Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podwieszany sufit zapobiegnie utracie ciepła z mieszkania.

blik

Recommended Posts

Witam

Właśnie remontuję mieszkanie w starym 90-letnim poniemieckim domu. Mieszkanie jest na 2 piętrze (ostatnim), nade mną tylko strych nieużytkowy. Stropy są drewniane. Chciałabym zatrzymać jak najwięcej ciepła w pomieszczeniach (3m wys.), lecz nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jak to zrobić.

Czy założenie podwieszanego sufitu (ok. 15-20cm) zatrzyma więcej ciepła w pokojach?

Czy jeśli w przestrzeń w podwieszanym suficie dodam styropian to czy przypadkiem nie zrobię z mieszkania puszki i wilgoć nie zacznie się skraplać na oknach?

Niestety nie mam możliwości założenia izolacji od strychu :(

Z pewnością podwieszany sufit ograniczy straty ciepła. Ale płyty od niego są dość cienkie, więc jakaś wymiana energii cieplnej będzie następować, tym bardziej że pod sufitem jest najcieplej. Czytałem tu na forum, że praktykuje się układanie wełny czy styropianu na konstrukcji sufitu podwieszanego. Nie wiem jaka jest technologia takiego montażu, ale to dobry pomysł. Tworzy warstwę izolacji przy suficie, podczas gdy strop pracuje sobie jak dotychczas i drewnu nic sie nie dzieje. I ucieczkę ciepła z pewnością ograniczy.

Witam,

Jednak zalecam pokombinowanie ze strychem.

Niezależnie wykonanie konstrukcji sufitu podwieszanego jest prawidłowym rozwiązaniem jeżeli nie masz możliwości wykonania izolacji od strony nieużytkowanego strychu. Aby nie zatrzymywać wilgoci w pomieszczeniu zalecam zastosowanie wełny mineralnej. W tym celu możesz użyć np. produktu TOPROCK bądź SUPERROCK których deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,035 W/mK. Jeżeli chodzi o wskazówki wykonawcze to warto zajrzeć na stronę producentów płyt gipsowo kartonowych, którzy pokazują w jaki sposób prawidłowo wykonać konstrukcję sufitu podwieszanego.

• 2 weeks później...
Prześwietliłam dokładnie strych. Są tam ułożone deski, później 10 cm gliny, później znowu deski, następnie przestrzeń 20 cm i mój sufit. Super byłoby tam włożyć wełnę, ale jak myślę, o wybieraniu tej gliny...chyba prościej będzie ułożyć ją na podwieszanym suficie.

Stropy drewniane zbyt szczelne nie są.

To polepa je uszczelnia. (ta glina)

Jeżeli nie masz zamiaru totalnie rozgrzebać tego stropu, aby go zmienić na szczelny i ciepły to pozostaje tylko działanie od strony sufitu.

Chyba optymalne byłoby wdmuchnięcie w te puste 20cm jakiej celulozy czy ekofibru (materiał ten sam, nazwy handlowe ).

Adam M.