damianekK 23.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Okna kupiłem i wstawiłem jakieś 3 lata temu. Tej zimy zauwazyłem że w prawie każdym oknie są nieszczelności. Jak przyłoże dłoń do styku okna z ramą to wyraznie jest odczuwane wianie. Poza tym jak włoże palce pomiędzy uszczelkę a okno to uszczelka poddaje się , ugina i wtedy jeszcze bardziej daje się odczuć zimno. Zrobiłem test z kartką - tj swobodnie wchodziła i wychodziła mi pomiędzy okno a ramę, nawet była to dość gruba kartka. Nie wiem co jest tego przyczyną, czy źle wyregulowane okna, czy złe uszczelki, czy wypaczenie framug okien. Zaznaczam że problem ten występuje w większości zamontowanych okien. Gwarancję na okna jeszcze mam i chce to zareklamować, ale najpierw muszę sam być zorientowany w czym jest rzecz, aby nie dac sie zbyć wykonawcy.Prosze o pomoc Edytowane 23 Marca 2012 przez damianekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Chyba już wymieniłeś możliwe przyczyny i nic więcej - nie widząc okna realnie nie da się określić dokładnej przyczyny.Regulacja - możesz to sprawdzić "patentem" - odrysuj ołówkiem (ew. naklej taśmę malarską) linię styku skrzydła z ościeżnicą i będziesz widział jak "leży" skrzydło w stosunku do ościeżnicy - czy może wymagać przesunięcia. Ewentualne wypaczenia sprawdzisz poziomicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 23.03.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam Możesz odrobinę bardziej sprecyzować co to za okna? jeżeli jeszcze pamiętasz oczywiście dlaczego to istotne - a dlatego, że będzie spora różnica między profilem z uszczelką koekstrudowaną zgrzewaną w narożach a dokładaną ręcznie. W pierwszym przypadku pozostaje raczej tylko kwestia "dociągnięcia" skrzydła do ramy w drugim można regulować lub wymienić uszczelkę. Co do tego czy obejmować będzie to gwarancja to już zależy tylko od sprzedawcy, zaryzykuję, że przez te 3 lata nie smarowałeś okuć ani uszczelek jak to zapewne zaleca/wymaga gwarancja? Pozdrawiam PS: i oby to "wiało" właśnie na styku rama-skrzydło a nie rama-mur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.03.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Jeśli zgłosisz jako reklamację konieczność regulacji okien na okuciach to nie jest to reklamacja. Regulacja okuć to odpłatna usługa ! Jeśli wadą jest wykrzywienie profili plastikowych to kwalifikuje się to na reklamację. Aby to sprawdzić musisz mieć poziomnicę najlepiej długości mniej więcej profila skrzydła okiennego. Jeśli już zdobyłeś ten magiczny przyrząd to przyłóż go do lica profila. Jeśli kartka papieru przejdzie Ci SWOBODNIE między poziomnicą a licem profilu ta akurat to okno ma szansę załapać się na reklamację z powodu wyboczenia potocznie zwanego bananem. Reklamację składa się na papierze ( mailem lub listownie) nic na gębę bo na hasło BANAN w przeciwieństwie do małp plastikowcy strusia robią Reklamację składasz pod adres widniejący na FV - mam nadzieję, że ją gdzieś w szpargałach znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianekK 26.03.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. MMichał - to fakt, nie smarowałem uszczelek , ale nawet nie wiedziałem że trzeba je smarować i czym? . Okucia były smarowane co roku.Moje okna to Trocal , okucia Veka, a producentem okien jest firma Allseco z Nysy. Uszczelki w narożach widać że są zgrzewane. Na długości niektórych okien uszczelki są pozgninane, powykręcane i jak jest deszcz to zbiera mi się woda w progu ościeznicy. Nie wiem jak prawidłowo powinny zachowywać się takie uszczelki, ale moje są bardzo elastyczne, tj poddaja się przy zgniataniu. Domyślam sie tylko, że to jest nieprawidłowość.Charlie - dzisiaj wieczorkiem wezmę poziomicę i posprawdzam te odchylenia wraz z kartką. Reklamację już złożyłem na piśmie i czekam na odzew ze strony wykonawcy, ale po telefonicznych rozmowach juz wiem że będzie z nimi problem.Acha, robiłem badania termowizyjne i dokładnie pokazują że na uszczelkach jest ucieczka ciepła, oraz w miejscach gdzie jest przerwa między oknem a ramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianekK 26.03.2012 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Sprawdziłem teraz poziomicą wszystkie okna i wyraźnie widać że okna są wyboczone,wygiete w postaci "banana". Chodzi głównie o dolne ramy okien, te boczne są w niewielkim stopniu wyboczone. Czy jest to możliwe aby plastiki po 3 latach użytkowania tak się zachowywały? Czym to może być spowodowane?Jak mam teraz postąpić , skoro firma zwleka z przyjazdem do nas? To już mija miesiąc od złożenia reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.03.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. MMichał - to fakt, nie smarowałem uszczelek , ale nawet nie wiedziałem że trzeba je smarować i czym? . Okucia były smarowane co roku. Moje okna to Trocal , okucia Veka, a producentem okien jest firma Allseco z Nysy. Uszczelki w narożach widać że są zgrzewane. Na długości niektórych okien uszczelki są pozgninane, powykręcane i jak jest deszcz to zbiera mi się woda w progu ościeznicy. Nie wiem jak prawidłowo powinny zachowywać się takie uszczelki, ale moje są bardzo elastyczne, tj poddaja się przy zgniataniu. Domyślam sie tylko, że to jest nieprawidłowość. Charlie - dzisiaj wieczorkiem wezmę poziomicę i posprawdzam te odchylenia wraz z kartką. Reklamację już złożyłem na piśmie i czekam na odzew ze strony wykonawcy, ale po telefonicznych rozmowach juz wiem że będzie z nimi problem. Acha, robiłem badania termowizyjne i dokładnie pokazują że na uszczelkach jest ucieczka ciepła, oraz w miejscach gdzie jest przerwa między oknem a ramą Pozostanie zatem dociągnięcie na okuciach, jeśli to faktycznie Trocal to najgorszy profil jaki znam z uszczelkami koekstrudowanymi a to dlatego, że część profili swego czasu miała uszczelki koekstrudowane BEZ miejsca na uszczelkę zwykłą, więc brak możliwości wymiany. Jeżeli masz taki profil to pozamiatane :/ ale możesz mieć taki z miejsce na uszczelkę wtedy pozostaje wyrwanie starej i zamontowanie nowej nie pozagniatanej. To, że są elastyczne to dobrze to, że powykręcane już nie. No i okucie to nie mogła być Veka - to firma produkująca profile, z tego co widzę teraz ten producent stosuje okucia Maco. Co do wody, która się zbiera w środku okna to normalna sprawa, no może lepiej powiem dopuszczalna, po to są w oknach odwodnienia aby ją odprowadzić na parapet zewnętrzny (zakładając oczywiście, że nie leje się tam jak z wiadra) Kwestia badań termowizyjnych to mam nadzieję, że robiłeś je zimą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.03.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam Sprawdziłem teraz poziomicą wszystkie okna i wyraźnie widać że okna są wyboczone,wygiete w postaci "banana". Chodzi głównie o dolne ramy okien, te boczne są w niewielkim stopniu wyboczone. Czy jest to możliwe aby plastiki po 3 latach użytkowania tak się zachowywały? Czym to może być spowodowane? Jak mam teraz postąpić , skoro firma zwleka z przyjazdem do nas? To już mija miesiąc od złożenia reklamacji. KONIECZNIE naciskaj na firmę !!! skoro masz okna na gwarancji łaski nie robią. A krzywizny to najprawdopodobniej wina "kiepskiego" montażu - szczegóły mogą być bardzo różne, ewentualnie brak wzmocnień stalowych w samym profilu - co oczywiście jest niedopuszczalne ale ... się niestety zdarza :/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Wyboczone dolne ramy - skrzydła? Czy ościeżnice? Z mojej praktyki wiem, że przynajemniej 50% firm nie mocuje okna w dolnej części ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Damianek, pokaż tu kilka fotek z termowizji i zdjęcie dolnej ramy skrzydła robione od dołu na otwartym oknie. Odkształcone są imo skrzydła, zdaża się to dość często dolnym ramiakom i pomaga dokucie tak żeby były gdzieś pośrodku ryglowane do ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 26.03.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) a tak a propos cieknących okienMam okna drewniane na niskich progach . Niestety ciekną , że hej . Firma w odpowiedzi na reklamację dokonywała różnych napraw ( okapniki , dodatkowe listywy na progach itp ) , ale niewiele pomogło . Teraz mamy mieć naprawione okna poprzez dorobienie do ościeżnicy progu wysokiego . Moje pytanie brzmi , czy sztuka budowy okien nie polega na tym , że ramiak wykonany musi być z jednej bryły drewna ? Mam nadzieję , że rozumiecie o co mi chodzi . W przeciwnym wypadku muszą chyba zastosować tzw. mikrowczepy jesli się nie mylę .Bardzo proszę o fachowa odpowiedź. To dość drogie okna i nie chcę mieć znowu bubla .Poza tym , podstawa pod okno z niskim progiem aluminiowym wykonana jest z betonu i taka wysokośc jest w tej chwili dostosowana do podłogi .Jak będzie zamontowane okno z drewnianym progiem. Wg mnie musi mieć piankę od dołu , by nie stykać się z podatnym na wilgoć betonem , a tam nie ma miejsca na takie coś . Edytowane 26 Marca 2012 przez Ewa@Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 27.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Teraz mamy mieć naprawione okna poprzez dorobienie do ościeżnicy progu wysokiego . Moje pytanie brzmi , czy sztuka budowy okien nie polega na tym , że ramiak wykonany musi być z jednej bryły drewna ? Mam nadzieję , że rozumiecie o co mi chodzi . . Czy ta "naprawa" ma polegać na wycięciu progu aluminiowego i wstawieniu w jego miejsce progu drewnianego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 27.03.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Czy ta "naprawa" ma polegać na wycięciu progu aluminiowego i wstawieniu w jego miejsce progu drewnianego? Okna mają być zabrane do firmy i tam " dorobione " progi wysokie Będzie jeszcze jedna naprawa , jak się dzisiaj dowiedziałam , polegająca na wycięciu u mnie na miejscu starych progów i założeniu innych niskich progów ( pewnie innego producenta ) Czy taka naprawa jest prawidłowa ? Edytowane 27 Marca 2012 przez Ewa@Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Będzie jeszcze jedna naprawa , jak się dzisiaj dowiedziałam , polegająca na wycięciu u mnie na miejscu starych progów i założeniu innych niskich progów ( pewnie innego producenta ) Czy taka naprawa jest prawidłowa ? Tak jest o`k. Widocznie cieknie na niskim progu jesli zdecydowano się na jego wymianę. Sądzę, że będzie wszystko o`k. Może jakaś wada fabryczna tego progu wyszła na jaw w ten sposób - zdarzają się tego typu przypadki w tego typu konstrukcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianekK 27.03.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) IVO333 - Zrobiłem zdjęcia ramy okiennej od spodu;pierwsze i drugie zdjęcie to okno o szerokości 1,50, trzecie zdjęcie to okno szer.0,9mhttps://lh4.googleusercontent.com/-rXUQEVoH8So/T3IbgwAqT6I/AAAAAAAAAew/NiBqqvy1JGI/s640/100_5404.JPGhttps://lh6.googleusercontent.com/-n_5EuA2TRUw/T3IbrvzBE5I/AAAAAAAAAe4/Tnkx-6U31lc/s640/100_5403.JPGhttps://lh3.googleusercontent.com/-hYi18oxXjdE/T3Ib5T0_6EI/AAAAAAAAAfI/j4QyJdl1IYc/s640/100_5406.JPG Zdjęcia z termowizji bede miał dopiero po niedzieli Edytowane 27 Marca 2012 przez damianekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.03.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 IVO333 - Zrobiłem zdjęcia ramy okiennej od spodu; pierwsze i drugie zdjęcie to okno o szerokości 1,50, trzecie zdjęcie to okno szer.0,9m https://lh4.googleusercontent.com/-rXUQEVoH8So/T3IbgwAqT6I/AAAAAAAAAew/NiBqqvy1JGI/s640/100_5404.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-n_5EuA2TRUw/T3IbrvzBE5I/AAAAAAAAAe4/Tnkx-6U31lc/s640/100_5403.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-hYi18oxXjdE/T3Ib5T0_6EI/AAAAAAAAAfI/j4QyJdl1IYc/s640/100_5406.JPG Zdjęcia z termowizji bede miał dopiero po niedzieli Ktoś już zwiększył docisk na narożnikach na max. W szerszych oknach jest ryglowany dół pośrodku w jednym punkcie, być może zaczep na ościeżnicy do lekkiego przesunięcia bo za słabo "łapie" ? Jeśli faktycznie te uszczelki w Trocalu takie marne może pomóc dołożenie po punkcie ryglowania na dole, w tej 900 dołożenie czegoś co się nazywa Mv400 a w 1500 zamiast MV600 założenie 2x MV400. Ci którzy montowali te okna powinni wiedzieć o co chodzi Takie zdalne rozwiązywanie tego typu problemów zawsze jest obarczone pewnym ryzykiem błędu, choć te przewiewy na dole na pewno wynikają z odkształconych skrzydeł a z tym odpowiednie okucie powinno sobie poradzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 .... Ci którzy montowali te okna powinni wiedzieć o co chodzi ...Pozdrawiam Żartujesz? Czy tylko nieświadomie przeceniasz przeciętnego montażystę.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.03.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 IVO333 - Zrobiłem zdjęcia ramy okiennej od spodu; pierwsze i drugie zdjęcie to okno o szerokości 1,50, trzecie zdjęcie to okno szer.0,9m https://lh4.googleusercontent.com/-rXUQEVoH8So/T3IbgwAqT6I/AAAAAAAAAew/NiBqqvy1JGI/s640/100_5404.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-n_5EuA2TRUw/T3IbrvzBE5I/AAAAAAAAAe4/Tnkx-6U31lc/s640/100_5403.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-hYi18oxXjdE/T3Ib5T0_6EI/AAAAAAAAAfI/j4QyJdl1IYc/s640/100_5406.JPG Możecie mi podpowiedzieć gdzie są w tym skrzydle wkręty mocujące wzmocnienie stalowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.03.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Żartujesz? Czy tylko nieświadomie przeceniasz przeciętnego montażystę.. ? Uogólniłem trochę, chodziło mi o burzę mózgów sprzedawca-montażysta-technolog z produkcji na telefonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Możecie mi podpowiedzieć gdzie są w tym skrzydle wkręty mocujące wzmocnienie stalowe ? Widoczne są po wyjęciu pakietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts