dendrytus 23.03.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Założyłem ten temat, aby forumowicze, którzy mają lub planują mieć takie sterowanie wymieniali się na nim pomysłami, rozwiązaniami i problemami. Oczywiście temat nie dotyczy tylko PLC2011A0 i PLC2011B0, ale ponieważ jest sporo użytkowników lub potencjalnych klientów takich rozwiązań, to mam nadzieję, że w ten sposób ułatwię im zadanie. Na początek jak przy pomocy tych sterowników zrobić sterowanie tak obecnie modne LED RGB. Czyli coś takiego I jak zrobić coś takiego PS. Obiecuję, że nie będę tu zabierał głosu, o ile nie zostanę wywołany po nicku. Edytowane 23 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.03.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Widzę, że temat o sterowaniu domem przy pomocy chińskich PLC jest potrzebny (w ciągu prawie 12 godzin odwiedziło go prawie 20 osób, a większość z tego czasu to noc, kiedy ludzie śpią.) Podrzucę jeszcze jedno zadanie do rozwiązania Nie chodzi mi o sterowanie głosem, tylko o sterowanie przy użyciu iPhona Ps. I tak z ciekawości czy próbował ktoś z posiadaczy chińskich plc sterować domem przy pomocy głosu w androidzie? Edytowane 24 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.04.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) A widzisz. Chińczyki czy nie chińczyki ale do PLC2011xx są dostępne pliki DLL osobno pod Builder C++, pod Delphi, chyba darmowy Lazarus, pod Microsoftowy C# z darmowego pakietu Visual Studio Expreess 2010 i pod Linuxa choćby po to żeby w routerze za 50-100PLN z wymienionym softem na OpenWRT czy DDWrt odpalić sobie dodatkowe oprogramowanie sterujące tymi PLC i domem. Jak ktoś umie programować to może sobie napisać własną wymarzoną aplikację z taką funkcjonalnością jaką tylko sobie chce czy zrobić prostą aplikację logującą na HDD czy pendrive bezpośrednio na TP-Linku, Linksysie czy innym tanim routerze, set top boxie/tunerze do telewizora (na linuxie) czy na komputer. Możesz sobie napisać nawet bazę z użycien Postgressa SQL, z grubej rury od razu albo pod Oraclem Powiem tyle, jestem bardzo zadowolony z moich Chińskich PLC Ponieważ kolega dejna nie zauważył stosownego tematu, a ja nie mam uprawnień moderatora, to wkleiłem jego post w ten sposób. Mam nadzieję, że teraz będzie mógł udzielać się w tym wątku i promować rozwiązanie na chińskich PLC z allegro. Kolego dejna ten wątek w ciągu nieco ponad miesiąca odwiedziło 722 osoby. czyli jest jakiś potencjał i zainteresowanie. Tak mało, tylko dlatego, że nikt ze stosowną wiedzą i doświadczeniem się w nim nie udziela. Czy możemy na kolegę liczyć? Pociągnie kolega ten wątek merytoryczni czyli przykłady, gotowe schematy i aplikacje czy nadal będzie zaśmiecał reklamami inne wątki? Jest kolego chyba jedyną osobą, która ma zainstalowany więcej niż jeden PLC. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.04.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 ... Kolego dejna ten wątek w ciągu nieco ponad miesiąca odwiedziło 722 osoby. czyli jest jakiś potencjał i zainteresowanie. Tak mało, tylko dlatego, że nikt ze stosowną wiedzą i doświadczeniem się w nim nie udziela. Czy możemy na kolegę liczyć? ... I tak jest dokładnie jak piszesz Szanowny Kolego Dendrytusie. Nikt kto pracuje zarobkowo przy instalacjach elektrycznych nie ma zamiaru "rzeźbić" na niewiadomego pochodzenia sterownikach PLC a w dodatku jeszcze za ile? Ja osobiście znam sterowniki Fateka i Moellera ale dla mnie to jest "nieporozumienie" stosowanie ich dla mieszkaniówki. Nie tędy droga jeżeli chodzi o oszczędności nagminnie wymieniane przez forumowiczów. Kiedyś jeden klient zaproponował mi, że zrezygnuje ze sterownika od rekuperatora, ze sterownika od CO, on zakupi tableta w jakimś sklepie komputerowym a ja mu sprzęgnę wszystko powyższe jak również alarm, kamery przed domem i coś tam jeszcze. A jak się spytałem ile ma zamiar przeznaczyć pieniążków to powiedział, że mniej jak by kosztowały go sterowniki z których wcześniej by zrezygnował czyli zapłaciłby mi z jakieś ... 1 PLN na godzinę. Kpina. Stosowanie sterowników PLC w budownictwie jednorodzinnym musi mieć uzasadnienie ale nie jest to sprawa oszczędnosci bo jak ktoś mówi, że do jedego PLC podłączy oświetlenie w garażu i ogrodzie a komórką może je włączać i wyłączać to to jest raczej śmiech na sali a nie IB. Oczywiście w ramach własnego majsterkowania można takie czy inne rozwiązania zastosować i tylko to potrafię zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 06.05.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 (edytowane) że mniej jak by kosztowały go sterowniki z których wcześniej by zrezygnował czyli zapłaciłby mi z jakieś ... 1 PLN na godzinę. Kpina. Tysiąc złotych na godzinę dla ciebie kpina To już wiem czemu tyle chcecie za instalacje inteligentnych domów Edytowane 6 Maja 2012 przez Tadeusz Hypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.05.2012 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Tysiąc złotych na godzinę dla ciebie kpina To już wiem czemu tyle chcecie za instalacje inteligentnych domów To zacznij swoją na PLC kłaść swoją na PLC za 300 zł na godzinę albo 500zł. Wszyscy będą zadowoleni, a ty podwójnie, a nawet potrójnie Tam jest 1 PLN, a nie 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 07.05.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 To zacznij swoją na PLC kłaść swoją na PLC za 300 zł na godzinę albo 500zł. Wszyscy będą zadowoleni, a ty podwójnie, a nawet potrójnie Tam jest 1 PLN, a nie 1000 Żartowałem ale ceny usług znacznie spadły Miałem komiczną sytuację na budowie dwa razy. Dwa razy pracownicy firmy przychodzili lub dzwonili dzień po wycenie przez szefa i proponowali to samo tyle, że za połowę ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.05.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Żartowałem ale ceny usług znacznie spadły Miałem komiczną sytuację na budowie dwa razy. Dwa razy pracownicy firmy przychodzili lub dzwonili dzień po wycenie przez szefa i proponowali to samo tyle, że za połowę ceny HAHAHA A coś bardziej merytorycznego? W innym wątku poruszyłeś sprawę PLC i LED RGB, Chętnie zobaczę jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 09.05.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ceny usług zdecydowanie spadły i w wykonawcach można przebierać jak w ulęgałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.05.2012 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ceny usług zdecydowanie spadły i w wykonawcach można przebierać jak w ulęgałkach. A coś bardziej merytorycznego? Może jakiś schemat? Rozwiązanie zadań dla innych forumowiczów, które dałem na początku. PS. Ceny spadły? O dziwo u mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.01.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Zapominasz tylko że do PLC2011 jest całe API (interfejs programistyczny) i na rzeczonym przez ciebie Raspbery, korzystając z bibliotek C++ (są do wielu języków) dla PLC2011 można zrobić o wiele wiekszą funkcjonalność niż na gotowym systemie sterowania domem, nawet takim osławionym jak KNX. Wspomniałeś coś o API, i o możliwości zrobienia czegoś o większej funkcjonalności niż KNX. OK Ponieważ widzę, że umiesz programować i jesteś jednym z największych autorytetów na tym forum jeśli chodzi o PLC2011XX, więc wykonanie poniższego zadania będzie dla ciebie pestkę Zadanie: Sterowanie ŻALUZJĄ (ma lamelki i proszę nie mylić z roletą). Ma działać tak jak na załączonym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=erSURSDnyu0 Wklejony link posłuży innym użytkownikom jako gotowiec. Będzie on dużo więcej wart, niż bzdurne filmiki xtea. O takiej funkcjonalności jak obsługa jednym klawiszem na ścianie czyli krótki klik obrót lamelek, długi zasunięcie/odsłonięcie, nie będę pisał, bo byłoby to kopanie leżącego. W KNX-ie taka funkcja jest dostępna od ponad 20 lat. (Omówię dalsze komendy w następnych postach i pokażę co sobie zrobiłem sam na platformie Webowej, bo to programowanie w .NET) Dobrze by było, gdybyś w przyszłość umieszczał swoje pomysły i rozwiązania w stosownych tematach. PS. To co ty karzesz tworzyć potencjalnym użytkownikom dla PLC2011XX, jest już dawno dostępne dla posiadaczy i potencjalnych użytkowników KNX-a i co najważniejsze jest sprawdzone i działające. PS2. Ciekawe dlaczego to ja instalator i użytkownik KNX, nabijający się z PLC2011XX muszę ciągle bawić się w archeologa i odkopywać tematy o PLC2011XX i to przy całkiem sporej oglądalność tego tematu. 5.669 odwiedzin w 10 miesięcy Edytowane 19 Lutego 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2014 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 2 lata i prawie 10 tys. odwiedzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.02.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 2 lata i prawie 10 tys. odwiedzin Ładny wynik. Ceny usług zdecydowanie spadły i w wykonawcach można przebierać jak w ulęgałkach. Stara odpowiedź, jednak pytanie należy postawić - jakich usług ? Spadły oferty partaczy, których rynek wyeliminował naturalną selekcją, oczywiście nie bez echa pozostaje pozycja fachowców branżowych - jednak oni przez wypracowane pozytywne opinie nie muszą opuszczać swoich cen i nadal są polecani przez innych inwestorów. Jeżeli ktoś buduje dom i korzysta z ofert ludzi, którzy murują, szpachlują, malują, kładą płytki oraz wszelkiego rodzaju instalacje techniczne - typu hydraulika, elektryka, nie daj boże IB - to wyrazy współczucia dla inwestora, niestety tanio i dobrze nie idzie razem w parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.07.2016 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 (edytowane) Tak dla przypomnienie i informacji ile wart jest chiński sterownik.4 lata i 4 miesiąc i 13 postów, z czego moje 8. 16.505 odwiedzin. Słabo. Edytowane 18 Lipca 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 19.07.2016 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Co za głupoty wypisujesz. Nigdy nie miałeś w ręku ani sztuki i tylko hejtujesz bez powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.07.2016 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Co za głupoty wypisujesz. Nigdy nie miałeś w ręku ani sztuki i tylko hejtujesz bez powodu. Trabantem nie jeździłem, a mimo to wiem, że to g*wnowóz. Do tej pory mimo upływy 4 lat nie widzę rozwiązań zadań sprzed 4 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 21.07.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Trabantem nie jeździłem, a mimo to wiem, że to g*wnowóz. Do tej pory mimo upływy 4 lat nie widzę rozwiązań zadań sprzed 4 lat. To nie są sterowniki do systemu IB. To są sterowniki PLC ogólnego przeznaczenia, które jednemu nie pasują, a innemu tak. Mnie PLC2011 podpasowały do celów do jakich używam. Część robi za IB, a część steruje oddziałami firmy i produkcją. W sumie to mam i inne sterowniki PLC jak Mitsubishi. Nie muszę brać zamkniętych rozwiązań i się uzależniać od jednego tylko sam sobie dłubię w swojej instalacji. To znaczy instalacja jest ojca, ja tylko jestem jego synem od spraw technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.07.2016 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 To nie są sterowniki do systemu IB. To po kiego je wciskasz każdemu? Kolejny popis ignorancji handlarza chińszczyzną, który nadal mimo upływu ponad 4 lat nie potrafi zrozumieć przeczytanego tekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 21.07.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nie jestem sprzedawcą tylko użytkownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.07.2016 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Nie jestem sprzedawcą tylko użytkownikiem. Przegiąłeś. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147354-Fatek-przyka%C5%82dy&p=5744111&viewfull=1#post5744111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts