Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - zadaszony czy nie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przyłączam się do "złotego środka" czyli częściowo zadaszony.

U nas będzie duży taras( jeszcze nie wylany), ale częściowo zadaszony. Wyjście jest z salonu, czyli został przedłużony dach. A więc deszczyk można podziwiać siedząc na tarasie pod czapeczką z dachu, a gdy bedziemy chcieli się "posmażyć", to wystarczy przesunąć leżak poza obręb "czapki".

• 3 weeks później...
A moim marzeniem jest ogród zimowy w części tarasu nad garażem. Ale taki, żeby można było latem rozmontować część ścianek i w ten sposób uzyskać tylko zadaszenie. Ale to daleka przyszłość. Na razie jedynym daszkiem na tarasie przy salonie jest dosyć daleko wysunięty dach - i to chyba wystarczy.

Gość Peter

My mamy w odległości kilku metrów od planowanego domu ( na razie są fundamenty ) już wybudowany zadaszony murowany gril. Bedzie osłonięty pergolami z pnączami wina, powojników czy też czegoś innego ( od kwiatów jest żona ). Na razie na etapie budowy pozwala schować się przed deszczem i skwarem.

Peter

W naszych warunkach geograficznych (pół roku zima i drugie pół roku – zimno) optymalnym rozwiązaniem jest taras zadaszony. Daje możliwość "wyjścia" z domu do ogrodu i jednocześnie uniezależnia od pogody. Zapytajcie Pań domu, która przygotuje elegancki posiłek pod gołym niebem? (oczywiście nie mam na myśli pikniku). Nie ma obaw, że zacieni pokój (większość pokoi z tarasem ma przecież przynajmniej 2 okna), za to w upał ochroni wnętrze jak markiza. Dodatkowo sam taras może nieco wystawać poza obrysy dachu i problem znika. My zdecydowaliśmy się na taras od północnego zachodu (widok i jedyna możliwość cieszenia się zachodzącym słońcem). Jedynym realnym problemem do pokonania jest wg mnie przekonanie cieśli i innych majstrów, żeby nie zadaszać całości tarasu (to samo tyczy balkonów), ponieważ nie mieści się to w stereotypach, które jeszcze długo nie znikną z przekonań naszych krajowych wykonawców.

Pozdrawiam

Finiszant

• 1 year później...
U mnie w projekcie tras nie jest zadaszony i nie zmienię tego podczas budowania domu, ponieważ będę miał salon od strony południowej a zniego wielkie pszeszklone drzwi na taras i nie chcę żeby daszek z tarasu zasłaniał mi światło wpadające do salonu. Jażeli bede miał ochotę posiedzieć w cieniu to ustawię stolik z rozkładanym parasolem.

U mnie w projekcie tras nie jest zadaszony i nie zmienię tego podczas budowania domu, ponieważ będę miał salon od strony południowej a zniego wielkie pszeszklone drzwi na taras i nie chcę żeby daszek z tarasu zasłaniał mi światło wpadające do salonu. Jażeli bede miał ochotę posiedzieć w cieniu to ustawię stolik z rozkładanym parasolem.

a jaka fantastyczna sprawa na tarasie zadaszonym, gdy deszcz w lecie pada...nic dodać

• 3 weeks później...