czarn-y 22.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jestem nowy na forum, więc na początku witam wszystkich Ostatnio otrzymałem pozwolenie na budowę, czekam tylko na uprawomocnienie się decyzji, więc powoli trzeba ruszyć z budową, a raczej z przygotowaniem terenu pod budowę. Do sedna. Moją działką budowlaną jest pole rolne, na którym od wielu lat co roku rosła sobie kukurydza. Pole po ostatnich zbiorach, czyli późną jesienią zostało porządnie zaorane. Pytanie mam takie: Czy taką zaoraną ziemię powinno się zebrać tak jak humus?? Jeśli tak to do jakiej głębokości?? Czy od razu mam wezwać geodetę do wytyczenia ław fundamentowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.03.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 1. tak2. na pewno poniżej głębokości orki oraz aż pojawi się grunt nie-humusowy to będzie widać /brak próchnicy i korzonków 3. rzecz gustu, tak o ile nie wiesz gdzie będzie budynek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 23.03.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Dzięki za odp. Wiem gdzie będzie budynek- mam plan zagospodarowania terenu, więc najpierw wpuszczę koparkę i jak zbierze ziemię, dopiero wezwę geodetę na tyczenie ław. Z jakiego obszaru się zbiera humus w praktyce?? Z równej powierzchni zabudowy, czy lepiej np po jednym metrze więcej z każdej strony?? Zbiera się też w miejscu gdzie będzie taras ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 23.03.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 1. Zbierz go z naddatkiem, potem jak będziesz równał działkę czy zasypywał fundamenty to wyrównasz.2. Pod tarasem też zbierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.04.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Humus zebrany, trochę tego było - ok 40cm, przynajmniej nie będzie trzeba głęboko kopać w twardej glinie pod ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 16.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Też jestem przed zebraniem humusu , mam wbite w rogach przyszlego domu jak daleko zbierać humus od budynku? po metrze starczy od każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 17.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Też jestem przed zebraniem humusu , mam wbite w rogach przyszlego domu jak daleko zbierać humus od budynku? po metrze starczy od każdej strony. spokojnie starczy by swobodnie przenieść potem wymiary z ław drutowych w wykop,dostęp do robót drenarskich i izolacji pionowej wystarczy mam tak samo czekam własnie na pogode:( powodzenia:) widze że ruszamy razem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts