że nie są wstanie powiedzieć jeśli nie znają funkcjonalności. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w sprawie? Znacie może jakieś tanie systemy tego typu? Coś to pozwalałoby już na jakieś sterowanie bez konieczności wydania 50k? Wszelkie podpowiedzi mile widziane ;)

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Strasznie cieżko jest się dowiedzieć u producenta ile konkretnie kosztowałby taki system - wszyscy się wymawiają, że nie są wstanie powiedzieć jeśli nie znają funkcjonalności. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w sprawie? Znacie może jakieś tanie systemy tego typu? Coś to pozwalałoby już na jakieś sterowanie bez konieczności wydania 50k? Wszelkie podpowiedzi mile widziane ;)

Może zacznij od tego co ty nazywasz inteligentnym domem, bo na razie to pytanie jest podobne do: Ile kosztuje samochód? Niczego nie mogę się dowiedzieć, bo producenci zasłaniają się, że muszą wiedzieć jakie będzie wyposażenie.

Witam wszystkich :)

pomijając ludzi którzy opływają w gotówkę albo nie wiedzą co to dom inteligentny wszyscy liczą pieniążki. Na czele ze mną oczywiście :D Strasznie cieżko jest się dowiedzieć u producenta ile konkretnie kosztowałby taki system - wszyscy się wymawiają, że nie są wstanie powiedzieć jeśli nie znają funkcjonalności. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w sprawie? Znacie może jakieś tanie systemy tego typu? Coś to pozwalałoby już na jakieś sterowanie bez konieczności wydania 50k? Wszelkie podpowiedzi mile widziane ;)

Ja mam 3 przekaźniki PLC sterowane przez internet http://tanieogrzewanie.istore.pl/

Dwa sa do sterowania i jeden jako alarm i regulator temperatury. Razem cała instalacja z osprzętem, przekaźnikami, kontaktronami, czujkami, syreną z własnym zasilaniem i dialerem gsm kosztowała mnie około 4900 PLN. Dokładnie tyle powinno to kosztować.

Ja mam 3 przekaźniki PLC sterowane przez internet http://tanieogrzewanie.istore.pl/

Dwa sa do sterowania i jeden jako alarm i regulator temperatury. Razem cała instalacja z osprzętem, przekaźnikami, kontaktronami, czujkami, syreną z własnym zasilaniem i dialerem gsm kosztowała mnie około 4900 PLN. Dokładnie tyle powinno to kosztować.

Tylko, że pytanie było o inteligentne instalacje w domach.

Bardzo droga stronka. Na allegro takie sterowniki są za 990 zł czyli przepłaciłeś na starcie jakieś 300 zł

Na dużo lepszym sterboxie i do tego o połowę tańszym zrobisz dużo więcej

Proszę bardzo

http://www.intelektronik.pl/oferta.php

Do tego Loxone i mamy całkiem fajne sterownie IB/ID wykonane w KNX.

http://www.loxone.com/Pages/en/purch....aspx?id=BASIS

Do tego satel z modułem integrującym z KNX.

Do zaprogramowania całości wystarczy ETS4 lite, który ma ograniczenia w stosunku do pełnej wersji - tylko 20 urządzeń KNX w jednej instalacji.

Do pobrania tutaj

http://www.knx.org/pl/knx-tools/ets4/download/

PS

4900 to strasznie drogo. Na satelu wyjdzie 50 % taniej.

PS2.

A teraz wyłącz telefon i pokaż wszystkim, najlepiej na youtube jak wszystko fantastycznie nie działa w twoim domu.

Edytowane przez dendrytus

Ja też mam te sterowniki tyle że zakupione na Allegro po 990PLN i bardzo sobie je chwalę. Zaczynałem od jednej sztuki na próbę a teraz mam cztery. Szczególnie jestem zadowolony z faktu że rozwija się oprogramowanie. Mnie różne firmy usiłowały wciskać systemy za dziesiątki tysięcy.

Ja też mam te sterowniki tyle że zakupione na Allegro po 990PLN i bardzo sobie je chwalę. Zaczynałem od jednej sztuki na próbę a teraz mam cztery.

To może kolega wyłączy telefon i pokaż wszystkim, najlepiej na youtube jak wszystko fantastycznie nie działa w twoim domu.

Czekamy.

Ale zanim zobaczmy filmik, to chętnie dowiemy się po co kolega kupił 4 sterownik.

Szczególnie jestem zadowolony z faktu, że rozwija się oprogramowanie.

Tak? A jaką to nową funkcję kolega dostał? Sterowanie LED RGB czy może ściemniacz?

Mnie różne firmy usiłowały wciskać systemy za dziesiątki tysięcy.

Ale jakbyś dał sobie wtedy wcisnąć taką instalację, to przynajmniej miałbyś wtedy inteligentny dom.

28 osiem urządzeń sterowanych, to nawet na mnie zrobiło wrażenie.:jawdrop:

PS

A co będzie jak zostaniesz szczęśliwym posiadaczem iPhona lub iPada?

Opinii dendrytusa nie bierzcie poważnie ...

Oczywista oczywistość.

Ps.

I nadal nie wiemy po co aż 4 chińskie PLC i co można nimi sterować bez potrzeby sięgania po telefon

A tu rozwiązanie na sterboxie. Kosztuje połowę tego co chińszczyzna i ma dwa razy większe możliwości.

W sumie interesuje mnie taki standardzik :) coś typu sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją, sterowanie oświetleniem, monitoring. Załóżmy powierzchnię ok. 200 m2, ogrzewanie piecem, 5-7 pomieszczeń zawierających punkty oświetleniowe plus oświetlenie na zewnątrz (jakiś podjazd, garaż czy coś) i 5 kamer monitorujących sąsiedztwo budynku. Czy to jest dostatecznie szczegółowa specyfikacja? W sumie to tak na początek tylko bo robię rozeznanie i wciąż się zastanawiam co bym chciał mieć tak na prawdę i do czego tego używać. To też niełatwy temat.

Poza tym te sterowniki i sterbox to generalnie całkiem dobry plan :) o coś takiego właśnie mi chodziło. Jedynym w sumie minusem jest dość ubogo wyglądający interfejs. A co konkretnie takie cuś może? W sensie... jakie funkce toto udostępnia ponad załączanie światła (to z e-mailem całkiem dobre, chociaż nie wiem do czego mógłbym wykorzystać :)

Edytowane przez palon

W sumie interesuje mnie taki standardzik

Problem w tym że coś takiego nie istnieje.

Proste pytania

Światło ze ściemnianiem, czy LED RGB?

Sterowanie światłem z czujników ruchu?

Które obwody mają wyłączać na noc, a które przy opuszczaniu budynku?

Odcinanie Wody, gazu?

to kilka z ponad setki pytań na które trzeba znać odpowiedź.

Każda odpowiedź "tak" ma wartość od 100 do 1000 zł

a co do taniego sterowania co można nazwać inteligentnym domem to jest jedna firma która ma takie rozwiązanie

odbiornik a zarazem centrala sterująca jest z wyglądu przypominająca konsole do gier kosztuje ona ok 1900 pln bez ograniczeń co do urządzeń

teraz pod instalacje jaką mamy instalujemy w puszkach pod włącznikami moduły sterujące np ściemniacze lub tylko włączniki podobnie w gniazdkach koszt modułu ok 250 pln

dodatkowo posiadają termostaty na kaloryfery które wyczuwając nagłu spadek temp np otwarte okno zakręca kaloryfer

co jest dość dobre całość systemu jest bezprzewodowa, moduły komunikują się z centralą bezprzewodowo.

sterowanie w/w systemem jest możliwe za pośrednictwem komputera lub smartfonu, nie mamy paneli sterowniczych ich role spełnia tel.

Firma która oferuje taki system to FIBARO

pozdrawiam

jak narazie to jest jedna z najtańszych opcji sterowania w jakimś stopniu domem

Oświetlenie RGB nie wiem do czego mogłoby się w domu przydać poza imponowaniem snobistycznym znajomym ;) więc raczej nie. Sterowanie światłem z czujników ruchu to już bardziej. Przy okazji możnaby zrobić jakąś symulację obecności może, jakieś tryby paniki i tym podobne. Odcinanie wody i gazu zdecydowanie tak, tak samo jak wyłączanie bądź bardzo mocne ograniczanie ogrzewania w razie nieobecności w domu. Rzeczywiscie pytań dużo. Zastanawiam się tylko czy nie ma sposobu, żeby w jakiś przybliżony sposób ogarnąć które z systemów są tańsze, a które droższe. Rozumiem, że to problem bo cena zmienia się mocno w zależności od stopnia komplikacji rozwiązania ale pewnie podzespoły same różnią się półką cenową.

Co do fibaro to słyszałem już trochę na jego temat. Jak ma się w tym wypadku sprawa definiowania funkcji które system realizuje? Wspomniane zakręcanie kaloryfera to pewnie stała funkcja centrali sterującej. A jakieś bardziej złożone funkcje? A może możliwość definiowania własnych?

Oświetlenie RGB nie wiem do czego mogłoby się w domu przydać poza imponowaniem snobistycznym znajomym ;) więc raczej nie. Sterowanie światłem z czujników ruchu to już bardziej. Przy okazji możnaby zrobić jakąś symulację obecności może, jakieś tryby paniki i tym podobne. Odcinanie wody i gazu zdecydowanie tak, tak samo jak wyłączanie bądź bardzo mocne ograniczanie ogrzewania w razie nieobecności w domu. Rzeczywiscie pytań dużo. Zastanawiam się tylko czy nie ma sposobu, żeby w jakiś przybliżony sposób ogarnąć które z systemów są tańsze, a które droższe. Rozumiem, że to problem bo cena zmienia się mocno w zależności od stopnia komplikacji rozwiązania ale pewnie podzespoły same różnią się półką cenową.

Co do fibaro to słyszałem już trochę na jego temat. Jak ma się w tym wypadku sprawa definiowania funkcji które system realizuje? Wspomniane zakręcanie kaloryfera to pewnie stała funkcja centrali sterującej. A jakieś bardziej złożone funkcje? A może możliwość definiowania własnych?

Wszystkie te funkcje można też zrealizować na centrali alarmowej satel-integra, przy okazji nie musisz dublować czujników i masz wszystko w jednym urządzeniu.

Witam

Gorąco zachęcam do zapoznania się z ofertą systemu Vision. Aktualnie mamy dwa pakiety startowe w skład których wchodzi również sprzęt. Ze szczegółami można zapoznać się na stronach:

Vision Studio i

Vision Home.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt

Macie błąd w schemacie drugiego neurona Studio. Są tam cztery elektrozawory, w tym jeden od wody. Jest też jedna czujka zalania i jeden termoregulator.

Po co są te pozostałe dwa elektrozawory?

Ciekawe jak to jest mieć dom piętrowy z dwoma kaloryferami. Neuron 3 z Home.

Toaleta na rysunku Neuron z Home powinna mieć numer 5, a nie 3

Jaką klasą ma ten system alarmowy?

Jakie są roczne koszty prądu zużywanego przez PC, bo jak rozumiem musi on pracować non stop?

PS.

Ponieważ słynę ze złośliwości, w tym jednak przypadku proszę jednak nie traktować tego postu jako złośliwość z mojej strony.

Wszystkie te funkcje można też zrealizować na centrali alarmowej satel-integra, przy okazji nie musisz dublować czujników i masz wszystko w jednym urządzeniu.

To zrób symulację obecności na satelu.

O LED RGB nie wspomnę, bo byłoby to kopanie leżącego.

To zrób symulację obecności na satelu.

O LED RGB nie wspomnę, bo byłoby to kopanie leżącego.

Bardzo prosto, poprzez timery można pozapalać każde światło z harmonogramem na dowolny miesiąc do przodu (złodziej nie jest chyba taki domyślny aby notować sobie zapalanie światła codziennie przez następne miesiące), oczywiście po zazbrojeniu systemu i wykorzystując do tego iloczyny i sumy logiczne wyjść.

Ostatnio robiłem zapalanie oświetlenia schodów po kolei tzw. linijka świetlna i też się dało.

Bardzo prosto, poprzez timery można pozapalać każde światło z harmonogramem na dowolny miesiąc do przodu (złodziej nie jest chyba taki domyślny aby notować sobie zapalanie światła codziennie przez następne miesiące), oczywiście po zazbrojeniu systemu i wykorzystując do tego iloczyny i sumy logiczne wyjść.

Radzę poczytać czym jest i jak działa symulacja obecności i nie traktować złodziei jak imbecylów.

Ostatnio robiłem zapalanie oświetlenia schodów po kolei tzw. linijka świetlna i też się dało.

No to gratuluję. Ja właśnie robię schody w LED RGB z włączaniem z czujników ruchu i regulacją natężenia świecenia w zależności od pory i "jasności" w pomieszczeniu. W trakcie alarmu zmieniają kolor z białego na pomarańczowy jeśli są domownicy i na czerwony jeśli ich nie ma (luksfer nad schodami błyska światłem od schodów).

Dopóki satel nie wypuści np. Integry ze zmienionym oprogramowaniem pod ID, pozbawionym wszystkich tych definicji typowych dla SSWiN (linie wartownicze, bankomaty itp) a uzupełnionej o linie analogowe i funkcje typowe dla ID np. symulacja obecności, to będzie to sztuka dla sztuki.

Nie wiem jaki jest sens robienia symulacji obecności domowników , jak chyba tylko dla spokoju właściciela. Złodziej jak będzie obserwował dom to zapalanie świateł nic nie zmieni, po prostu będzie wiedział czy domownicy opuścili dom czy nie (jak nie będzie pewny to zadzwoni dzwonkiem). Jak robią włamania to i grupy interwencyjne nic nawet nie pomogą bo całe włamanie trwa całkowicie do 5 minut jak jest system alarmowy z powiadomienie do firmy ochroniarskiej.

Nie wiem jaki jest sens robienia symulacji obecności domowników , jak chyba tylko dla spokoju właściciela. Złodziej jak będzie obserwował dom to zapalanie świateł nic nie zmieni, po prostu będzie wiedział czy domownicy opuścili dom czy nie (jak nie będzie pewny to zadzwoni dzwonkiem). Jak robią włamania to i grupy interwencyjne nic nawet nie pomogą bo całe włamanie trwa całkowicie do 5 minut jak jest system alarmowy z powiadomienie do firmy ochroniarskiej.

Wiec w jakim celu traciłeś czas i programowałeś pseuda obecność w satelu?

Wiec w jakim celu traciłeś czas i programowałeś pseuda obecność w satelu?

Nie programowałem tylko napisałem że można coś takiego zrobić (co uważam że to głupi pomysł i w domu czegoś takiego nie mam).

Temat jest o najtańszych systemach inteligentnego systemu (jak ktoś myśli tylko o podstawowych funkcjach to satel integra jest najtańszym bardzo dobrym rozwiązaniem, bo system alarmowy i tak w większości sytuacji musimy mieć, a do integry dokupujemy dodatkowo tylko moduły wejść/wyjść, a całą logikę programujemy w centrali integra).