Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie elewacji- stara farba, dziury- czym to uzupełnić

Recommended Posts

Chcę pomalować elewację starego budynku.

Na tynku wapienno piaskowym jest jakiś nowszy tynk, który stanowi twarde podłoże.

Posiada on miejscami dziury, ma pęknięcia, albo cały jest spękany.

Stara farba miejscami się łuszczy, w innych mocno przylega.

Wygląda to tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/380a94aa822b8cd5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3ddffceb15a42d1.html

Tam gdzie się łuszczy została usunięta.

Na razie szpachelkami.

Są miejsca gdzie część muru pokryta jest farbą a część ma gładki tynk.

Mam pytania:

1.Czy po dokładnym usunięciu szpachelkami stosować jeszcze myjkę ciśnieniową, w czym ona pomoże?

2.Jakim preparatem zagruntować?

3.Czym uzupełnić ubytki, czym wyrównać spękania?

4.Czy farba elewacyjna pokryje nierówności w miejscach gdzie na tynku stara farba odpadłą a tuż obok pozostałą stara farba.

c: możesz mieć tzw. schody. Najpierw tak czy inaczej musisz sprawdzić jaki tynk przylega do muru i gdzie a gdzie nie przylega. Jak już robisz - top "po Bożemu". Potem - czyścisz to co jest na ścianie. Tak od serca i porządnie. Uzupełniasz ubytki [i tu możesz brzegi tych ubytków zagruntować by dalej się nie poszerzały, jeżeli dziura sięga muru, jeżeli zaś jakiejś tam starej warstwy tynku - gruntujesz to co uzupełniasz. Jak już połatasz stary tynk - gruntujesz wszystko razem jednym gruntem.

Niestety masz sporą szansę że faktura starego i nowego będzie różna [co wyjdzie w czasie malowania]. Podejrzewam, że doradzą ci by jeszcze raz przelecieć klejem lub czymś podobnym by wyrównać fakturę na to co będzie malowane, lub co ja bym radził - nie malować tylko nałożyć jakiś tynk: n.p. mineralny, czy inny paroprzepuszczalny. I tak władujesz w ten mur kupę kasy to można zrobić już tak na sicher.

c: możesz mieć tzw. schody. Najpierw tak czy inaczej musisz sprawdzić jaki tynk przylega do muru i gdzie a gdzie nie przylega. Jak już robisz - top "po Bożemu". Potem - czyścisz to co jest na ścianie. Tak od serca i porządnie. Uzupełniasz ubytki [i tu możesz brzegi tych ubytków zagruntować by dalej się nie poszerzały, jeżeli dziura sięga muru, jeżeli zaś jakiejś tam starej warstwy tynku - gruntujesz to co uzupełniasz. Jak już połatasz stary tynk - gruntujesz wszystko razem jednym gruntem.

Niestety masz sporą szansę że faktura starego i nowego będzie różna [co wyjdzie w czasie malowania]. Podejrzewam, że doradzą ci by jeszcze raz przelecieć klejem lub czymś podobnym by wyrównać fakturę na to co będzie malowane, lub co ja bym radził - nie malować tylko nałożyć jakiś tynk: n.p. mineralny, czy inny paroprzepuszczalny. I tak władujesz w ten mur kupę kasy to można zrobić już tak na sicher.

Elewacja została oczyszczona za pomocą szpachelki oraz myjki ciśnieniowej.

Część została wygładzona papierem ściernym przy pomocy szlifierki oscylacyjnej.

Pojawiły się miejsca gdzie można po całości malować.

Są duże fragmenty ze spękaną farbą, nierówne który wymagają wyrównania. Najlepiej tynkiem cienkowarstwowym.

Czym zagruntować:

-pod tynk cienkowarstwowy?

-pod farbę silikonwoą?

Jaki wybrać tynk cienkowarstwowy?

Jaką farbę do elewacji.

Proszę o jakieś konkretne nazwy.

Hej.

Jeśli masz kasę to bierz materiały STO.

Jeśli masz o 30 - 40 % mniej kasy :) to wez Caparola.

Co do szczegółów tzn. dokładnie jakie produkty zastosować, to zajrzyj sobie na stronki ww. i dobierzesz sobie spokojnie materiały - w razie wątpliwości dzwoń do przedstawiciela - Sto jest b. pomocne jeśli chodzi o pomoc techniczną (nawet na budowę chętnie przyjeżdżają) Co do Caparola: nie wiem jak jest z obsługą - jeszcze nigdy nie musiałem kontaktować się z przedstawicielem - ale tutaj pytania skieruj do forumowicza Fightera - też jest b. pomocny.

Pozdrawiam.