grregg 24.03.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 W chwili obecnej mam SSO. Ściany zostały postawione z betonu komórkowego H+H 24cm. W chwili obecnej stoję przed wyborem grubości poszczególnych izolacji i okien.Ze względu na zachowanie dopuszczalnej odległości od sąsiada 3m styropian może mieć max grubość 18cm. Po wstępnych rozmowach z wykonawcą elewacji doszliśmy do wniosku, że kładziemy grafitowy styropian o grubości 15cm. Różnica w cenie pomiędzy białym a grafitowym to 5zł/m2 co przy moich 250m2 elewacji daje 1250zł. Jeżeli dobrze się doszukałem to ten styropian szary ma λ=0,031. Czy ktoś mógłby mi doradzić jakiej grubości dobrać pozostałe izolacje aby odpowiadały wyżej opisanemu ociepleniu ścian:- grubość styropianu na posadzce parteru- grubość wełny na poddaszu- parametry okien ściennych- parametry okien dachowych Za pomoc z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Na posadzkę parteru tyle co na ściany, na poddasze dwa razy tyle co na ścianach. Okna 0,6 już chyba są typowe, okna dachowe zawsze słabo wypadają ale bardziej przez kiepski montaż niż złą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Na poddaszu 27-30 cm, ale by dokładnie powiedzieć co i jak, musiałbyś podać informacje dot. poddasza. Popatrz na przykład tutaj:http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-–-typu-szczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3595 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts