dendrytus 19.08.2016 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie jestem sprzedawcą tylko użytkownikiem. Zadowolony użytkownik na elektrodzie- neodym, palacz997, mariusz.lubicz. na budujemydom - banzai na forum muratora- xtea na forum budowlanym - gelbeton A tak naprawdę to handlarz chińskimi sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 19.08.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 A tak naprawdę to handlarz chińskimi sterownikami. Coś sobie ubzdurałeś. Pewnie każdy kto zachwala KNX to dendrytus importer chińskich urządzeń KNX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.08.2016 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Coś sobie ubzdurałeś. Pewnie każdy kto zachwala KNX to dendrytus importer chińskich urządzeń KNX. Jak już wspomniałeś o chińskich sterownikach KNX to przypomnę kilka faktów. 1. Standardem dla inteligentnych budynków/domów jw. Chinach jest system KNX od roku 2007, jako norma GB/Z 20965. Czyli prawie 10 lat. Jakimś cudem nie jest to chiński PLC2011XXX. 2. Chińskie produkty, aby mogły nosić znaczek KNX muszą spełniać takie same normy jak każdy inny produkt ze znaczkiem KNX. Znaczek KNX nie jest dawany dożywotnio i może być odebrany w każdej chwili. 3. Jakość chińskich produktów ze znaczkiem KNX wielokrotnie zrobiła na mnie wrażenie np. moduły HDL, gdzie montuje się 40A przekaźniki bistabilne. Dla porównania w twoim chińskim badziewiu mamy monostabilne 16A. 4. Chiński moduł KNX mogę włożyć do instalacji sprzed 25 lat i będzie wszystko działać. 5. Akurat bycie importerem chińskich sterowników KNX nie jest wstydem Kiedy w ofercie będziesz miał coś takiego http://www.knxcomponentes.com/221-thickbox_default/k-bus-colour-touch-panel-50.jpgdo swojego chińskiego PLC 2011XXX. To 5" włącznik dotykowy LCD, ten jest akurat chiński PS. A teraz zakończę już ten żałosny wątek o chińskich PLC2011XXX. 16 czerwca 2016 roku Chiny wystrzeliły 23 satelitę komunikacyjnego z Xichang Satellite Launch Center w Chinach. Dlaczego wspominam tu o dwudziestym trzecim satelicie? Nie wspominam o satelicie, tylko o czwartym kosmodromie, tak Chiny mają 4 kosmodromy, Xichang Satellite Launch Center. Dlaczego? Powód jest prosty, w kosmodromie użyto KNX na podzespołach chińskiej firmy k-bus. Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności nie był to PLC 2011XXX. KNX- a wybrano ponieważ uznano, że KNX jest stabilnym (mimo zastosowania magistrali, która jak twierdzi palacz997 vel xtea może się zablokować), otwarty, energooszczędny. PS.2 Temat jest od ponad 4 lat i kompletnie się w nim nic nie dzieje. PS.3 Moja rada xtea vel palacz997 vel …………. Opuść to forum i idź tam gdzie mnie nie ma np. na elektrodę. Tam lubią takie cuda jak chiński alarm PLC2011B0. Mnie tam nie zobaczą, więc możesz być spokojny o wypisywane tam bzdury. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 20.08.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 W ogóle Cię nie rozumiem i nie wiem o co Ci chodzi? Krążą natomiast anegdoty, że szukałeś zatrudnienia i Cię pogonili i stąd ta furia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.08.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 W ogóle Cię nie rozumiem i nie wiem o co Ci chodzi? Krążą natomiast anegdoty, że szukałeś zatrudnienia i Cię pogonili i stąd ta furia. Może coś bardziej twórczego w wątku o tym chińskim badziewiu. Może jakieś rozwiązania zadań z przed 4 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.09.2016 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Nie jestem sprzedawcą tylko użytkownikiem. Kiedy napiszesz coś sensownego na temat tego sterownika w wątku o tym sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 11.09.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Kiedy napiszesz coś sensownego na temat tego sterownika w wątku o tym sterowniku. A ty zamiast zamieszczać cudze zdjęcia, czudze pliki reklamowe, zdjęcia poglądowe, pokaż wreszcie swoją rodzielnię, nakręć z niej film i własnym głosem opowiedz o tej instalacji. Cały czas tylko trolujesz. Myślę, że nie nie masz ani domu, ani instalacji ani nikomu nie świadczysz usług ani nawet nie masz samochodu, mieszkasz z rodzicami i nie masz pomysłu na życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.09.2016 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 A ty zamiast zamieszczać cudze zdjęcia, czudze pliki reklamowe, zdjęcia poglądowe, pokaż wreszcie swoją rodzielnię, nakręć z niej film i własnym głosem opowiedz o tej instalacji. Cały czas tylko trolujesz. Myślę, że nie nie masz ani domu, ani instalacji ani nikomu nie świadczysz usług ani nawet nie masz samochodu, mieszkasz z rodzicami i nie masz pomysłu na życie Dokładnie, mieszkam pod mostem. Nie mam też Internetu ani kompa czy smartfona. Nie mam samochodu, ale mam stary rower, składak. Na forach, handlarzu chińszczyzną, jestem towarzysko, a nie w celach marketingowych jak ty. I po co zaśmiecasz sobie wątek o drogim chińskim sterowniku? Ps. Zdaje się, że to ciebie tatuś z łaski zatrudnia? Mój niestety nie był w PZPR, ani nie miał w partii kolegów, towarzyszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 11.09.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Ty jesteś patologicznym kłamczuchem i oszczercą. Ty niczego nie reprezentujesz za wyjątkiem jadu jaki wylewasz. Nigdy niczego własnego nie pokazałeś. Wklejasz cudze zdjęcia poglądowe (nawet nie rzeczywiste w działaniu) pobrane z internetu. Nie są to twoje prace tylko cudze materiały reklamowe z cudzych uloteck, do urządzeń o których tylko czytałeś Ja natomiast zamieszczam tylko własne rozdzielnie i własne mieszkania okablowane własnoręcznie. Ja ciebie zbanowałęm nawer te 3-4 lata temu za próbę wsadzania hejtów pod filmikiem na YouTube. Dla mnie jesteś patologiczną postacią, kłamiesz i zmyślasz i jeszcze obrażasz moich rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Przenoszę dyskusję tematu o Ampio do bardziej odpowiedniego tematu. No pewnie że zrobiłem. Ostatnio własny dom 250m2 na dwie rozdzielnie 8 różnych sterowników PLC. To już chyba z z trzeci, który robiłeś, ale SOBIE. 8 sterowników to dla normalnego zjadacza chleba 8 tys. złotych. W tej cenie normalny zjadacz chleba będzie miał wypasionego Sterboxa z dotykowymi włącznikami i profesjonalną centralę alarmową Integra 128WRL. Będzie też mógł mieć wypasionego Grentona, również z dotykowymi włącznikami na ścianie i profesjonalnym alaremem Satela Integrą lub Versą. Dodatkowo dostanie możliwość sterowania bezprzewodowego. W obu przypadka otrzyma apkę na androida i iOs-a, pobraną ze sklepu, w której musi sobie tylko poustawiać co chce. Minimalna wiedza i umiejętności do skonfigurowania apki. Wystarczy połazić po różnych forach a bez problemu znajdziemy użytkowników Sterboxa, czego nie można powiedzieć o użytkownikach PLC2011 jako sterownikach w ID. Pewnie w 4 tys. PLN lub niewiele drożej wyjdzie Sterbox i Versa satela. W KNX będzie to kosztowało: Aktor załącz/wyłącz 8x16A/230V --- 7 szt. = 2670 PLN ( wyjścia 16A, a nie jak w chińskim sterowniku 8A) Wejście binarne 8x12-35V DC --- 5 szt. = 1230 PLN Moduł komunikacyjny KNX z protokołem FT 1.2 --- 1 szt. = 330 PLN Zasilacz magistralny 30V --- 1 szt. = 210 PLN Zasilacz 24V3A --- 1 szt. = 100 PLN Integra 64 +klawiatura + rozszerzenie 8 wej.--- 1 kpl. = 960 PLN Moduł Satel integra INT-KNX-2 --- 1 szt. = 800 PLN Raspery Pi 3 + OpenHab(lub dowolny inny serwer obsługujący KNX) --- 1 kpl. = 270 PLN Moduł zawierający interface Onewiere/KNX/ zegar czasu rzeczywistego dla Raspberry Pi --- 1 kpl. 360PLN Do zaprogramowania ETS 5 Lite za 200 euro --- 1 szt. = 870 PLN Do tego przewód KNX 1,60 PLN/m--- 10m. Będzie nam potrzebny ze 6m przewodu KNX, ale lepiej mieć zapas. Koszty wysyłek ok. 100 PLN Razem: 7920 PLN (cena z VAT) Do integracji Satela z OpenHAB potrzebny jest moduł Satel ETHM za 450 PLN, ale nie jest niezbędny i zawsze można go dodać później. Jak widać na POLSKICH podzespołach wychodzi tyle samo jak na chińskich sterownikach, a otrzymujemy coś, o czym może pomarzyć posiadacz chińskich PLC. Oczywiście mamy też GOTOWE apki w sklepach dla androida i iOS-a Powyższy zestaw spokojnie można włożyć w miejsce chińskich sterowników, będzie nam potrzebne ze 6m przewodu KNX. Wymienimy sobie spokojnie chińskie sterowniki na otwarty system, będący STANDARDEM ISO/IEC 14543-3, EN 13321-1, EN 13321-2, GB/Z 20965 sterowania budynkiem - KNX. Ja mam rabat 50% od ceny detalicznej. No to teraz przynajmniej wiadomo ile handlarz chińszczyzną zarabia na sterowniku. Ale nawet przy swoim upuście drogi handlarzu Sterbox czy Grenton wychodzi taniej. Hala z plazmą teraz będzie robiona, zarządzanie stanowiskami pracy, oświetlenie, grzanie, wydajność maszyn, ogólnie sterowanie instalacją plus zbieranie danych. To forum drogi handlarzu jest o BUDOWANIU DOMÓW, a wątek, z którego przeniosłem dyskusję był o AMPIO. Ale ty od zawsze jesteś wszędzie z tym swoim chińskim sterownikiem, tylko nie w wątku o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 13.09.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Dendrytus kłamczuchu i konfabulancie. Użyłem czego użyłem, bo uważałem za stosowne, obwodów sterowanych mam około 80 i nie chcę rozmawiać z tobą o żadnych sprawach technicznych, bo nie jesteś dla mnie partnerem tylko bezrobotnym trolem. Na moich zdjęciach mam instalację wykonaną na żywo bez cudzych zdjęć poglądowych, to jest to co mam. Za co ile zapłaciłem to nie ma znaczenie ale zapłaciłem o rząd wielkości mniej gdybym musiał do tego wynająć firmę od gotowego systemu.Kable i pozostały osprzęt z Allegro lub sklepów internetowych z jawnie i otwarcie podanymi cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Użyłem czego użyłem, bo uważałem za stosowne, obwodów sterowanych mam około 80 Z ilości użytych sterowników nie wynika 80 obwodów, ale ok. W obecnej konfiguracji możemy bez problemu dodać brakujące przekaźniki gdyż mamy onewire, więc możemy sobie po podłączać . Ponieważ nie wiem po ile kosztują i nie chce mi się szukać możemy zrobić to inaczej. Żeby mieć 80 obwodów musimy dodać Aktor załącz/wyłącz 8x16A/230V --- 3 szt. = 1144 PLN. Co łącznie daje nam 9064 PLN z VAT za sterownia 80 obwodami w inteligentnym domu opartym o standard KNX, przy którym ten biedny drogi chiński sterownik wygląda jak trabant przy nowej Skodzie Superb. A trzeba pamiętać, że nawet nie rozwinąłem skrzydeł, jakie daje KNX. Gdybyśmy chcieli zaszaleć w DMX-się to interface do raspberry pi to wydatek 70 PLN, czyli zapłacilibyśmy Razem: 7990 PLN (cena z VAT), co jak widać w tym przypadku nadal jest taniej od chińskiego PLC, a trzeba pamiętać że mamy profesjonalna centralkę alarmową klasy S w Grade 2 oraz sterowanie obwodami przy pomocy 16A przekaźników, które nie posklejają nam się tak szybko jak 8A. PS. 80 obwodów to dla normalnego kowalskiego 12 PLC2011A, do tego PLC2011B i PLC2011C czyli łącznie 14 PLC, co daje nam 14 000 PLN. To może lepiej podaje jakie masz te obwody, a ja przeliczę to na KNX? OK?. PS.2 Właśnie zatapiam ten twój chiński sterownik na tym forum, panie handlarzu. Nikt przy zdrowych zmysłach po przeczytaniu tego tematu nie kupi nawet SZTUKI tego chińskiego sterownika. A każda kolejna wypowiedź na tym, będzie tylko pogrążać, panie handlarzu, pański towar. Jak mnie bardziej wkurzysz, to wyliczę taki system na 80 obwodów dla Sterboxa, co po prostu załatwi tej twój chiński sterownik na amen na tym forum. Więc się mocno zastanów. Edytowane 13 Września 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 13.09.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Mnie za trzy pokoje 60m2 całość w nowym bloku wycenili za KNX 33.000 PLN plus instalacja elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) Mnie za trzy pokoje 60m2 całość w nowym bloku wycenili za KNX 33.000 PLN plus instalacja elektryczna. I z tego wynika? Nic. Równie dobrze mogłeś napisać: mi czerwonego kabrioleta chcieli sprzedać za 500 tys. PLN. Obecnie masz 422 producentów i ponad 7000 urządzeń do wyboru. Powiadasz 60m2 3 pokoje z kuchnią? W KNX będzie to kosztowało: Aktor załącz/wyłącz 8x16A/230V --- 2 szt. = 760 PLN ( wyjścia 16A, a nie jak w chińskim sterowniku 8A) Wejście binarne 8x12-35V DC --- 2 szt. = 500 PLN Moduł komunikacyjny KNX z protokołem FT 1.2 --- 1 szt. = 330 PLN Zasilacz magistralny 30V --- 1 szt. = 210 PLN Zasilacz 24V3A --- 1 szt. = 100 PLN Integra 64 +klawiatura = 790 PLN Moduł Satel integra INT-KNX-2 --- 1 szt. = 800 PLN Raspery Pi 3 + OpenHab(lub dowolny inny serwer obsługujący KNX) --- 1 kpl. = 270 PLN Moduł zawierający interface Onewiere/KNX/ zegar czasu rzeczywistego dla Raspberry Pi --- 1 kpl. 360PLN Do zaprogramowania ETS 5 Lite za 200 euro --- 1 szt. = 870 PLN Do tego przewód KNX 1,60 PLN/m--- 2m. Będzie nam potrzebny z1m przewodu KNX, ale lepiej mieć zapas. Koszty wysyłek ok. 100 PLN Razem: 5100 PLN (cena z VAT) To gdybyś chciał sobie wymienić chińskie PLC na coś normalnego do sterowania domem. Oczywiście alarm nie jest potrzebny, to wyjdzie 3500 PLN Poza tym taka drobna uwaga, to temat o zatapianiu chińskiego PLC2011, a nie o KNX, który jak widać jest, jeśli porównać możliwości, to jest ze trzy razy tańszy od drogiego chińskiego PLC PS Trzeba było nie brać włączników po 2000 PLN za sztukę i wypasionych aktorów ze znaczkiem Gira, Jung lub ABB. Edytowane 13 Września 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 13.09.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 I z tego wynika? Nic. Równie dobrze mogłeś napisać: mi czerwonego kabrioleta chcieli sprzedać za 500 tys. PLN. Obecnie masz 422 producentów i ponad 7000 urządzeń do wyboru. Powiadasz 60m2 3 pokoje z kuchnią? W KNX będzie to kosztowało: Aktor załącz/wyłącz 8x16A/230V --- 2 szt. = 760 PLN ( wyjścia 16A, a nie jak w chińskim sterowniku 8A) Wejście binarne 8x12-35V DC --- 2 szt. = 500 PLN Moduł komunikacyjny KNX z protokołem FT 1.2 --- 1 szt. = 330 PLN Zasilacz magistralny 30V --- 1 szt. = 210 PLN Zasilacz 24V3A --- 1 szt. = 100 PLN Integra 64 +klawiatura = 790 PLN Moduł Satel integra INT-KNX-2 --- 1 szt. = 800 PLN Raspery Pi 3 + OpenHab(lub dowolny inny serwer obsługujący KNX) --- 1 kpl. = 270 PLN Moduł zawierający interface Onewiere/KNX/ zegar czasu rzeczywistego dla Raspberry Pi --- 1 kpl. 360PLN Do zaprogramowania ETS 5 Lite za 200 euro --- 1 szt. = 870 PLN Do tego przewód KNX 1,60 PLN/m--- 2m. Będzie nam potrzebny z1m przewodu KNX, ale lepiej mieć zapas. Koszty wysyłek ok. 100 PLN Razem: 5100 PLN (cena z VAT) To gdybyś chciał sobie wymienić chińskie PLC na coś normalnego do sterowania domem. Oczywiście alarm nie jest potrzebny, to wyjdzie 3500 PLN Poza tym taka drobna uwaga, to temat o zatapianiu chińskiego PLC2011, a nie o KNX, który jak widać jest, jeśli porównać możliwości, to jest ze trzy razy tańszy od drogiego chińskiego PLC PS Trzeba było nie brać włączników po 2000 PLN za sztukę i wypasionych aktorów ze znaczkiem Gira, Jung lub ABB. Tylko czemu podałeś ceny produktów niecertyfikowanych? Producent tych urządzeń nie jest wśród tych 422 firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2016 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Tylko czemu podałeś ceny produktów niecertyfikowanych? Producent tych urządzeń nie jest wśród tych 422 firm. A to ma dla ciebie jakieś znaczenie? Działają w instalacjach KNX, programujesz z ETS-a i są tanie. Coś za coś. Ten chiński sterownik też nie ma żadnych certyfikatów. Nie jest też na żadnej liście. A w kraju twórców chińskiego sterownika mamy obecnie 50 certyfikowanych producentów KNX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 13.09.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A to ma dla ciebie jakieś znaczenie? Dla mnie ma. Nigdy nie oferuję takich produktów, z wyjątkiem serwerów wizualizacji, ale to trochę coś innego. Działają w instalacjach KNX, programujesz z ETS-a i są tanie. Coś za coś. Ale aplikacji do ETS nie stworzył producent urządzeń. Kosztuje oczywiście mniej, ale do mnie to nie trafia. Ten chiński sterownik też nie ma żadnych certyfikatów. Nie jest też na żadnej liście. Ale czy ja mówię, że jest dobry? A w kraju twórców chińskiego sterownika mamy obecnie 50 certyfikowanych producentów KNX I bardzo dobrze. Nie mam nic przeciwko chińskim produktom. Żałuję tylko, że polskie firmy nie produkują tak samo chętnie jak chińskie. Przyjemniej byłoby kupować polskie produkty, ale spełniające standardy, których oczekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2016 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Dla mnie ma. Nigdy nie oferuję takich produktów, z wyjątkiem serwerów wizualizacji, ale to trochę coś innego. Ja też nie oferuję, ale ten wątek jest dla ludzi, którzy mają ciebie i mnie za złodzieja, oszusta, trolla, zdziercę, burżuja i pasożyta. No może tylko mnie mają za trolla. Za oszustów i zdzierców mają też producentów certyfikowanych urządzeń KNX, więc kompletnie nie ma znaczenia ani jakoś produktów ani certyfikaty, ani spełniane normy.. Liczy się dla niech tylko cena. Jak widać po poście @dejna nie ma dla niego i jemu podobnych znaczenia, jakie miał mieć produkty, kto był ich producentem, jaką miał mieć funkcjonalność, ważne, że KNX wycenili mu na 33 000 PLN. Tak jakby ceny Giry były choćby zbliżone do Tokka-i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.09.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 W celu podniesienie merytoryczności wątku wymyśliłem, że będę proponował zadania do wykonania, niezbędne lub podstawowe dla Inteligentnych Budynków czy Inteligentnych Domów.Zadanie Nr. 1Jak wykonać na tym drogim sterowniku symulację obecności na podstawie zachowania mieszkańców, a nie zegarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts