dendrytus 08.04.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie programowałem tylko napisałem że można coś takiego zrobić (co uważam że to głupi pomysł i w domu czegoś takiego nie mam). Temat jest o najtańszych systemach inteligentnego systemu (jak ktoś myśli tylko o podstawowych funkcjach to satel integra jest najtańszym bardzo dobrym rozwiązaniem, bo system alarmowy i tak w większości sytuacji musimy mieć, a do integry dokupujemy dodatkowo tylko moduły wejść/wyjść, a całą logikę programujemy w centrali integra). To może najpierw zrób coś takiego, a później twierdź, że się da i będzie to to samo co Nexwell, fibaro czy KNX. PS. Czyli dobrze twierdziłem że nie masz bladego pojęcia o symulacji obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.04.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem jaki jest sens robienia symulacji obecności domowników , jak chyba tylko dla spokoju właściciela. Złodziej jak będzie obserwował dom to zapalanie świateł nic nie zmieni, po prostu będzie wiedział czy domownicy opuścili dom czy nie (jak nie będzie pewny to zadzwoni dzwonkiem). Jak robią włamania to i grupy interwencyjne nic nawet nie pomogą bo całe włamanie trwa całkowicie do 5 minut jak jest system alarmowy z powiadomienie do firmy ochroniarskiej. Witam Kolego, nie ma na świecie systemu alarmowego, który uchroni Cię przed włamaniem, napadem. Na ochronę użytkowników czy mienia składa się wiele czynników: system sygnalizacji włamania i napadu, antywłamaniowe drzwi, okna, monitoring, omawiana symulacja obecności użytkowników, rolety zewnętrzne i inne. Każda z wymienionych funkcji w mniejszym lub większym stopniu ma zapobiegać, zmniejszać ryzyko przytrafienia się niechcianej sytuacji, dlatego, jeżeli nie ograniczają kogoś koszty, warto pomyśleć o tym temacie globalnie. Samo powieszenie sygnalizatora, kamer, powoduje efekt psychologiczny, 95% zwykłych złodziejaszków ominie już taki dom - w praktyce jak do tej pory kilku klientów się o tym przekonało, po wykonaniu instalacji, odpukać, do tej pory nie było kolejnych zajść. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 08.04.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 To może najpierw zrób coś takiego, a później twierdź, że się da i będzie to to samo co Nexwell, fibaro czy KNX. PS. Czyli dobrze twierdziłem że nie masz bladego pojęcia o symulacji obecności. Odnośnie symulacji obecności to rozgarnięty złodziej potrafi z obserwacji policzyć domowników, później sprawdzić czy wszyscy opuścili dom i jeden stoi na czatach i sprawdza czy czasem ktoś się nie wróci i po włamaniu i zadziałaniu systemu alarmowego kiedy grupa interwencyjna będzie podjeżdżać w okolice domu dać znać reszcie plądrujących dom aby spokojnie go opuścili (99% wiekszości włamań i żadna symulacja obecności nic tu nie zmieni). Odnośnie sterowania mam zrobione sterowanie oświetleniem zewnętrznym (po zadziałania czujnika zmierzchowego czujniki ruchu po wykryciu ruchu zapalają światła na określony czas lub na stałe jeżeli jest włączone ze środka), sterowanie bojlerem ciepłej wody w okresie letnim (timer rano i wieczór grzeje wodę do ustalonej temperatury, rano tylko wtedy gdy domownicy są na noc w domu), sterowanie zasilaniem urządzeń RTV i internetowych (timer + czy domownicy są w domu + pilot w innych godzinach), oświetleniem na korytarzach (zmierzchowy + czujniki ruchu i czujniki otwarcia drzwi do korytarzy + dodatkowe przyciski gdy chcemy włączyć na stałe) i wiele innych kombinacji robionych u klientów np. z zdalnym włączeniem ogrzewania, sterowania roletami itd. Można na necie poczytać o inteligentnych domach i wiele funkcji to dla mnie jest bez sensu, można wszystko zrealizować chyba tylko po to aby może raz tego użyć aby pochwalić się znajomym, koszty instalacji nigdy się nie zwrócą i pobór prądu w takim domu będzie kilka razy większy od tradycyjnej instalacji. Ja u siebie robię tylko takie funkcje które mają ograniczyć zużycie prądu, ułatwić eksploatacje domu i do tego mają być używane przynajmniej raz na kilka dni i koszt ma się zwrócić maksymalnie w najbliższym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.04.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Odnośnie symulacji obecności to rozgarnięty złodziej potrafi z obserwacji policzyć domowników, później sprawdzić czy wszyscy opuścili dom i jeden stoi na czatach i sprawdza czy czasem ktoś się nie wróci i po włamaniu i zadziałaniu systemu alarmowego kiedy grupa interwencyjna będzie podjeżdżać w okolice domu dać znać reszcie plądrujących dom aby spokojnie go opuścili (99% wiekszości włamań i żadna symulacja obecności nic tu nie zmieni). Nie każdy ma w domu obrazy Picassa czy van Gogha. Zresztą w takiej sytuacji zawsze w domu pozostaje służąca, dwóch kamerdyner, kucharz i 6 ochroniarzy, emerytów po GROM-ie koszty instalacji nigdy się nie zwrócą Bo nikt nie robi tego dla oszczędności. i pobór prądu w takim domu będzie kilka razy większy od tradycyjnej instalacji. Zużycie prądu? 64 moduły KNX zużywają max 45VA przy 230V. Czyli maksymalnie nieco ponad 50 gr na dobę. Moduł może zawierać 16 przekaźników. Obecnie są dostępne moduły które pobierają prąd jedynie w momencie przełączania przekaźników. Ja u siebie robię tylko takie funkcje które mają ograniczyć zużycie prądu, ułatwić eksploatacje domu i do tego mają być używane przynajmniej raz na kilka dni i koszt ma się zwrócić maksymalnie w najbliższym okresie.NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Zresztą w twojej instalacji pobór prądu w takim domu będzie kilka razy większy od tradycyjnej instalacji. Jedyne wyraźne oszczędności będą na ogrzewaniu/klimatyzacji Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palon 13.04.2012 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Fajna sprawa to pozwala na jakieś rozeznanie co mniej więcej da się zrobić i za ile. Funkcjonalność co prawda nie jest zbyt rozbudowana, ale za to sprzęt wliczony w cenę. Czy fibaro albo knx udostępniają takie pakiety? Możnaby porównać w razie czego a mnie się nie udało znaleźć na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.04.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Czy fibaro albo knx udostępniają takie pakiety? Możnaby porównać w razie czego a mnie się nie udało znaleźć na razie. KNX standard zrzeszający ponad 200 producentów sprzętu. Jak sobie to wyobrażasz? Pakiet? Czyli kupujesz coś co ci nie jest potrzebne ale za to brakuje ci tego co jest ci niezbędne. W zestawie chciałbyś takie przyciski http://controlhome.pl/przyciski/triton5.jpg a może takie http://ulanoff.com/blogs/automation/files/2009/12/basalte-touch-sensitive-switches.jpg A zanim zaczniesz cokolwiek porównywać to tu masz instrukcję programowania jednego z modułów od KNX http://www.knx-gebaeudesysteme.de/sto_g/English/PRODUCT_MANUALS/JRAS_XXX_PH_EN_2CDC506051D0101_V1-1.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palon 25.04.2012 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Miałem raczej na myśli zestaw nastawiony na pewną konkretna funkcjonalność a mniej na detale. Oczywistym jest, że przyciski każdy sobie wrzuci jakie będzie chciał za to możnaby pomyśleć nad jakimiś podstawowymi urządzeniami i/o. Tak nawiasem, to rozumiem, że nie ma jednej firmy matki która to wszystko nadzoruje tylko pewien standard komunikacji? Poza tym obejrzałem sobie instrukcję i bardzo przypomina mi to program moellerowski do konfigurowania xcomfort. Tam jest takie podejście, że każde urządzenie może pracować w jednym lub kilku trybach przeznaczonych do uzyskania ściśle zdefiniowanych funkcjonalności (np. przycisk w trybie sterowania roletą - służy do sterowania roletą i niczego więcej). Z tego co zdążyłem doczytać to i vision i fibaro podchodzą do tego inaczej - nie definiują konkretnych zastosowań pewnych elementów systemu tylko pozwalają na ich zdefiniowanie poprzez połączenie z innymi elementami i interakcje. W xcomfort to też występuje, ale raczej w szczątkowej postaci typu: jeśli jedna czujka i druga czujka to aktor. Wychodzi na to, że samo podejście do problemu jest diametralnie różne. Chyba, że w knx też można robić takie triki ale w tej instrukcji nie ma nic na temat. A już zupełnie na marginesie - przyciski śliczne i ładnie podświetlane i nawet przemyślane w miarę. Szczególnie te kwadratowe z krzyżykiem mi się podobają tym bardziej, że jest w nich na przykład sporo miejsca na palce czego nie można powiedzieć o niektórych urządzeniach xcomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.04.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Tak nawiasem, to rozumiem, że nie ma jednej firmy matki która to wszystko nadzoruje tylko pewien standard komunikacji? "Firmą matką" nadzorującą KNX jest stowarzyszenie KNX, które "produkuje" program do programowania instalacji i dba o kompatybilność podzespołów. Zajmuje się też promowaniem systemu i wprowadzaniem nowych rozwiązań. Poza tym obejrzałem sobie instrukcję i bardzo przypomina mi to program moellerowski do konfigurowania xcomfort. Tam jest takie podejście, że każde urządzenie może pracować w jednym lub kilku trybach przeznaczonych do uzyskania ściśle zdefiniowanych funkcjonalności (np. przycisk w trybie sterowania roletą - służy do sterowania roletą i niczego więcej). Z tego co zdążyłem doczytać to i vision i fibaro podchodzą do tego inaczej - nie definiują konkretnych zastosowań pewnych elementów systemu tylko pozwalają na ich zdefiniowanie poprzez połączenie z innymi elementami i interakcje. W xcomfort to też występuje, ale raczej w szczątkowej postaci typu: jeśli jedna czujka i druga czujka to aktor. Wychodzi na to, że samo podejście do problemu jest diametralnie różne. Chyba, że w knx też można robić takie triki ale w tej instrukcji nie ma nic na temat. W KNX klawisz może włączać światło, wyłączać lub je ściemniać. Może też zmieniać swoją funkcję "w czasie" Prosty przykład: Światło w pokoju dziecinnym zapala się "normalnie" (tylko pokój i na 100%) ale tylko do godziny 22. Po tej godzinie naciśnięcie przycisku oświetlenia spowoduje zapalenie się światła w pokoju, przedpokoju, łazience i zostanie ono włączone tylko na 60% jasności. Długie przytrzymanie klawisza od światła włącza funkcję ściemniacza niezależnie od pory dnia. Jeśli zostanie dodana czujka natężenia światła, to światło będzie się świecić z najbardziej optymalną jasnością. Szczególnie ważna funkcja w biurach czy urzędach. Gdzie wiele lamp pali się bezsensu tylko dlatego, że włączono je rano jak było pochmurno. Jeśli naciśniemy krótko klawisz od żaluzji to żaluzje podniosą się, jeśli długo, to żaluzje obrócą lamelki. Nie ma większego sensu, aby klawisz od światła sterował np. żaluzjami ale bez problemu może otwierać np. furtkę. W pokoju mamy pojedynczy włącznik od światła, a chcemy sterować roletami i ogrzewaniem. Wystarczy założyć włącznik wyposażony w większą ilość klawiszy, wyświetlacz i czujnik temperatury. Podłączyć dwa przewody i zamontować go w miejsce starego przycisku. Następnie programujemy co ma realizować włącznik. Pojedynczy włącznik http://img.archiexpo.de/images_ae/photo-p/infrarot-lichtschalter-378870.jpg i włącznik wielokrotny http://controlhome.pl/przyciski/triton5.jpg Diody led na włącznikach mogą służyć jako punkty orientacyjne w ciemności lub sygnalizować wykonanie komendy. Np. otwórz furtkę - dioda zapali się dopiero jak furtka zostanie "mechanicznie" otwarta. Oba zajmują jedną standardową puszkę, chociaż różnią się wielkością. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palon 27.04.2012 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Rozumiem, że taki przełącznik, nawet większy, jest postrzegany przez system jako jedno urządzenie i dlatego nie ma potrzeby zmian w okablowaniu jeśli się go zmieni na inny? Wspominając moellera miałem na myśli co innego. O ile dobrze zrozumiałem zamysł, to planowali zrobienie trybów pracy poszczególnych urządzeń w taki sposób by dało się każdym urządzeniem zasterować każde inne. Stąd tryb obsługi rolet w przycisku bezprzewodowym. Chodziło mi o to, że takie podejście zamyka system na tworzenie bardziej złożonych rozwiązań i współpracę z czymkolwiek innym co z kolei czyni go mniej elastycznym. Czyli u moellera na minus, vision na plus (bo u nich to zupełnie inaczej wygląda) a jak w knx? I dodatkowe pytanie: jeśli mamy już taki knxowy wyłącznik światła i chcemy zamienić go na inny i domontować jeszcze czujnik, jak w przykładzie który podałeś, to czy możemy skorzystać z istniejącego podłączenia/kabla/magistrali? Czy trzeba dorzucić jeszcze jedną wiązkę jako, że urządzenie jest jeszcze jedno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.04.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Czyli u moellera na minus, vision na plus (bo u nich to zupełnie inaczej wygląda) a jak w knx? Dopóki nie zaprogramujesz wyłącznika nic nie realizuje. Dowolny wyłącznik realizuje dowolną funkcję w systemie. Włączenie światła w łazience dodatkowo może włączać podgrzewanie luster ale tylko wieczorem. Wyłączenie światła włącza np wentylator na 10 min. Włącznik może włączać pojedyncze urządzeni lub grupę urządzeń. I dodatkowe pytanie: jeśli mamy już taki knxowy wyłącznik światła i chcemy zamienić go na inny i domontować jeszcze czujnik, jak w przykładzie który podałeś, to czy możemy skorzystać z istniejącego podłączenia/kabla/magistrali? Czy trzeba dorzucić jeszcze jedną wiązkę jako, że urządzenie jest jeszcze jedno? Ograniczeniem jest ilość urządzeń na jednym przewodzie - 64. Bez znaczenia czy jest to moduł wyłączników czy przekaźnik rolet czy zespół 16 przekaźników(też jest to widziane jako jedno urządzenie). Jeśli dodamy wzmacniacze możemy zwiększyć ilość urządzeń do 255. Takie linie możemy łączyć przy pomocy sprzęgieł, tak połączone linie możemy łączyć w obszary. Łączna ilość urządzeń w jednym systemie to 57 484. Co ciekawe awaria jednego urządzenia nie wpływa na pozostałe. Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 27.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam Wspominałem kiedyś o przycisku programowalnym Nexwella z czujką temperatury - zamieszczam zdjęcia. Ramka szklana, kilka kolorów do wyboru, ikony można indywidualnie dobrać do funkcji, oczywiście przycisk programujemy w/g uznania - (światło, rolety czy inne funkcje o których rozmawialiście wyżej). Przycisk na "żywo" robi bardzo pozytywne wrażenie, jego jeszcze większą zaletą jest cena - oscyluje koło 290zł netto - porównując do tradycyjnych wyłączników np. roletowych, (ze średniej półki) zaczyna być bardziej opłacalne wdrożenie takiego osprzętu - oczywiście przycisk ten komunikuje się tylko z systemem Nexo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.04.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 ... Przycisk na "żywo" robi bardzo pozytywne wrażenie, jego jeszcze większą zaletą jest cena - oscyluje koło 290zł netto - porównując do tradycyjnych wyłączników np. roletowych, (ze średniej półki) zaczyna być bardziej opłacalne wdrożenie takiego osprzętu - oczywiście przycisk ten komunikuje się tylko z systemem Nexo. Pozdrawiam Jak sam wspomniałeś przyciski współpracują tylko z Nexo. Byłaby może szansa na przerobienie go (albo i nie - dokładnie nie znam sposobu transmisji) na system przekaźników ale ... do powyższej ceny należałoby doliczyć zasilacz 24V jak również zamówić przekaźniki na 24V z wyjściem separowanym na 230V (w ofercie ma F&F). Niestety z owych 290 zł cena nagle uzbiera się na sporo więcej a do tego jeszcze trzeba specjalnie ułożyć instalację. Podobny osprzęt - przyciski w swojej ofercie ma Berker - TS Snesor który po "drobnych modyfikacjach instalacji" można go wdrożyć do "tradycyjnej instalacji" tylko po co bajerowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak sam wspomniałeś przyciski współpracują tylko z Nexo. Byłaby może szansa na przerobienie go (albo i nie - dokładnie nie znam sposobu transmisji) Tukan nexwella, to 1-wire na jednej parze i 24V na drugiej. Podobny osprzęt - przyciski w swojej ofercie ma Berker - TS Snesor który po "drobnych modyfikacjach instalacji" można go wdrożyć do "tradycyjnej instalacji" tylko po co bajerowanie? Może dlataego, że nie wszystkich rajcują takie włączniki http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/93/35/40/2293354015 W poście jest błąd. Nexwell to nie 1-wire na jednej parze i 24V na drugiej, tylko RS485 na jednej parze i 24 na drugiej. Za zwrócenie uwagi dziękuję forumowiczowi stkop Edytowane 24 Czerwca 2012 przez dendrytus Błąd merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Tukan nexwella, to 1-wire na jednej parze i 24V na drugiej... Tak więc na system przekaźników nie da się przerobić. ...Może dlataego, że nie wszystkich rajcują takie włączniki... Uhhh. co za koszmar. Jak w jakieś starej szkole. Ale nie popadajmy w skrajności. Osprzętu ("tradycyjnego") jest sporo. Mozna wybierać w kolorach, kształtach czy materiałach (jak i cenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.04.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam Pokazałem te przyciski w kontekście tego wątku, czyli powiązanie z inteligentnym budynkiem - nie ma możliwości wykorzystania ich w instalacji np. tylko z przekaźnikami. Z tym "bajerowaniem" to kwestia gustu i pieniędzy. Niektórzy klienci zakładają IB dla osiągnięcia konkretnej wygody użytkowania domu, inni lubią bawić się swoim sprzętem (nie kojarzyć źle ) a jeszcze inni zakładają taki system, bo spodobał się konkretny model wyłącznika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.04.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) http://www.hdl-polska.com.pl/produkty/panele_sterujace/1#http://inteligentnybudynek.eu/uploads/RTEmagicC_panel_dlp.jpg.jpg cena 560 PLN netto (688 PLN z VAT ) Wielozadaniowy panel ścienny z funkcjonalnymi przyciskami, z pełną możliwością ich personalizacji. Wbudowany czujnik temperatury, kontrola wentylacji, audio, tv/dvd, światła, żaluzji, alarmu itp. Zmienne funkcje ekranowe, opcje zmiany języków, wymienne kolory obudów, zmienne kolory przycisków, montaż bez zastosowania śrub, podczerwień (IR). Można go połączyć np z 8 Kanałowy Moduł Przekaźnikowy 16A http://www.hdl-polska.com.pl/produkty/przekazniki/12#http://img.diytrade.com/cdimg/1072676/11734143/0/1263521945.jpg kosztującym netto 617.89 PLN (brutto 760 PLN) Po niewielkiej rozbudowie możemy mieć to Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 18.06.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jeżeli TUKAN to 1-Wire to porażka. 1-Wire to wolna magistrala telemetryczna z podłą korekcją błędów. To nie ma prawa dobrze działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 20.06.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Tukan nexwella, to 1-wire na jednej parze i 24V na drugiej. Jeżeli TUKAN to 1-Wire to porażka. 1-Wire to wolna magistrala telemetryczna z podłą korekcją błędów. To nie ma prawa dobrze działać. 1-wire na jednej parze? Panowie, ogarnijcie się! Nie mnóżcie takich głupot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.06.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 1-wire na jednej parze? Panowie, ogarnijcie się! Nie mnóżcie takich głupot! Przecież są 2 pary? Jakiś problem z liczeniem. Owszem jest tam błąd, bo pomyliłem 1-wire z RS485. Jako użytkownik elektrody powinienś wiedzieć przynajmniej od 24 Gru 2010 00:58, że Nexwell to RS485 na jedne parze i 24 V na drugiej. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1567724.html#8906768 Zresztą tu masz postzawierający już poprawne informacje. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157491-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie&p=5366642&viewfull=1#post5366642 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 24.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Owszem jest tam błąd, bo pomyliłem 1-wire z RS485. No właśnie na tą pomyłkę chciałem zwrócić uwagę. Zwłaszcza XTEA, który bez zastanowienia wyciąga wnioski nie wyczuwając absurdu "1-wire na jednej parze". Nie interesuje mnie czy pomyliłeś się czy bezmyślnie chlapnąłeś. "Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla." pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts