Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mój projekt wygląda nieco inaczej niż większość, tzn ściana fundamentowa jest na tym samym poziomie co posadzka. Czy to nie będzie rodziło jakichś problemów? Np zastanawiałem się w jaki sposób osadzić drzwi zewnętrzne i tarasowe. Na internecie można wyczytać, że drzwi należy osadzić (od dołu) np na piance albo styrudurze aby uniknąć mostków termicznych? co w moim przypadku? Z tego co rozumiem to będę je musiał osadzić bezpośrednio na fundamencie, a raczej na izolacji przeciwwilgociowej, która będzie na tym fundamencie? Wg mnie w takim wypadku będzie powstawał mostek termiczny, a poza tym na jednym poziomie będą płytki i izolacja przeciwwilgociowa. Albo ja czegoś nie rozumie, albo to zostało źle zaprojektowane. Może mnie ktoś oświecić?:)

Jaki powinien być sposób montażu drzwi i okien w takim przypadku? Może powinienem architektom powiedzieć aby zmienili projekt i wylewke betonową zrobili na równo z fundamentem?

Proszę o poradę bo niedługo zaczynam budowę.

rzut.jpg

https://forum.murator.pl/topic/166901-monta%C5%BC-drzwi-zewn%C4%99trznych-i-balkonowych-na-fundamencie/

Witam

Na moje oko to chyba dość kiepski pomysł projektowy ze względu na komplikacje, o których wspomniałeś.

Można zrobić dodatkowy próg, widziałem też ostatnio nowy "ciepły" próg Roto do właśnie drzwi balkonowych może to by pomogło ?

http://www.inzynierbudownictwa.pl/drukuj,5439

No i rozmowa z architektem raczej bardzo wskazana.

Pozdrawiam