Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie zabraknie C.W.U ? Kocioł gazowy 24KW, zasobnik 140L , wanna 270 L

Hrabia36

Recommended Posts

Witam .

Planuję instalację C.W.U.

1. Kocioł gazowy 1-funkcyjny 24kw - termet

2. Zasobnik dwupłaszczowy 140L - biawar

3. Wanna 270 L (pod przelew)

Maksymalny zasobnik jaki obsłuży kocioł (wg instrukcji) to 140 L.

Mam 2 pytania:

1. Skoro zasobnik 140L a wanna 270L to mam nadzieję,że jeden zasobnik na 1 napełnienie wanny wystarczy (zawsze napełniam pod przelew, oczywiście po zmieszaniu z zimną). W tym momencie pozostaję bez ciepłej wody.

Czy po około 30-40 min będzie ciepła woda aby opłukać się po kąpieli i napełnić ponownie wannę ?

2. Wyjście z pieca C.O do grzania zasobnika to 3/4 cala a wejście w zasobniku 1 cal. Czy do połączenia wystarczy rura 3/4 czy zastosować 1 calową ?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedż. Wymiennik będzie Biawar dwupłaszczowy - poziomy.

Podobno wydajniejszy od innych firm i z podwójną wężownicą.

Wg danych producenta przy 70/10/45 (Temperatura czynnika grzewczego / średnia w roku temperatura wody zasilającej / temperatura wody użytkowej) czas nagrzewania wynosi 17 minut. Maksymalna wydajność przy tych parametrach zasobnika to 510 l/h.

Powinno być OK. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

• 3 years później...

Podepnę się pod temat bo ten sam problem i będzie porządek na forum.

Instalacja była projektowana pod mniejszą wannę stąd poniższy problem.

Kocioł 1 funkcyjny Beretta Exclusive Green 25

Zasobnik Biawar Quattro 100 (pojemność rzeczywista 91l)

Cyrkulacja

Chciałbym kupić wannę o pojemności 235 l (jako rezerwowa z żalem może być inna 140l). Widzę, że nawet jak ustawię temperaturę w zasobniku na max 60 stopni to nie uda mi się zapełnić wanny 235. Stąd moje pytanie co się wtedy stanie. Czy zacznie lecieć zwyczajnie zimna woda i dopełni wannę czy też piec będzie ją podgrzewał przepływowo i cały czas będzie ciepła a jak zakręcę kurek to zapełni i nagrzeje zasobnik(w poprzednim domu nie miałem zasobnika (piec 2 -funkcyjny) i zwyczajnie po dłuższej chwili pojawiała się ciepła woda i można było spokojnie napełnić wannę. Czyli czy uda się napełnić wannę 235l ciepłą wodą czy też jestem skazany na 140l?