magik0601 25.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Witam,Poszukuję projektu domu tak do 140m2 w sumie, z dwoma pokojami na parterze i poddaszem użytkowym (realizacja w 2 etapie). Znalazłam projekt Z242: Co sądzicie o kosztach budowy? Nie uważacie, że są zaniżone? Czy to w ogóle realne?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 22.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 154tys netto to chyba materiały po upustach,obrys domu nie jest mały, dach nie jest mały,sam strop gęstożebrowy pochłonie dużo stali i robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 22.04.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Wg. mnie to całkiem ładny, zgrabny domek. Może trochę bym zastanowił się nad konstrukcją dachu - po co tam taki potężny strop - przy takim rozstawie ścian można by z powodzeniem zastosować wiązary dachowe i z nich zrobić strop. Ale to już architekt adaptujący musiałby się pobawić. Co do kosztów - to te na ich stronie są brane z sufitu. Ja stawiam z140 i wg strony www miał kosztować 205 tys., zamówiony do projektu kosztorys przysłali na kwotę 345 tys (netto), więc wyobraź sobie jak mi ciśnienie skoczyło Teraz szacuję, że wydam jakieś 240 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik0601 23.04.2012 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Tofik..świetny domek..też się nad nim zastanawialiśmy..oprócz niego, z242 i z10, w grę wchodzi też z35(wersja bez garażu). z35 i z10 są bardzo podobne. Boję się, że wszystkie kalkulacje na stronie z500 są zaniżone tylko po to by zdobyć klienta. Z drugiej strony są osoby, które wybudowały z10 za 170tyś. Myślicie, że 250tyś (max.300) wystarczy na wybudowanie domu do wprowadzenia się? Myślę tu o z242 albo o z35 bez garażu i duuuużej ilości pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 24.04.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jeżeli idzie o koszty budowy to musielibyście popytać lokalnych wykonawców, sprawdzić z grubsza ceny w hurtowniach - może jeszcze pogadać z jakimś lokalnym kosztorysantem. Nie wiem skąd jesteście, a lokalnie ceny baaardzo się różnią. Do tego trzeba znaleźć właściwego wykonawce. Najlepiej pogadać z kilkoma - na pewno przynajmniej z grubsza będą w stanie oszacować koszty materiałów i ich pracy. U nas np. robociznę do SSO różne ekipy wyceniały od 30 do 70 tys. a materiały na ok 80 tys. W chwili obecnej wychodzi że w materiałach faktycznie ok 80 tys powinno wystarczyć. Co do projektu to z242 a z35 różnią się metrażem o blisko 30m i ilością pokoi. W sumie trudno coś doradzić. Wszystko zależy jakie macie potrzeby i założenia - aranżację wnętrz można do woli zmieniać. My na przykład pozmienialiśmy kuchnię z salonem, w miejscu spiżarni przesunęliśmy lekko ściany i wygospodarowaliśmy małą łazieneczkę z wejściem z sypialni. Dodatkowo, pamiętajcie, że im prostszy dom, tym tańszy w budowie (czyli ideałem byłaby stodoła ) każde "udziwnienie" to dodatkowe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.05.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 fajnie spotkać kogoś , kto robi z140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts