Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Z dobrodziejstwem inwentarza", czyli domek Ani i Piotra :)

Recommended Posts

Ewcia, a Ty uważasz, że ciemniejsza czy zmieniasz zdanie? :)

:no: nie zmieniłam :). Jasna jest piękna sama w sobie, ale ciemniejsza na tych pierwszych zdjęciach bardziej pasuje mi do całości tego co dzieje się w Twoim domku :).

Żałuję, że nie mogłam się dzisiaj wyrwać, ale w czerwcu obiecuję, że wybierzemy się na spacerek :D

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Aniu wpadłam do Ciebie z rewizytą

fajne to Twoje osiedle, domek ma całkiem ładną bryłę, a i ta dachówka czerwona wcale nie jest taka zła

myślę, że jesteś zbyt krytyczna, mnie tam się podoba i tyle:yes:

a za największy atut Twojego królestwa uważam całkiem sporą działkę, 10 arów to kawał ziemi,

na prawdę trafione to osiedle.

w moich rejonach niestety deweloperzy oszczędzają na każdym metrze i jak już znajdziesz jakąś ciekawą zabudowę to trawnika dają Ci tyle, że nawet stół jest ciężko wkomponować. dotąd nie spotkałam się z osiedlem, które miałoby tak duże działki jak Twoja, to zdecydowanie wielki plus.

Jeśli pozwolisz będę Twoim stałym gościem, a czekać będę szczególnie niecierpliwie na urządzanie Twojego ogrodu. Zapewne już wiesz, że na tym punkcie mam totalną korbę.

Aha i super masz łazienkę

pozdrawiam:)

Witaj Mariolu :) Ogród to my będziemy urządzać zapewne dopiero w przyszłym roku - wątpię, żebyśmy dali radę to wszystko naraz ogarnąć. No i na temat ogrodu, to ja jeszcze nic nie wiem, a nie zabieram się za coś, o czym nie mam pojęcia :D Przyjdzie czas, że się wyedukuję, podpytam i Ciebie i coś ładnego może powstanie.

Na razie mam spory problem z firmami od kostki brukowej. Nie wiem czy oni mają nadmiar roboty czy jak (?) Już trzy firmy kompletnie mnie olewają...

Działka faktycznie spora - większość na tym osiedlu jest taka duża o dziwo. Na razie jeszcze nie wiem czy to atut czy wręcz przeciwnie :D

Na górę w chwili obecnej jestem skłonna wziąć tę miodową podłogę. Jakoś argument o wpasowaniu w całokształt jest mocnym argumentem. Nie planuję też nadmiaru kolorów. Będzie raczej szaro, może w chłodniejszym beżu, a może nawet wstępnie biało, więc ciepła podłoga wskazana raczej.

Jutro Wam pokażę deskę do salonu. Dziś nie dam rady ściągnąć zdjęć.. Podoba mi się, ale mam wątpliwości parę - jak to ja :D Zobaczymy co Wy na to - jedyne cierpliwe :D

I przypomniałam sobie, że mam jeszcze jeden pokój, w którym muszę dobrać podłogę, a ponieważ jest na dole - musi być ciemna. I już mam wstępny typ.

Edytowane przez AniaS79

Aniu mnie się bardziej podoba ten jasny panel (ale ten ciemnijeszy też jest śliczny :yes:) - sama miałabym zagwozdkę co wybrać ;) -

spróbuję zozbaczyć je na żywo - może są u mnie - bo faktycznie wyglądają jak lita decha :o

Aniu ja poproszę o ten adres sklepu z oświetleniem - bo z moim mam już znieciekawe stosunki :mad:

i podja mi ile zapłaciłaś za Talina i jaką wzięłaś długość???

Pozdrawiam :)

ps zapomniałam pochwalić podłogi-------PIĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘKNA :yes:

Edytowane przez admete

siem wypowiem i ja

obie deski śliczne ale jednak ta ciemniejsza (o dziwo jak na mnie) lepiej mi pasuje do Twoich wnętrz. Mimo, że sama Ci odradzałam ciemne podłogi to w tym zestawieniu ta miodowa wygląda lepiej- cieplej i tak przytulniej- a to przecież deska do części prywatnej.

Bardzo ładnie Ci ułożyli te płytki- naprawdę super, wszystko równiutko i idealnie. Chyba ci Twoi fachowcy bardzo Cię nie lubią, że jesteś taka dokładna i muszą się napocić :p

Witam! Przepiękna łazienka! Naprawdę bardzo mi się podoba i zamierzam troszkę od Ciebie ściągnąć-niestety- czy ci się to podoba czy nie! ;)

Ps. podłogę ja bym brała tą ciemniejszą!

Pozdrawiam

Witam Cię serdecznie :) Dziękuję za zachwyty nad łazienką. Mam nadzieję, że po wykończeniu wciąż będzie się czym zachwycać ;) Przyznam nieskromnie, że ją lubię.

Ściągnąć mówisz... niech no się zastanowię :rotfl:

Głos wzięty pod uwagę :)

Aniu mnie się bardziej podoba ten jasny panel (ale ten ciemnijeszy też jest śliczny :yes:) - sama miałabym zagwozdkę co wybrać ;) -

spróbuję zozbaczyć je na żywo - może są u mnie - bo faktycznie wyglądają jak lita decha :o

Aniu ja poproszę o ten adres sklepu z oświetleniem - bo z moim mam już znieciekawe stosunki :mad:

i podja mi ile zapłaciłaś za Talina i jaką wzięłaś długość???

ps zapomniałam pochwalić podłogi-------PIĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘKNA :yes:

Panele są niezłe i w dobrej cenie w dodatku, zatem polecam :) Mają co najmniej 5 różnych kolorów. Ta sama seria.

Odnośnie oświetlenia napisałam Ci wiadomość na priv :)

Aniu podłoga piękna :yes::yes::yes:

Co do górnej podłogi - ja bym wybrała ciemniejszą, dla mnie lepszy kontrast między schodami i szarymi płytkami, ale wiadomo że to zdjęcia - ty najlepiej wybierzesz "na żywo" :)

I na pewno będzie pięknie :)

Głos na ciemniejszą zaliczony :)

mój głos na płytki ciemniejsze. nadal wydają się być jasne, a jednak docieplają szarości i udomawiają ciemne kolory.

a łazienka jest bardzo fajna :D bezwzględnie zazdroszczę. :p :D:D:D

Ponownie ciemniejsze - coś w tym musi być :D

Aantenko czy Ty masz gdzieś swój wątek?

PS. Zapraszam na kąpiel w mojej łazience :D

siem wypowiem i ja

obie deski śliczne ale jednak ta ciemniejsza (o dziwo jak na mnie) lepiej mi pasuje do Twoich wnętrz. Mimo, że sama Ci odradzałam ciemne podłogi to w tym zestawieniu ta miodowa wygląda lepiej- cieplej i tak przytulniej- a to przecież deska do części prywatnej.

Bardzo ładnie Ci ułożyli te płytki- naprawdę super, wszystko równiutko i idealnie. Chyba ci Twoi fachowcy bardzo Cię nie lubią, że jesteś taka dokładna i muszą się napocić :p

Myślę jak i Ty, więc z dużym prawdopodobieństwem wezmę ten ciemniejszy panel.

Co do fachowców... może tak być jak piszesz :rotfl: Tylko, że ja im zawsze bardzo miło mówię, że "ta fuga musi być w tym miejscu i nie dopuszczam możliwości, by było inaczej" :D Te na dole chcieli mi układać "na mijankę", bo łatwiej zgubić nierówności (a zaznaczam, że tam "nie było przekątnych" - krzywo w sensie), ale powiedziałam, że na mijankę się nie zgadzam i bez marudzenia położyli tak oto. Jestem prawie całkiem zadowolona ;) Dwie musiał już po zafugowaniu kłaść jeszcze raz, bo cięcie nie przeszło kontroli jakości u inwestorki :D

Kolejna rzecz do wybrania... Pamiętacie producenta, który mi dobierał podłogę na dół? Wklejałam Jego deseczki wcześniej. U niego mieliśmy brać podłogę, ale okazało się to niezłym wyzwaniem... Nie mogliśmy za nic w świecie dobrać koloru. W końcu pokazał mi dąb poddany obróbce chemicznej (tzw. wędzony) i to był TEN kolor... Problem w tym, że pokazał mi ten kolor na próbce podłogi szczotkowanej i olejowanej, a ja nie chcę ani szczotki (chyba, że odrobinę) ani tym bardziej oleju na ciemnej podłodze...Przysłał więc ostatnią próbkę (już piąta...) podłogi wędzonej lakierowanej. Odcień w sam raz, ale za ciemna... I tak w kółko...

Jest OGROMNY problem z ciemnym drewnem na deskach warstwowych. Niczego nie mogłam znaleźć. Albo olejowane (ciemna olejowana podłoga wygląda jak brudna i zaniedbana), albo szczotkowane (paprochy wpadają natychmiast) albo celowo niszczone (Kahrs - wyglądała jakby komuś piła łańcuchowa z rąk wypadła...) albo w cenie ok 700 (tak SIEDEMSET) zł za metr :(

Postanowiliśmy jeszcze raz obejść wszelkie salony z podłogami na Śląsku i trafiliśmy na to:

IMG_5338.JPG

IMG_5341.JPG

IMG_5342.JPG

IMG_5343.JPG

IMG_5358.JPG

IMG_5360.JPG

IMG_5361.JPG

Wybaczcie milion zdjęć tej samej podłogi, ale celowo robiłam z różnych miejsc by było widać odcienie. I teraz: czy ja jestem nienormalna czy ta podłoga wpada w pomarańczowy?

Waham się obecnie nad tym czy brać tę (obawiam się, że gdy zjaśnieje - będzie zupełnie pomarańczowa...) czy tę od producenta (trochę w ciemno) w ciemniejszym i chłodniejszym kolorze?

Nadaje się ta ze zdjęć czy nie, bo zwariuję (?) Do jutra muszę się zdecydować. Koniecznie.

Jeszcze uratować mnie może tylko IlonaAgata, która chyba u siebie ma ciemny dąb wędzony... Chyba :)

Aniu ja tam pomarańczu nie widzu :).

Ciemna jest, w niektórych ujęciach wręcz czarna.

Nie jestem fanką takiego koloru, więc nic mądrego nie napiszę. Chyba uciekłabym od tego koloru i wolała już zrobić szarą podłogę podobną do gresu :).

Co do szczotkowania, to ja odwrotnie niż Ty :). Skłaniam się właśnie ku szczotkowanym. Przekonała mnie opinia, że na takich mniej widać rysy (bo już są) i nie są takie delikatne. U siebie planuję nieco bardziej surowy klimat, więc szczotkowane deski lepiej będą do tego pasowały :). U Ciebie będzie Francja elegancja :D

Ja swojego watku nie mam, bo ja juz "po" urzadzaniu mieszkania. :) Moze jak juz zaczne ten dom kiedys budowac, to zaloze, ale do tego czasu to pewnie zadnej z Was na tym forum juz nie bedzie :)

Podloga do salonu bynajmniej pomaranczem nie razi, ale ja tam widze ciemny i jasny cieply braz, wiec moze pod sloncem pomaranczowa poswiata powstawac.

Co do urody tez sie nie wypowiem, bo ciemne podlogi nie znajduja miejsca w moim praktycznym poczuciu estetyki (profilaktycznie podobaja mi sie tylko jasne i to te latwo sprzatalne :D:D:D:D:D). Pokusze sie o stwierdzenie, ze beda wygladac elegancko. I apetycznie - jak czekolada mleczna z syropem czekoladowym :)