Tysonq 25.03.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Na dniach przychodzi do mnie ekipa od elewacji. Zastanawiam się jak lepiej zrobić glify w oknach. Okna mam obsadzone równo z murem. Moja wersja: Wersja majstra Jak widać majster chce dojechać styropianem do początku okna, a następnie dokleić 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 25.03.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) Ja bym byl za wersjä nr. 2 Na zdjeciu widac ze jest zaklad. Edytowane 25 Marca 2012 przez HenKor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 25.03.2012 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 ale przy wersji pierwszej powstanie szczelina między oknem, a styropianem. Szczelina będzie równa grubości kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 25.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 zdecydowanie wersja 2Dlatego, że im więcej izolacji na ramie tym mniej strat ciepła. Druga sprawa to obróbka glifu więc najlepiej dokleić 2cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 25.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) zdecydowanie wersja 2 Dlatego, że im więcej izolacji na ramie tym mniej strat ciepła. Druga sprawa to obróbka glifu więc najlepiej dokleić 2cm styropianu. Kolega ma racje, zapomnialem ze u mnie okna byly wysuniete. Poprawilem. Edytowane 25 Marca 2012 przez HenKor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 25.03.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 wiadomo, że majstrowi łatwiej będzie robić przy wersji 2, bo wtedy nie bawi się z idealnym przytarciem styropianu, tylko dokleja równiutkie 2cm, a klej zniweluje nierówności.Więcej izolacji na ramie nie będzie, bez względu czy to będzie wersja 1 czy 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 25.03.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Te 2 cm to bedzie na piance klejone prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 25.03.2012 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 właśnie o to chodzi, że pewnie na kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 26.03.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 właśnie o to chodzi, że pewnie na kleju. No to masz mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 26.03.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 No to masz mostek. To może dać majstrowi piankę do styropianu i niech przyklei te 2cm? Na piance nie powinno być mostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 27.03.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czy użycie pianki zniweluje mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.03.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja stawiam na rys. nr.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 29.03.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 użycie pianki zniweluje mostek, ten i ten sposób jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 29.03.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 WitamChciałbym się również dołączyć do tej dyskusji. Z technicznego punktu widzenia oba rozwiązania się prawidłowe. Nie mniej jednak zgodnie z technologią proponowaną przez moją firmę oraz większość liczących się producentów systemów dociepleń przy ułożeniu izolacji w murze proponuje się rozwiązanie nr 1. Czyli płyty nachodzą na ościeże okienne. Szczeliny, które podaje się jako ewentualne mostki termiczne powinny być odpowiednio uszczelnione i ocieplone. Uszczelnienie może być wykonane przy użyciu specjalnych profili przyokiennych lub taśm uszczelniających np. firmy ILLMOD. Wariant drugi podawany przez Twojego wykonawcę w większości przypadków dotyczy termomodernizacji gdzie okno jest osadzone w środku muru i istnieje potrzeba docieplenia ościeża. W celu dokładnej analizy szczegółów tych rozwiązań zapraszam na naszą stronę : http://www.fast.zgora.pl/index.php?a=pl&b=0&c=cert&d=cert&e=540 Rys1 - 4 . Serdecznie pozdrawiamAdam KamianowskiSpecjalista ds. Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 29.03.2012 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja mam okna równo z murem i w związku z tym wersję 1 I jak zlikwidowałeś mostek termiczny? Takim sposobem jak opisuje FAST? Moje odczucie jest takie, że wybiorę wariant 2 + klejenie 2cm glify na piankę do płyt styropianowych. Rozwiązanie kolegi FAST wydaje mi się droższe i bardziej kłopotliwe dla majstra. A wiadomo, że jak master ma pod górkę to usługa będzie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 30.03.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 ten temat już ogarnąłem, ale pojawił się inny bardziej poważny. Dziś ekipa wzięła się za klejenie i okazało się, że styropian nie trzyma wymiarów! Frezy nierówne, każde łączenie trzeba byłoby piankować - takie szczeliny! Sprawa zgłoszona do sprzedawcy, w ciągu kilku minut otrzymałem telefon od przedstawiciela producenta. Prace wstrzymane do poniedziałku, bo chce przyjechać i to obejrzeć. Będę domagał się wymiany całej ilości. Mam styropian 20cm i zapewne od ręki to oni nie mają takiej grubości, tylko na zamówienie, a to wiąże się z oczekiwaniem. Rozmawiałem z majstrem i doszliśmy do wniosku, że można byłoby dać 2x10cm na mijankę.Ściany są bardzo proste i majster chciałby te dwie warstwy kleić na grzebień (pierwszą warstwę do muru także). Czy to jest dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 31.03.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ten temat już ogarnąłem, ale pojawił się inny bardziej poważny. Dziś ekipa wzięła się za klejenie i okazało się, że styropian nie trzyma wymiarów! Frezy nierówne, każde łączenie trzeba byłoby piankować - takie szczeliny! Sprawa zgłoszona do sprzedawcy, w ciągu kilku minut otrzymałem telefon od przedstawiciela producenta. Prace wstrzymane do poniedziałku, bo chce przyjechać i to obejrzeć. Będę domagał się wymiany całej ilości. Mam styropian 20cm i zapewne od ręki to oni nie mają takiej grubości, tylko na zamówienie, a to wiąże się z oczekiwaniem. Rozmawiałem z majstrem i doszliśmy do wniosku, że można byłoby dać 2x10cm na mijankę. Ściany są bardzo proste i majster chciałby te dwie warstwy kleić na grzebień (pierwszą warstwę do muru także). Czy to jest dobre rozwiązanie? Ja mam w dwóch warstwach, bez kołkowania. Kładłem sam ponad rok temu, szło szybko i bez problemowo. Tylko pamiętaj żeby drugą warstwę klejić na klej w piance żeby nadmiernie nie obciążać elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 31.03.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ja kołkowania nie chcę wykluczać. A dlaczego zdecydowałeś się na wersję bez kołków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ja kołkowania nie chcę wykluczać. A dlaczego zdecydowałeś się na wersję bez kołków? nie kolkowałem bo przez kolki ucieka masę ciepła- popatrz w necie na zdjęci z kamerek termowizyjnych to ci się odechce dziurawić styro. kleiłem na klej webera i nawet na worku było napisane że nie wymaga się kołkowania do 12m wysokości, w mojej okolicy sporo osób nie kołkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ten temat już ogarnąłem, ale pojawił się inny bardziej poważny. Dziś ekipa wzięła się za klejenie i okazało się, że styropian nie trzyma wymiarów! Frezy nierówne, każde łączenie trzeba byłoby piankować - takie szczeliny! Sprawa zgłoszona do sprzedawcy, w ciągu kilku minut otrzymałem telefon od przedstawiciela producenta. Prace wstrzymane do poniedziałku, bo chce przyjechać i to obejrzeć. Będę domagał się wymiany całej ilości. Mam styropian 20cm i zapewne od ręki to oni nie mają takiej grubości, tylko na zamówienie, a to wiąże się z oczekiwaniem. Rozmawiałem z majstrem i doszliśmy do wniosku, że można byłoby dać 2x10cm na mijankę. Ściany są bardzo proste i majster chciałby te dwie warstwy kleić na grzebień (pierwszą warstwę do muru także). Czy to jest dobre rozwiązanie? Czy majster chce dwie warstywy styropianu łaczyć klejem ?? Zdecydoanie lepiej zrobić to klejem w piance do styropianu np. tytan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts