msobanie 05.05.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Witam,Wlasnie sek w tym, ze sobie to dokladnie przeliczalem.Jak poszukasz w historii, to znajdziesz odpowiedni watek.Zrobilem sobie taki arkusic w Excellu ktory mowi ile przeplace biorac kredyt w CHF.Okazalo sie ze wystarczy wzrost kursu CHF o 10 gr rocznie i juz zaplacimy wiecej niz w kredycie w zlotowkach. Przesylam go kazdemu, kto sobie zyczy.Poki co nie dostalem sygnalow ze sa w nim bledy.10 groszy rocznie - niby nie duzo, prawda?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.05.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Wszystko zależy od przyjętych założeń.A jak to możliwe, że nie opłaca się różnica 300-500 złotych na 1 racie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiBoTo 05.05.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Msobanie Wlasnie przeliczylem kredyt wg twojego zalozenia, iz CHF rosnie rocznie o 10groszy a oprocentowanie kredytu w PLN jest stale 7,5 %.Kredyt 25lat - po 15 latach przy kursie CHF 4,4zl rata w walucie jest wyzsza. Ogolnie po 25 latach Koszt PLN 630000Koszt CHF 604000 Wszystko kwestia zalozen i dlugosci kredytu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.05.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Witam,To prawda, to zalezy od zalozen. Dla mojego przypadku bylbym stratny biorac CHF.Teraz spojrzmy jak rosnie CHF w ostatnich latach. Jak ktos mowi, ze CHF jest stabilny to prawda - stabilnie, powoli idzie w gore z niesamowita precyzja.Pisalem juz o tym: grudzien 2001 2.4 PLN, grudzien 2003 - 3.0 PLN.60 groszy w dwa lata, czyli 30 gr w rok. To jest wzrost 12.5% rocznie (a gdzie roznica kursowa)ZiBoTo - przelicz teraz ile przeplacisz biorac kredyt w CHF.Ktos powie ze przeciesz kurs nie bedzie rosl wiecznie - moze i nie.Ja dla kredytu hipotecznego wybralem bezpieczniejsze wyjscie - czyli PLN.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 06.05.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Witam,Spojrzalem wlasnie na kurs CHF z poczatku tego roku (3.0 PLN) i teraz: 3.0672 PLN. Jak sie tendencja utrzyma, to na koniec roku CHF bedzie kosztowal 3.2 PLN. Wzrost 20 groszy na rok, 6,6%.Ciekawe jak bedzie naprawde.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 06.05.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Witam!Z doświadczenia osoby, która ma kredyt walutowy w CHF:- data kredytu 10.2000- rata malejąca- LIBOR dla CHF ok. 2.6% w 2000r. Wnioski:Miała być rata malejąca, okazało się, że jest mniej więcej stała (LIBOR zmalał do ok. 0.27% kurs wzrósł). Kto mi zapewni, że LIBOR w dalszym ciągu będzie tak niski?!O kursie CHF dużo piszecie, więc nie będę nic dodawał!Przypominam za to o kursach kupna i sprzedaży waluty +-2% od kursu średniego. 2% tracimy przy przeliczeniu kredytu na złotówki przy odbiorze. Kolejne 2% straty zawarte jest przy comiesięcznej racie kredytu. Oczywiście te 4% można potraktować jak prowizję, która rozkłada się w czasie. Warto jednak o tym pamiętać przy obliczeniach kosztów kredytu walutowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 06.05.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Było o kredytach, a tu sama POLITYKA! trudno jednak pieniądz od niej oddzielić zwłaszcza dziś... Skoro tak wiele wiele wiecie o polityce finansowej naszego kochanego kraju o może mi doradzicie? Mam dziełkę - wkład własny, i mieszkanie ( niestety postępowanie spadkowe trwa i kosztuje, jeżeli jakoś można to chciałabym tego uniknąć). planuje budowę domu - koszt inwestycji 250000zł. Gdybym sprzedała mieszkanie - 150-170tys. miałabym na wykończenie. porządany kredyt - 100000zł. A może nie sprzedawac mieszkania i wziąć wiekszy kredyt i spłacac go z wynajmu? ( niezbyt rozsądne?). Juz sama nie wiem. Zamąciliście mi w głowie, nie mówiac o zwiekszeniu poziomu obaw w stosunku do wieloletniego zadłuzenia... Mimo wszystko pozdrawiam makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 07.05.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Pomysł jest bardzo dobry, ale pod warunkiem że macie wystarczająco wysokie dochody żeby się nie stresować przejściowym brakiem najemców.Bo taki duży kredyt to jest spore obciążenie. Wyobraź sobie że tracicie oboje pracę (co się zdarza). poszukiwania roboty mogą potrwać rok albo i dłużej. Najemców np nie masz przez 2-3 miesiące. Musisz mieć lokatę na taki właśnie cel albo jakieś ubezpieczenie.Wiem, to czarny scenariusz, ale niestety się zdarza.Poza tym, nie ma sensu całe życie odmawianie sobie wszystkiego, wakacji, ciuchów, przyjemności, w imię posiadania.Oczywiście, jeśli macie łączne dochody np 10 czy 15 tysięcy miesięcznie, to oczywiście zostawcie mieszkanie.Ale jak macie przeciętne dochody, to nie wiem czy jest sens się stresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 07.05.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Makabu - ja właśnie zamierzam dokłądnie tak zrobić. Biorę kredyt na 250.000 (mam wkłądu własnego ok 60.000). Mam też mieszkanie, kórego nie sprzedaję i będe wynajmowac. Rata miesięczna wyszła mi na poziomie 1 tys zl (biorę w CHF), z tego mam nadzieję że połowę będę spłacał dzięki najmowi mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 12.05.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 rafalg!!!Jaki bank wybrałeś,bo coś dziwnie niska ta rata jak na taki duzy kredyt??? Czy twój wkład własny to tylko gotówka, czy działka? Ja chyba jednak stchórzę i sprzedam mieszkanie w odpowiednim momencie! Pozdrawiam makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts