Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze systemy inteligentnego budynku

Recommended Posts

No właśnie na tą pomyłkę chciałem zwrócić uwagę. Zwłaszcza XTEA, który bez zastanowienia wyciąga wnioski nie wyczuwając absurdu "1-wire na jednej parze". Nie interesuje mnie czy pomyliłeś się czy bezmyślnie chlapnąłeś. :p "Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla." pozdr

Przecież 1-wite to tylko 2 druty. MASA i DANE. Zasilanie nie jest konieczne. Nie potrzeba trzeciej żyły, bo albo urządzenia mają własne lokalne zasilania albo mogą pracować pasożytniczo.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem się spytać właśnie odnośnie systemu inteligentnego budynku. Jestem z Wrocławia i szukam tutaj na miejscu jakiejś firmy, która mogłaby mi zainstalować taką instalację. Nie potrzebuję żadnych wymyślnych funkcjonalności, przede wszystkim chodzi mi o sterowanie oświetleniem i ogrzewaniem, sterowanie żaluzjami, kontrola otwieranych drzwi. Jak będą jakieś dodatki, to tym lepiej. Ale chciałem się spytać czy macie może jakieś doświadczenie z firmami z Wrocławia? Czy nie ma sensu ograniczać się regionalnie? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi...

Chciałem się spytać właśnie odnośnie systemu inteligentnego budynku. Jestem z Wrocławia i szukam tutaj na miejscu jakiejś firmy, która mogłaby mi zainstalować taką instalację. Nie potrzebuję żadnych wymyślnych funkcjonalności, przede wszystkim chodzi mi o sterowanie oświetleniem i ogrzewaniem, sterowanie żaluzjami, kontrola otwieranych drzwi. Jak będą jakieś dodatki, to tym lepiej. Ale chciałem się spytać czy macie może jakieś doświadczenie z firmami z Wrocławia? Czy nie ma sensu ograniczać się regionalnie? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi...

Odpuść firmy. Firmy skasują cię 20.000PLN w górę. Wal prosto do producentów urządzeń i poproś o pomoc. Mam osobiście sterowniki chińskie PLC2011A0 i PLC2011B0 i to był strzał w 10-tkę. Wpisz w google ich nazwy i poczytaj.

Odpuść firmy. Firmy skasują cię 20.000PLN w górę.

Ale za co go skasują ? Za prawidłowo wykonaną pracę, za koszty materiałów nie należą się pieniądze ?

Wal prosto do producentów urządzeń i poproś o pomoc...

Tutaj się zgodzę . Kolego kindyk funkcje o których pisałeś z powodzeniem możesz zrealizować na systemie Nexo, producenta który bazuje w Twoim mieście, na pewno bez żadnych kosztów uzyskasz informację, wycenę a także prezentację u Ciebie na miejscu w domu.

Wejdź na stronę http://www.nexwell.pl bądź jeśli wolisz, mógłbym Cię z nimi umówić, albo po prostu pytaj mnie jak to wygląda od strony firmy instalatorskiej. Możesz także samemu podejść do tematu wykonania - jednak potrzebna jest tu duża wiedza i doświadczenie, a z instalacją elektryczną nie ma żartów.

Pozdrawiam

Ale za co go skasują ? Za prawidłowo wykonaną pracę, za koszty materiałów nie należą się pieniądze ?

Tutaj się zgodzę . Kolego kindyk funkcje o których pisałeś z powodzeniem możesz zrealizować na systemie Nexo, producenta który bazuje w Twoim mieście, na pewno bez żadnych kosztów uzyskasz informację, wycenę a także prezentację u Ciebie na miejscu w domu.

Jak już firma chce robić prezentację w domu u klienta to będzie drożyzna. Przy okazji obliczą względem zamożności klienta, jaki ma samochód, jaki dom. lepiej założyć osobny temat, dać rzuty domu w plikach, opisać co się tam chce i pomożemy za darmo, bezinteresownie.

Jak już firma chce robić prezentację w domu u klienta to będzie drożyzna. Przy okazji obliczą względem zamożności klienta, jaki ma samochód, jaki dom.

Źle, - kolega na opak zrozumiał. Umawiamy się na prezentację w wynajętej starej ruderze (oczywiście kłamiąc, że to nasz dom) pod domem golf-1-dynka, dzieci po podwórku boso latają. No i wtedy już wiadomo - system dostajemy za pół-darmo, a całą instalacje charytatywnie wykonają firmy z muratora. ;)

lepiej założyć osobny temat, dać rzuty domu w plikach, opisać co się tam chce i pomożemy za darmo, bezinteresownie.

Całkiem niedawno przygotowywałem wycenę - długości przewodów, rodzaje, ilość czujek, kamery, domofony, elementy wykonawcze po stronie ogrzewania, instalacja Sat, Lan, ster. pompy ciepła, rolety, napędy bram itd., i oczywiście podzespoły systemu który będzie tym sterował - zajęło mi to około 6dni - jak myślisz, ile "moja" firma na tym zarobiła ? - tkzw "zero" ;) dlatego bardzo chętnie podrzucę Tobie kolejny projekt do wyceny.

Kolego kindyk jeżeli jesteś nadal zainteresowany, bezinteresownie mogę podliczyć co potrzebujesz do sterowania budynkiem, jeżeli będziesz już miał komplet podzespołów indywidualnie możesz się zgłosić do firmy o której wcześniej pisałem i negocjować rabaty lub na początek poproś o cennik katalogowy który dla wszystkich bez wyjątku - jak to sugerował kol. dejna jest równy.

Jeżeli będziesz zainteresowany muszę wiedzieć:

Ile mam być punktów sterujących - manipulatory LCD (z tego urządzenia możesz sterować zasobami całego systemu)

ilość klawiatur strefowych - funkcja zazbrajania/rozbrajania obiektu - w sytuacji gdzie będziesz chciał mieć wygodniejszy dostęp do sterowania systemem alarmowym (np. garaż, czy inne boczne wejście, albo inna kondygnacja)

ilość stref grzewczych (pętle przy podłogówce) na tej podstawie zostaną dobrane moduły przekaźnikowe oraz termostaty

ilość rolet

ilość czujek alarmowych (wejścia do systemu) na tej podstawie dobiera się dodatkowe moduły rozszerzające - sama płyta główna posiada ich 20.- czyli do standardowego domku powinno wystarczyć.

ilość czujek które miały by dodatkowo sterować światłem np. korytarz, hol itd.

ilość niezależnych punktów świetlnych

ilość kamer które miałyby być wpięte do systemu, obraz - podgląd na żywo - pojawiałby się na ekranie LCD - jeżeli chodzi o zgrywanie obrazu - musi zostać założony niezależny rejestrator

ilość taśm RGB - dobiera się moduły do scen świetlnych

ilość wszystkich urządzeń, które mogłyby być sterowane z systemu - np. otwieranie, zamykanie bramy wjazdowej, garażowej, sterowanie rekuperatorem, źródłem ciepła, pompa C.O, pomka cyrkulacyjna, zraszacze ogrodu itd.

To tak pokrótce, możesz zamieścić projekt, na tej podstawie można dobrać np. usytuowanie czujek alarmowych. Tematów związanych z system są setki, w czasie wykonywania instalacji na bieżąco trzeba tworzyć dokumentację powykonawczą, uzgadniać trasy, wypusty z innymi firmami, i przede wszystkim dokonywać zmian z inwestorem, bo to co zakłada projekt, nie równa się rzeczywistości.

Pozdrawiam

Witam

Tanio wychodzi system Delta Dore, jest to system bezprzewodowy rozproszony. Najtańsze instalacje wykonywałem w kwocie już 5000zł. Śmieję się, że ten system można wykonać w kosztach okablowania do innych systemów. Podaję link do katalogu: http://deltadore.idsl.pl/pliki/automatyka/deltadore2011_2012.pdf

Jeżeli ktoś z forum również instaluje ten system to jestem zainteresowany wymianą doświadczeń, szczególnie rozwiązań nietypowych instalacji.

Tydom4000.jpg

Tyxia4610.jpg

Tyxia1601.jpg

To faktycznie jest taki najprostszy system, rozumiem, że więcej nie potrzebujesz? Moim zdaniem firmy od tego są, żeby pomóc i wszystko złożyć w jedną całość i dać Ci już gotowy panel, z którego możesz korzystać. I z tego co wiem, to nie kasują aż tak bardzo, żeby uderzać bezpośrednio do producentów i wszystko montować na własną rękę.

Znajomy pracuje w firmie zajmującą się wdrożeniem takich systemów. Są właśnie z Wrocławia, niedawno dostali dofinansowanie z UE i z tego co wiem, mają całkiem niezłe ceny. Ale najlepiej podzwoń po różnych firmach, porównaj sobie oferty, wtedy będziesz mądrzejszy. Jakbyś chciał, to mogę się skontaktować się z tym znajomym, może uda się jakieś rabaty załatwić? Możesz sobie poczytać o nich na ich stronie, mają też tam taką "makietę", na której możesz sobie sprawdzić jak to wszystko działa. Firma nazywa się Cyberbudynek, nie będę zamieszczał linków, ale spokojnie możesz sobie ich znaleźć.

Ale na Twoim miejscu skorzystałbym też z pomocy Kasprzyka, takie porady na forach też często okazują się pomocne.

To faktycznie jest taki najprostszy system, rozumiem, że więcej nie potrzebujesz? Moim zdaniem firmy od tego są, żeby pomóc i wszystko złożyć w jedną całość i dać Ci już gotowy panel, z którego możesz korzystać.

Wziąć schemat, przemyśleć lub zapytać na grupie.

http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf

Wziąć schemat, przemyśleć lub zapytać na grupie.

http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf

Była dyskusja o 1-Wire kilka postów i z tych schematów widać ile kabli ma 1-Wire. Ma +5, masę i linię sygnałową albo samą masę i linię sygnałową.

Czy kolory par skrętki są istotne? Musi być to para niebieska z pomarańczową ?

Czy kolory par skrętki są istotne? Musi być to para niebieska z pomarańczową ?

Oczywiście. Promieniowanie mikropaskowe koloru przewodu w połączeniu z przepływającym prądem wytwarzają hiperprzestrzeń klasy B( za to odpowiedzialny jest głównie kolor pomarańczowy) lewoskrętną ( za to odpowiada kolor niebieski), a to jak wiadomo ma istotny wpływ na jakość sygnału.

Jestem zaskoczony, że jeden z głównych ekspertów od ID na chińskim sterowniku tego nie wie.

• 2 weeks później...
Kolory par nie, ale żyły z danej pary już tak.

Z tego wynika, że 1-Wire to tak naprawdę 4-wire. Marketingowy bełkot wszystkim namieszał w głowach. Ale co by nie mówić to jest najtańszy system pomiaru temperatury w dużej ilości. Czujniki są na Allegro poniżej 4zł.

Dziękuję Wam za rady! Na dzień dzisiejszy muszę odłożyć ten projekt na jakiś późniejszy termin, ale myślę, że w ciągu miesiąca wrócę do tematu, wtedy może faktycznie poproszę Ciebie, Kasprzyk, o pomoc. A te firmy, które mi proponowaliście, czyli Nexwell i Cyberbudynek są całkiem interesujące, przejrzałem ich strony i faktycznie pewnie, w razie czego, którąś z nich wybiorę.

Dzięki raz jeszcze za okazaną chęć pomocy!