Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam wywierconą studnię, do której w przyszłości będę chciał się podłączyć.

W tej chwili planuję prace porządkowe na działce i przy tej okazji chciałem rozprowadzić wszystkie instalacje, które należy poprowadzić przez działkę.

W związku z tym mam pytanie jaką rurę (średnica i rodzaj) zakopać , żeby w przyszłości zrobić ujście (kran) jakieś 30 metrów od studni?

Czy o czymś na tym etapie należy jeszcze pamiętać?

Oczywiście studnia wyposażona będzie w pompę głębinową i zbiornik hydroforowy.

pzdr

Maciek

https://forum.murator.pl/topic/166886-przy%C5%82%C4%85cze-do-studni-wierconej/

Witam,

mam wywierconą studnię, do której w przyszłości będę chciał się podłączyć.

W tej chwili planuję prace porządkowe na działce i przy tej okazji chciałem rozprowadzić wszystkie instalacje, które należy poprowadzić przez działkę.

W związku z tym mam pytanie jaką rurę (średnica i rodzaj) zakopać , żeby w przyszłości zrobić ujście (kran) jakieś 30 metrów od studni?

Czy o czymś na tym etapie należy jeszcze pamiętać?

Oczywiście studnia wyposażona będzie w pompę głębinową i zbiornik hydroforowy.

pzdr

Maciek

O mnostiwe rzeczy trzeba pamietac.

1. Czy woda ze studni bedzie podlaczona do domu i przeznzaczona do picia, mycia? Nie zapomnij o badaniach wody.!!

2. Dobrze zabezpiecz studnie, zeby woda powierzchniowa/dszczowa sie do niej nie dostala.

3. idealnie by bylo sprawdzic wydajnosc studni, i na tej podstawie dobrac pompe glebinowa. Dodatkowo, ewentualne uzdatnienie wody, moze narzucic dolne ograniczenie na wydajanosc pompy (plukanie filtrow moze wymagac duzo wody).

4. Jak bedzoesz mial wydajnosc i potrzebe uzdatnienia, to dobierzesz pompe i hydrofor (otwarty badz z workiem)

5. Jak bedziesz mial pompe i wydajnosc, to bedziesz wiedzial jaka rura podalczyc sie do domu. Prawdopodobnie taka jaka wychodzi z pompy glebinowej, 5/4 lub 6/4 cala prawdopodobnie.

6. Na wydjsnoc pompy moze miec wplyw automatyczne nawodnienie ogrodu (jesli takie bedzie). Jesli duzy ogrod, to potrafi cos takiego zjesc duuuzo wody.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/166886-przy%C5%82%C4%85cze-do-studni-wierconej/#findComment-5247364

Dzieki Marcin za odpowidź,

rzeczywiście nie napisałem najważniejszego. Sprawa naszczęście wydaje się byż prostrza bo studnia wykorzystywana będzie tylko do celów

gospodarczych i nie będzie doprowadzona do domu.

Działka też nie jest duża (1000m2) a wilgotna więc jakaś wielkailość wody do podlewania nie będzie potrzebna.

W przszłości planuję automatyczne podlewanie ogrodu (jeżeli okaże się niezbędne).

Oczywiście o wydajności studni nie mam zielonego pojęcia. Rozumiem, że od tego zależy wielkość zbiornika hydroforowego i wydajność pompy ale

czy teraz mogę założyć najbardziej prawdopodobną średnicę rurki? Napisałeś, że 5/4 lub 6/4 cala. Czy przy powyższych moich założeniach nadal te średnice są właściwe?

pzdr

Maciek

pzdr

Maciek

https://forum.murator.pl/topic/166886-przy%C5%82%C4%85cze-do-studni-wierconej/#findComment-5249064

Dzieki Marcin za odpowidź,

rzeczywiście nie napisałem najważniejszego. Sprawa naszczęście wydaje się byż prostrza bo studnia wykorzystywana będzie tylko do celów

gospodarczych i nie będzie doprowadzona do domu.

Działka też nie jest duża (1000m2) a wilgotna więc jakaś wielkailość wody do podlewania nie będzie potrzebna.

W przszłości planuję automatyczne podlewanie ogrodu (jeżeli okaże się niezbędne).

Oczywiście o wydajności studni nie mam zielonego pojęcia. Rozumiem, że od tego zależy wielkość zbiornika hydroforowego i wydajność pompy ale

czy teraz mogę założyć najbardziej prawdopodobną średnicę rurki? Napisałeś, że 5/4 lub 6/4 cala. Czy przy powyższych moich założeniach nadal te średnice są właściwe?

Jak zrobisz 1 1/4" to bedzie dobrze. 1,5 cala to chyba by bylo przegiecie. Moj sasiad ma dom i nawodnienie dzialki 2000m zrobione na 1" i daje rade. Pewnie by bylo wystarczajaca dla Ciebie, ale roznica w cenie paru metrow rury nie bedzie duza.

Jesli bedziesz stosowal to wade tylko do celow gospodarczych, to byc moze nie musisz stosowac duzego hydroforu. Pompa ze sterowaniem elektornicznym i zmienna wydajnoscia, malym kilkulistrowym zbiornikczkiem zalatwi sprawe. A osczednosc miejsca duza.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/166886-przy%C5%82%C4%85cze-do-studni-wierconej/#findComment-5249086