Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze do studni wierconej

mandm7

Recommended Posts

Witam,

mam wywierconą studnię, do której w przyszłości będę chciał się podłączyć.

W tej chwili planuję prace porządkowe na działce i przy tej okazji chciałem rozprowadzić wszystkie instalacje, które należy poprowadzić przez działkę.

W związku z tym mam pytanie jaką rurę (średnica i rodzaj) zakopać , żeby w przyszłości zrobić ujście (kran) jakieś 30 metrów od studni?

Czy o czymś na tym etapie należy jeszcze pamiętać?

Oczywiście studnia wyposażona będzie w pompę głębinową i zbiornik hydroforowy.

pzdr

Maciek

Witam,

mam wywierconą studnię, do której w przyszłości będę chciał się podłączyć.

W tej chwili planuję prace porządkowe na działce i przy tej okazji chciałem rozprowadzić wszystkie instalacje, które należy poprowadzić przez działkę.

W związku z tym mam pytanie jaką rurę (średnica i rodzaj) zakopać , żeby w przyszłości zrobić ujście (kran) jakieś 30 metrów od studni?

Czy o czymś na tym etapie należy jeszcze pamiętać?

Oczywiście studnia wyposażona będzie w pompę głębinową i zbiornik hydroforowy.

pzdr

Maciek

O mnostiwe rzeczy trzeba pamietac.

1. Czy woda ze studni bedzie podlaczona do domu i przeznzaczona do picia, mycia? Nie zapomnij o badaniach wody.!!

2. Dobrze zabezpiecz studnie, zeby woda powierzchniowa/dszczowa sie do niej nie dostala.

3. idealnie by bylo sprawdzic wydajnosc studni, i na tej podstawie dobrac pompe glebinowa. Dodatkowo, ewentualne uzdatnienie wody, moze narzucic dolne ograniczenie na wydajanosc pompy (plukanie filtrow moze wymagac duzo wody).

4. Jak bedzoesz mial wydajnosc i potrzebe uzdatnienia, to dobierzesz pompe i hydrofor (otwarty badz z workiem)

5. Jak bedziesz mial pompe i wydajnosc, to bedziesz wiedzial jaka rura podalczyc sie do domu. Prawdopodobnie taka jaka wychodzi z pompy glebinowej, 5/4 lub 6/4 cala prawdopodobnie.

6. Na wydjsnoc pompy moze miec wplyw automatyczne nawodnienie ogrodu (jesli takie bedzie). Jesli duzy ogrod, to potrafi cos takiego zjesc duuuzo wody.

marcin

Dzieki Marcin za odpowidź,

rzeczywiście nie napisałem najważniejszego. Sprawa naszczęście wydaje się byż prostrza bo studnia wykorzystywana będzie tylko do celów

gospodarczych i nie będzie doprowadzona do domu.

Działka też nie jest duża (1000m2) a wilgotna więc jakaś wielkailość wody do podlewania nie będzie potrzebna.

W przszłości planuję automatyczne podlewanie ogrodu (jeżeli okaże się niezbędne).

Oczywiście o wydajności studni nie mam zielonego pojęcia. Rozumiem, że od tego zależy wielkość zbiornika hydroforowego i wydajność pompy ale

czy teraz mogę założyć najbardziej prawdopodobną średnicę rurki? Napisałeś, że 5/4 lub 6/4 cala. Czy przy powyższych moich założeniach nadal te średnice są właściwe?

pzdr

Maciek

pzdr

Maciek

Dzieki Marcin za odpowidź,

rzeczywiście nie napisałem najważniejszego. Sprawa naszczęście wydaje się byż prostrza bo studnia wykorzystywana będzie tylko do celów

gospodarczych i nie będzie doprowadzona do domu.

Działka też nie jest duża (1000m2) a wilgotna więc jakaś wielkailość wody do podlewania nie będzie potrzebna.

W przszłości planuję automatyczne podlewanie ogrodu (jeżeli okaże się niezbędne).

Oczywiście o wydajności studni nie mam zielonego pojęcia. Rozumiem, że od tego zależy wielkość zbiornika hydroforowego i wydajność pompy ale

czy teraz mogę założyć najbardziej prawdopodobną średnicę rurki? Napisałeś, że 5/4 lub 6/4 cala. Czy przy powyższych moich założeniach nadal te średnice są właściwe?

Jak zrobisz 1 1/4" to bedzie dobrze. 1,5 cala to chyba by bylo przegiecie. Moj sasiad ma dom i nawodnienie dzialki 2000m zrobione na 1" i daje rade. Pewnie by bylo wystarczajaca dla Ciebie, ale roznica w cenie paru metrow rury nie bedzie duza.

Jesli bedziesz stosowal to wade tylko do celow gospodarczych, to byc moze nie musisz stosowac duzego hydroforu. Pompa ze sterowaniem elektornicznym i zmienna wydajnoscia, malym kilkulistrowym zbiornikczkiem zalatwi sprawe. A osczednosc miejsca duza.

marcin