Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe wykonane samodzielnie

Marek.Koli

Recommended Posts

Witam.

Mam do fachowców w temacie gorącą prośbę o pomoc.

Po okresie starania się dostałem zezwolenie na założenie w mieszkaniu instalacji centralnego ogrzewania gazowego z wyprowadzeniem spalin po zewnętrznej elewacji. W związku z ograniczonymi funduszami rozmyślam nad wykonaniem jej własnymi rękoma. Szukałem po internecie wszystkich wiadomości na ten temat, ale niestety nie znalazłem zbyt wiele.

Czy macie Państwo do polecenia jakąś stronę, książkę lub inne medium, w którym znajdę kompendium informacji na temat wykonywania tych instalacji. Jako, że jestem laikiem w tej dziedzinie, potrzebuję naprawdę kompletu informacji. Czy coś do nauki mi polecicie?

Drugie moje pytanie, to czy warto taką instalację wykonywać samemu nie będąc fachowcem? Czytając w necie skąpe informacje na ten temat dowiedziałem się, że nie jest to takie proste, jak by się wydawało. Z drugiej strony robią to także ludzie i z pewnością można się tego nauczyć. Tylko czy porównując czas na naukę i wykonanie instalacji + koszty wypożyczenia maszyn czy rzeczywiście będzie to opłacalne przedsięwzięcie. Ile pozwoli mi zaoszczędzić...?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Marek.

Ogrzewanie tzn. instalację możesz pokusić się o wykonanie samodzielnie .Instalację gazową zleć firmie i to takiej ,która w tym się specjalizuje Oni dokonają pomiarów szczelności wystawią na to papiery będziesz miał o wiele sprawniej i bez kłopotów .Gazownia zwykle w takich przypadkach nie robi problemów . Nie wiem czy Wiesz ,że to państwo w państwie.

Witam.

Podjedź pod pogotowie gazowe, i tam podpytaj jakiegoś pracowników. Takiego fizycznego co jeździ na akcje. Oni mają uprawnienia i po robocie zrobi ci z uprawnieniami instalacje gazową w domu. A centralne to cobie sam zrobisz. Mała piłka do metalu i palnik gazowy z Lidla lub Topex. Sama przyjemność.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam.

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi.

Tak też myślałem, że zrobię sobie samemu instalację, a oni to wszystko podłączą fachowo.

Zdaję sobie sprawę, że ciągnięcie rur i kaloryferów to nie jest skomplikowana sprawa, jednak nie robiełm tego nigdy i nie chcę spieprzyć, dlatego czy macie do zaproponowania jakąś literaturę (stronę) na ten temat, albo przynajmniej zbiór zasad dobrego wykonania tej roboty...? Zbyt wiele na necie na ten temat nie znalazłem, tylko ogólne, wyrywkowe rady...

Pozdrawiam.

Marek.