Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna o podwyższonej izolacji akustycznej

Recommended Posts

Niedawno wprowadziłem się do nowego mieszkania. Nadeszła wiosna i niektóre mamusie z dzieciakami wyszły przed bloki... Niestety w moim bloku są 3-4 rodzinki, które małe dzieci wypuszczają przed ogrodzony blok. Dzieci oczywiście jak to dzieci bawią się w najlepsze krzycząc bardzo głośno, a rodzice tylko cieszą michę i nie zwrócą uwagi, bo po co... Tragedia. W związku z powyższym planuję zakup okien o podwyższonej izolacji akustycznej, bo moje obecne przepuszczają nawet najdrobniejsze hałasy zza okna. Jaki może być koszt takich okien? Miałbym do wymiany 4 sztuki o wymiarach ok 1.30x1.70cm.

Czy w ogóle taka wymiana ma sens?

Pozdrawiam

Dzwiękochłonność okna jest wtedy aktywna kiedy jest ono zamknięte "na cztery spusty" :)

Uchylisz okienko i po dźwiękochłonności.

Ale jeśli już to w oknie wymuszasz podwyższoną dżwiękochłonność odpowiednią budową szyby zespolonej. Myślę, że szybka o budowie odpowiadającej Rw 42 dB da dzieciarni radę :)

Idziesz w Twoim mieście do dobrego sklepu z oknami i pytasz o cenę okien z szybą Rw 42 dB podając uprzednio przynajmniej orientacyjne wymiary.

Idziesz w Twoim mieście do dobrego sklepu z oknami i pytasz o cenę okien z szybą Rw 42 dB podając uprzednio przynajmniej orientacyjne wymiary.

Charlie chyba zdajesz sobie sprawę, że wsadzasz Pana na niezłą i dość drogą minę akustyczną:-). Rw 42 dB nie oznacza... nic. Podaj wartości wskaźników RA1 lub RA2 wtedy pytanie nabywcy będzie miało sens o ile mniej więcej wie z jakim poziomem hałasu walczy.

Charlie chyba zdajesz sobie sprawę, że wsadzasz Pana na niezłą i dość drogą minę akustyczną:-). Rw 42 dB nie oznacza... nic. Podaj wartości wskaźników RA1 lub RA2 wtedy pytanie nabywcy będzie miało sens o ile mniej więcej wie z jakim poziomem hałasu walczy.

No i co to da ? Przeanalizujesz je wiarygodnie ?P przepuścisz przez algorytmy bez badań natężenia hałasu ?

Myślisz, że ktoś wynajmie ekipę z sonometrem do zmierzenia wysokości poziomu hałasu ? To min 1500 PLN + dokumentacja obliczeniowa.

Poza tym ja mam pewne granice "gadania" za free - tak z szacunku dla wiedzy, doświadczenia i utrzymywania pewnych norm etycznych (zabierać komuś chleb to nieładne zachowanie ).

No i co to da ? Przeanalizujesz je wiarygodnie ?P przepuścisz przez algorytmy bez badań natężenia hałasu ?

Myślisz, że ktoś wynajmie ekipę z sonometrem do zmierzenia wysokości poziomu hałasu ? To min 1500 PLN + dokumentacja obliczeniowa.

Poza tym ja mam pewne granice "gadania" za free - tak z szacunku dla wiedzy, doświadczenia i utrzymywania pewnych norm etycznych (zabierać komuś chleb to nieładne zachowanie ).

Charlie nie mój interes kto, kogo i z ile wynajmie, ale "pewne granice gadania za free" nie mogą oznaczać, że podaje się w sposób błędny wartość ważonego wskaźnika izolacyjności akustycznej, bo to i nieprofesjonalne i szkodliwe dla tych, którzy z tymi zagadnieniami styczności na co dzień nie mają. Jeśli Twoją intencją było wskazanie czytelnikowi, że sugerujesz poszukiwanie produktu o określonej izolacyjności akustycznej właściwej wystarczyło napisać: Niech Pan szuka okien o wskaźniku izolacyjności akustycznej właściwej RA2 na poziomie XXX dB. Okien, bo sama szyba niczego nie załatwia. Koniec kropka. Gdzie tu nadmiar wiedzy?

Wymiana okien nic nie da, bo przecież latem nie będziesz się kisił we własnym sosie? Proponuję posadzenie drzew pod oknami, będzie zielono i ciszej, albo o postaranie się o własną pociechę, wtedy przestaniesz w ogóle odczuwać ich krzyki. Lepiej jak "dzieciarnia" szaleje na placu zabaw niż szuka innych wrażeń.

Wymiana okien nic nie da, bo przecież latem nie będziesz się kisił we własnym sosie? Proponuję posadzenie drzew pod oknami, będzie zielono i ciszej, albo o postaranie się o własną pociechę, wtedy przestaniesz w ogóle odczuwać ich krzyki. Lepiej jak "dzieciarnia" szaleje na placu zabaw niż szuka innych wrażeń.

Spoko, nie będę się kisić - mam klimę. A ponadto gdy będzie cicho zawsze można otworzyć okno. A do własnej pociechy jeszcze trochę czasu.