nydar 24.03.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jestem na etapie szpachlowania ścian gipsem.Powstał problem-gips za wolno zdaniem majstra wysychał.Na szybko zamontowałem anemostaty w grubości sufitu,a na szczycie poddasza nieużytkowego wentylator wyciągowy. GWC wyposażyłem w wentylator nadmuchowy.Po dwóch dniach wilgotność powietrza spadła z 60% do 40%.Poddasze bardzo dobrze izolowane(36cm) i szczelne.W związku z tym zaczynam się zastanawiać,czy docelowo nie zostawić takiego rozwiązania.Czy muszę koniecznie układać na poddaszu rury łączące anemostaty z wentylatorem wyciągowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 24.03.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jeżeli dobrze rozumiem, docelowo planujesz wentylację mechaniczną wywiewną z nawiewem powietrza przez GWC do jednego tylko pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Docelowo to ja nic nie wiem bo zaskoczyła mnie sprawność strychu-jako rury zbiorczej z anemostatów.Wydaje mi się jednak,że nawiew z GWC w jednym pkt. domu będzie niekorzystny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 24.03.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) OK rozumiemTeraz masz po prostu "przewiew" wymuszany wentylatorami - przy odpowiedniej wydajności wentylatorów jest to bardzo dobre rozwiązanie - ale tylko do suszenia tynków. Dobra wentylacja domu opiera się na dostarczaniu świeżego powietrza do pokoju, sypialni czy salonu i usuwaniu zużytego powietrza wraz z nadmiarem wilgoci i zapachami z pomieszczeń gdzie one powstają czyli toalety łazienki kuchnigarderoby, pralni itp. Nawet jeżeli na chwilę zapomnimy o odzysku ciepła to i tak pozostaje problem jak dostarczyć powietrze do wszystkich pomieszczeń i jak zadbać, by była go odpowiednia ilość. Pamiętajmy, że w naturze wszystko dzieje się "po linii najmniejszego oporu" a więc nie zawsze tak, jak jest to dla nas optymalne. Nie umiem sobie wyobrazić jak w takim układzie [bez kanałów] rozprowadzić powietrze z GWC do sypialni czy pokoju na piętrze?jak puścisz wszystko "na żywioł" to może się okazać, że w sypialni na górze będziesz miał powietrze z toalety na dole. Edytowane 24 Marca 2012 przez michal_ludwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2012 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jest to dom parterowy z nieużytkowym poddaszem.Problemy z piętrem odpadają.Regulację przepływu powietrza można zrealizować anemostatami.Pomieszczenie,które jest aktualnie szpachlowane ma bardziej odkręcony anemostat.Dlaczego więc w przyszłości nie można uregulować anemostatami poszczególnych pomieszczeń.Dom ma wyraźne dwie strefy.Dzienną -salon,kuchnia,łazienka,oraz nocną -sypialnie i łazienka.Myślałem aby powietrze z GWC dostarczyć przewodami do salonu,kuchni i korytarzyka do strefy nocnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.03.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 a zawilgocenia tego strychu się nie boisz? zdaje mi się że tam grzał nie będziesz więc wilgotność względna ci skoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 0,5 wymiany/h gwarantuje mi dostęp ciepłego powietrza ,czyli per saldo ogrzewanie tej przestrzeni.Izolacja 36cm z kolei ograniczy straty ciepła.W tej sytuacji powietrze ,,zużyte''pokryje straty dachu.W bilansie budynku straty przez dach nie będą istniały.Warunek -szczelna konstrukcja poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.03.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 twój dom, twoja wola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2012 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Z teoretycznych wyliczeń wychodzi ,że dopływ energii w zużytym powietrzu jest większy od strat przez dach,a co najważniejsze , nie występuje pkt.rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.04.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Po kilkunastu dniach eksploatacji (w nocy minus w dzień ok.+8oC) zauważyłem,że obniża się wilgotność konstrukcji dachu.Temperatura powietrza usuwanego z poddasza po nocnych przymrozkach jest niższa od powietrza wewnątrz domu o 2-3oC.Wilgotność nieco wyższa,ale to efekt wysychania konstrukcji dachu.Zwłaszcza, że dach rozgrzewa się do 40oC. w słoneczne ale zimne dni.Może jednak taki system zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts