Zbigniew Rudnicki 30.11.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 1. Przed wejściem do Unii też obowiązywały certyfikaty.2. Obowiązek certyfikatów przewiduje prawo, które jednakowo traktuje małe domy jednorodzinne jak i duże wieżowce.Obowiązek dotyczy też handlu (sklepy, hurtownie), nie tylko inwestorów i firm wykonawczych.3. PINB-y nie muszą, a więc nie sprawdzają certyfikatów przy udzielaniu pozwolenia na użytkowanie małych domów mieszkalnych.4. Przy odbiorach dużych budynków inspektorzy (n.p Sanepidu, czy Straży Pożarnej) pytają o certyfikaty istotne w ich branżach. Obowiązek gromadzenia certyfikatów spoczywa na inspektorach nadzoru.5. Budując domek mieszkalny warto zaopatrzyć się w atesty stali zbrojeniowej, a na zachowanym rachunku zanotować gdzie poszczególne marki stali zostały wbudowane. Warto wziąć z betoniarni atest na beton użyty do stropu (trzeba o to prosić przy kupowaniu, a odebrać po 30 dniach). Kupując chemikalia trzeba się upewnić, czy sprzedawca (lub producent) mają na nie certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 30.11.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 To jak z tym drzewem , a jak jest z własnego lasu??? a jak bez faktury? czy wystarczy jakis dokument o legalności wyrębu czy pochodzenia drzewa wystawiony przez tartak ??? Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.11.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Na drewno tartak nie wystawia certyfikatów.Nie jest też wymagane świadectwo legalności pochodzenia.O przydatności drewna na więźbę (odpowiednia klasa i gatunek) decyduje kierownik budowy, jeśli nie jest określona w projekcie, ale nie musi tego wpisywać do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 30.11.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 No tak nasza rzecziwistość nas dopada i znowu trzeba się zastanawiać i główkować jak tu zrobić i co zrobić żeby papiery się zgadzały i pieniądze wydatkowane były mądrze. Pamietam jak mój kierownik budowy mówił o tym obowiązku każda dostawa grubszego materiału z certyfikatem. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 30.11.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 OK. Zadzwoniłem do hurtowni w której kupowałem 3/4 materiałów. Przygotują mi komplet certyfikatów - BK600, stal, cement, elementy stropu teriwa, cegły. Z betoniarni dostane certyfikat na beton B-15 i B-20. Na okna sciągnę z internetu. Jak trzeba bedzie to pojade i do tartaku. Na gwoździe i piach nie szukam certyfikatu. I chyba wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 30.11.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 no to jak mi sprawdzą te certyfikaty to wpadłam bo beton kupiłam bez faktury a drzewo na dach ma z własnego lasu ale znając Polaków i tak jakoś przebrniemy przez te certyfikatyz tego co widzę to nasze państwo dąży do tego aby Polak wszystko musiał kupić i nie mógł nic zrobić samodzielnie na własną rękę ( więźba, pustaki, beton ) tylko patrzeć jak do każdej dupereli do zrobienia przy wykończeniówce będę musiała wezwać "fachowca", a z mężem planujemy sami położyć płytki, parkiet zrobić wylewki i takie tamswoją drogą gdyby na prawdę sprawdzano te certyfikaty to ukróciło to by na pewno kupowanie bez faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.12.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 nieważne czy to jest dom państwowy, spółdzielczy czy prywatny - na wszystkie materialy budowlane wymagane sa certyfikaty, atesty badz deklaracje zgodnosci - inspektor nadzoru [jak sie uprze] to moze takich dokumentow zazadac i jak ich nie dostanie to moze nieodebrac budynku - obowiazek posiadania takich dokumentow spoczywa na inwestorze czyli na tam kto taka budowe prowadzi i ma - tak mowi Prawo Budowlane - dlatego przy zakupie materialow budowlanych lepiej taki papierow zazadac - ponadto BARDZO WAŻNE - jak sie cos zacznie sypac walic rozpadac z takich materialow budowlanych bez papierka i bedzie sprawa do nadzoru budowlanego jako interewncja to nadzor praktycznie nie bedzie mogl zadzialac bo to inwestor zawalil sprawe ze taki material bez papierow dopuscil czyli kupil i zastosowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.12.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 beti - mozesz sobie "ukrecic beton" - ale go musisz dac do zbadania [odpowiednie probki] i uzyskac potwierdzenie ze spelnia on okreslone wymagania - tak mowi Prawo Budowlane - ale nikt tego nie stosuje bo i gdzieOsobiscie kupowalem ostatnio klej butapren, deski podlogowe, farbe olejna, tapety, klej do tapet, kolki montazowe i nie zazadalem na to atestow - i teraz nie wiem czy jak przyjdzie do mnie inspektor nadzoru budowlanego to teoretycznie czy moge zaplacic kare za zastosowanie jako inwestor materialow budowlanych bez atestow - poszukam odpowiedzi bo temat jest ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts