klaudiusz_x 24.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) W projekcie brak opisu.Dach dwuspadowy 40*, krokwie 17x8, jętki 15x5 na 5,7 metra, rozpiętość pomiędzy murłatami około 8,8m.Jętki po dwie z każdej strony krokwi, na jętkach położona belka (płatew) 14x14 wsunięta w zaciosaną krokwię.Jak prawidłowo to połączyć?Krokwie zaciosane skręcone na murłatach łącznikami (taki przesunięty kątownik), według projektu.Na dach pójdzie dachówka cementowa. Edytowane 27 Marca 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 W każdym węźle (dwie jętki i krokiew) centralnie śrubą M12 długości 220 mm po dwie podkładki bardzo powiększone i nakrętka M12 oraz 4 gwoździe 8' (20 cm) po dwa z każdej strony naprzemiennie. Wszystko ocynkowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 26.03.2012 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 zamiast gwozdzi mozna naprzyklad zastosowac : http://www.domax.com.pl/products/78/p/37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 26.03.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 W każdym węźle (dwie jętki i krokiew) centralnie śrubą M12 długości 220 mm po dwie podkładki bardzo powiększone i nakrętka M12 oraz 4 gwoździe 8' (20 cm) po dwa z każdej strony naprzemiennie. Wszystko ocynkowane. Pozdrawiam. a jesli nie bedzie ocynkowane to czym to grozi? Zje to rdza szybko w takim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.03.2012 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) W każdym węźle (dwie jętki i krokiew) centralnie śrubą M12 długości 220 mm po dwie podkładki bardzo powiększone i nakrętka M12 oraz 4 gwoździe 8' (20 cm) po dwa z każdej strony naprzemiennie. Wszystko ocynkowane. Pozdrawiam. W sobotę rozpoczęliśmy stawiać wieźbę. Na razie są po dwie śruby. Robić tak dalej czy przejść na jedną śrubę i 4 gwoździe? W tych już gotowych chcieliśmy dobić dwa gwoździe. Można w ten sposób to rozwiązać? Dodatkowo chcę zapytać o sposób skręcenia płatwi pośredniej do jętek i krokwi? Edytowane 27 Marca 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Oczywiście mogą być dwie śruby.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ... Zje to rdza szybko w takim miejscu? Dla rdzy każde miejsce dobre. A jak będzie bardzo głodna to zje szybko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.03.2012 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Zapomniałem dopytać. Słyszałem z paru źródeł, że ocynkowane gwoździe są śliskie i dlatego je odradzają do wieźby. Zwykłe lekko korodują i mają lepszą "przyczepność". Co o tym myśleć? Dodam że w zeszłym roku zmienialiśmy dachówkę 50-letnią, do wymiany poszło parę krokwi, gwoździe były w dobrym stanie.Ponawiam pytanie o utwierdzenie płatwi pośredniej. W dziennikach budowy widzę różne rozwiązania. Na kilku budowach na których byłem także to jest różnie rozwiązane. Najczęściej przebija się płatew gwoździem z boku do krokwi i do jętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.03.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Ciekawe źródła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że należałoby używać wyłącznie zardzewiałych gwoździ. Lepiej trzymają gwoździe kwadratowe ale jakoś nie widziałem takich "krokwiaków". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.03.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Ciekawe źródła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że należałoby używać wyłącznie zardzewiałych gwoździ. Prosiłem o poradę. Dziękuję. U mnie nigdzie nie można kupić ocynkowanych. Spotkałem tylko 13cm. Lepiej trzymają gwoździe kwadratowe ale jakoś nie widziałem takich "krokwiaków". Pozdrawiam. Kwadratowe widziałem właśnie na tym rozbieranym dachu. Większość. Kilka lat temu rozbieraliśmy stodołę gdzie wszystkie "grubsze" były kwadratowe. Wyglądały jak ręcznie klepane przez kowala. EDIT: Kiedyś poddasza nie były zamieszkane, występował inny mikroklimat, wszystko wytrzymywało dłużej. Edytowane 27 Marca 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dlatego uważam że poddasza użytkowe to taki zgniły kompromis między ceną i komfortem, ale są zwolennicy i ich nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 08.04.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ciekawe źródła. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że należałoby używać wyłącznie zardzewiałych gwoździ. Lepiej trzymają gwoździe kwadratowe ale jakoś nie widziałem takich "krokwiaków". Pozdrawiam. znam fachowców, którzy gwoździe przed przybiciem wkładają do osolonej wody szybciej koroduje i ciężko go wyciągnąć może coś w tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 A swoją drogą ciekawe jaka jaka jest trwałość i wytrzymałość tak ,,spreparowanych '' gwoździ ?? Ktoś zna jakąś sensowną odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja jestem stanowczo za młody aby znać takie metody. Stosuję wyłącznie gwoździe ocynkowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ale czemu ocynkowane ?? jak piszą jak wół że zardzewiałe lepiej trzymają U mnie też poszły ocynkowane karbowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Hi,Hi, Hi ale ja też się zgadzam z panem Andrzejem i mam tak jak zalecał - czyli gwoździe ocynkowane ( a nie zardzewiałe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie, nie tak to szło , skalpel siostro (bracie, wujku,ciociu - już sam nie wiem ) proszę i ot co ( ale juz sza bo choć Swięta to nas Admin pogoni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.04.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 U mnie nie ma gwoździ ocynkowanych. Tylko 13cm które można użyć do przybicia kontrłat. Ale widziałem w innym wątku że te znowu wbijacie gwoździami pierścieniowymi ocynkowanymi 13cm . A łaty także takimi i jakiej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Kontrłaty bite gwoździami 5' ?! Pierwsze słyszę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.04.2012 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Kontrłaty bite gwoździami 5' ?! Pierwsze słyszę. Pozdrawiam. Nie wiem skąd bierze się pogląd, że łaty muszą być przybite do krokwi? Deski poszycia oraz kontrłata solidnie przybite są wystarczającym mocowaniem dla łat. Odpowiednie gwoździe to ocynkowane, karbowane długości 100 lub 125 mm. Ja stosuję ocynkowane, skrętne długości 130 mm bite gwoździarką. Pozdrawiam. Źle zrozumiałem tę wypowiedź? Chyba że chodzi o bicie łat 13cm gwoźdźmi skręcanymi? Ale wtedy łaty są bite do krokwii, a to mija się z sensem nie bicia ich do krokwii. Jak wyglądają te gwoździe? Link do postu. Zapomniałem. Po drodze jest jeszcze deska, więc gwoździe krótsze o 2cm. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts