Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak prawidłowo wykonać mocowanie jętek do krokwi?

klaudiusz_x

Recommended Posts

W projekcie brak opisu.

Dach dwuspadowy 40*, krokwie 17x8, jętki 15x5 na 5,7 metra, rozpiętość pomiędzy murłatami około 8,8m.

Jętki po dwie z każdej strony krokwi, na jętkach położona belka (płatew) 14x14 wsunięta w zaciosaną krokwię.

Jak prawidłowo to połączyć?

Krokwie zaciosane skręcone na murłatach łącznikami (taki przesunięty kątownik), według projektu.

Na dach pójdzie dachówka cementowa.

Edytowane przez klaudiusz_x

W każdym węźle (dwie jętki i krokiew) centralnie śrubą M12 długości 220 mm po dwie podkładki bardzo powiększone i nakrętka M12 oraz 4 gwoździe 8' (20 cm) po dwa z każdej strony naprzemiennie. Wszystko ocynkowane. Pozdrawiam.

W każdym węźle (dwie jętki i krokiew) centralnie śrubą M12 długości 220 mm po dwie podkładki bardzo powiększone i nakrętka M12 oraz 4 gwoździe 8' (20 cm) po dwa z każdej strony naprzemiennie. Wszystko ocynkowane. Pozdrawiam.

a jesli nie bedzie ocynkowane to czym to grozi? Zje to rdza szybko w takim miejscu?

W sobotę rozpoczęliśmy stawiać wieźbę. Na razie są po dwie śruby. Robić tak dalej czy przejść na jedną śrubę i 4 gwoździe? W tych już gotowych chcieliśmy dobić dwa gwoździe. Można w ten sposób to rozwiązać?

Dodatkowo chcę zapytać o sposób skręcenia płatwi pośredniej do jętek i krokwi?

Zapomniałem dopytać. Słyszałem z paru źródeł, że ocynkowane gwoździe są śliskie i dlatego je odradzają do wieźby. Zwykłe lekko korodują i mają lepszą "przyczepność". Co o tym myśleć? Dodam że w zeszłym roku zmienialiśmy dachówkę 50-letnią, do wymiany poszło parę krokwi, gwoździe były w dobrym stanie.

Ponawiam pytanie o utwierdzenie płatwi pośredniej. W dziennikach budowy widzę różne rozwiązania. Na kilku budowach na których byłem także to jest różnie rozwiązane. Najczęściej przebija się płatew gwoździem z boku do krokwi i do jętek.

Ciekawe źródła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że należałoby używać wyłącznie zardzewiałych gwoździ.

Prosiłem o poradę.

Dziękuję.

U mnie nigdzie nie można kupić ocynkowanych. Spotkałem tylko 13cm.

Lepiej trzymają gwoździe kwadratowe ale jakoś nie widziałem takich "krokwiaków". Pozdrawiam.

Kwadratowe widziałem właśnie na tym rozbieranym dachu. Większość.

Kilka lat temu rozbieraliśmy stodołę gdzie wszystkie "grubsze" były kwadratowe. Wyglądały jak ręcznie klepane przez kowala.

EDIT:

Kiedyś poddasza nie były zamieszkane, występował inny mikroklimat, wszystko wytrzymywało dłużej.

Ciekawe źródła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że należałoby używać wyłącznie zardzewiałych gwoździ. Lepiej trzymają gwoździe kwadratowe ale jakoś nie widziałem takich "krokwiaków". Pozdrawiam.

znam fachowców, którzy gwoździe przed przybiciem wkładają do osolonej wody :) szybciej koroduje i ciężko go wyciągnąć

może coś w tym jest?

Kontrłaty bite gwoździami 5' ?! Pierwsze słyszę. Pozdrawiam.

Nie wiem skąd bierze się pogląd, że łaty muszą być przybite do krokwi? Deski poszycia oraz kontrłata solidnie przybite są wystarczającym mocowaniem dla łat. Odpowiednie gwoździe to ocynkowane, karbowane długości 100 lub 125 mm. Ja stosuję ocynkowane, skrętne długości 130 mm bite gwoździarką. Pozdrawiam.

Źle zrozumiałem tę wypowiedź? Chyba że chodzi o bicie łat 13cm gwoźdźmi skręcanymi? Ale wtedy łaty są bite do krokwii, a to mija się z sensem nie bicia ich do krokwii. Jak wyglądają te gwoździe?

Link do postu.

Zapomniałem.

Po drodze jest jeszcze deska, więc gwoździe krótsze o 2cm.