Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcemy sprzedać działkę budowlaną, którą mąż otrzymał w spadku po zmarłych rodzicach.

Jest tego 17 ar; pośrednik nieruchomości, który oglądał działkę powiedział,że takie wielkości się ciężko sprzedają, ludzie wolą mniejsze, ok.10ar, poza tym jest na rynku jeden wielki zastój i trudno wynegocjować dobrą cenę.

Jeśli chodzi o wielkość - to wiadomo, mniejsza działka mniej kosztuje;

natomiast cena 90zł/mkw - to dużo? działka na wsi, oddalona ok.40km od sporej aglomeracji i 25 km od dużego miasta; uzbrojona. dojazd drogą asfaltową, kilkanaście metrów od lasu.

Przeglądam oferty sprzedaży, ceny są bardzo zróżnicowane, działek oczywiście mnóstwo, nie bardzo mam rozeznanie...

Czy ktoś kupował w tym roku działkę z podobnymi warunkami? Ile płaciliście?

A może na odwrót - ktoś sprzedał?

To prawda że obecnie bardziej popularne są działki 700 - 900 m2. Tylko pytanie jak szeroki jest front Waszej działki. Jak z 50m to dzielcie na pół i sprzedajcie jako mniejsze. A czy cena 90zł/m2 to dużo - zależy. My kupowaliśmy w zeszłym roku działkę w dopiero rozwijającej się wsi ( trudno nazwać wsią skoro jest tam Urząd Gminy, ale liczy około 700 mieszkańców) za 120zł/m2. A mamy do Poznania 18km i bardzo szybki dojazd (ekspresówka i autostrada). Pomyślcie nad podziałem na mniejsze i wtedy będziecie mieć napewno więcej chętnych na kupno.

PZDR

Niestety, nasza działka ma kształt prostokąta, krótszy bok od strony ulicy, więc z podziałem będzie problem ,niestety :-(

ale z kolei można ustawić dom, a z tyłu mieć do dyspozycji ładny teren pod ogród i rekreację bez wzroku sąsiada...

Nasza miejscowość do wieś nierolnicza ( rolników zaledwie kilkunastu); ok. 2000 mieszkańców, wokół lasy, 10 min do miasteczka 25tys., 40 min. - góry,

bezproblemowy dostęp do szkół, przedszkola, dobrego gimnazjum i szkół średnich właśnie w pobliskim mieście.

W sumie wiem,że tu mogę sobie tak pisać i narzekać - jakoś mnie ten pośrednik zdołował i ceną , i bezruchem na rynku nieruchomości.

BM Kleszczewo dzięki za odzew :-) Twoja działka droższa, ale w bardziej dogodnym dojazdowo miejscu.

W sumie trudno porównywać ceny nie widząc fizycznie działki, jej umiejscowienia, warunków itd.,

ale wciąż się zastanawiam czy ludzie nastawiają się na kupno większej działki niż zwyczajowej 7-10 ar.

Myślę, że pośrednik ma dużo racji. Wszystko co chcemy sprzedać jest tyle warte ile chce zapłacić kupujący

Kupiłem w zeszłym roku działkę 16 km od miasta wojewódzkiego drogą krajową (częściowo dwupasmowa) + dwa kilometry lokalnym asfaltem + 100 metrów drogą gruntową. Cena 50 zł za metr2.

W tym biorę drugą też w tej cenie. Innych oglądających cała masa ale kupujących brak. Nowych domów w okolicy też jakby się mniej buduje.

Banki przykręciły śrubę to i kupujących mniej