Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy do starej kamienicy | 50M²

Anonym0

Recommended Posts

Witam.

Nabyłem mieszkanie w starej kamienicy, w którym zamierzam wykonać remont kapitalny. Wcześniej raczej nie robiłem tak dużych remontów i nie planowałem takich kwestii jakie przyszło mi planować teraz - chodzi np. o ogrzewanie. Dość dużo czytałem w internecie. Na początku, rozważałem między ogrzewaniem elektrycznym a gazowym, lecz ostatecznie postawiłem na gazowe. W mieszkaniu (50m²) zamierzam zamontować jakiś piec, który ogrzeje mieszkanie oraz dodatkowo wodę użytkową (do kuchni oraz łazienki z wanną i umywalką). (W mieszkaniu mieszkać będą 3 osoby). Jeśli chodzi o samo C.O., to obliczyłem, że potrzebuję piec o mocy ok. 6kW, lecz jak wspomniałem wyżej, chciałbym grzać jeszcze wodę, więc jakiej mocy piecem powinienem się zainteresować? (20-24kW?) Wysokość pomieszczeń to ok. 2,8m. Będą nowe okna - plastiki. O ile dobrze się orientuję kamienica nie jest ocieplana, lecz ogólnie w mieszkaniu zbyt zimno nie jest. Z tego wszystkiego co przeczytałem w necie, najodpowiedniejszy piec dla mnie to kondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania, dwufunkcyjny. Nie znam się na tym, jestem kompletnie zielony. Liczę na to, że ktoś z forum pomoże mi w doborze pieca i ogólnie doradzi czy dobrze się kieruję ;-)

Pozdrawiam

Strzelasz z armaty do wróbla. Pozwolenie na budowę, instalacja gazowa, miejsce na kocioł (spełniające odpowiednie warunki) ,kocioł, odbiór..- to od cholery kasy, czasu. Żeby ogrzać 50 mkw. Według mnie - totalnie nieekonomiczne. Prąd w zupełności wystarczy.

Strzelasz z armaty do wróbla. Pozwolenie na budowę, instalacja gazowa, miejsce na kocioł (spełniające odpowiednie warunki) ,kocioł, odbiór..- to od cholery kasy, czasu. Żeby ogrzać 50 mkw. Według mnie - totalnie nieekonomiczne. Prąd w zupełności wystarczy.

Dokładnie to 47m2. Sam kominiarz zalecił kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania...

Trudno, żeby nie zalecił - dla niego to dodatkowa kasa. Ale jak masz ochotę na taki bal - to dlaczego nie ?

Czy zatem mógłbyś jakoś bardziej mnie nakierować? Rozumiem, że pisząc "prąd" miałeś na myśli ogrzewanie elektryczne? Czy w przypadku ogrzewania elektrycznego również są piece? Czy są takie które równocześnie nagrzeją kaloryfery w mieszkaniu jak i wodę użytkową? Jakie piece byś zalecił do 50m2?