Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sofath - Natea - czyli bezposrednie parowanie - szukam użytkowników

okobar

Recommended Posts

cóż sprawa jest bardzo prosta

miałem już ogólnie wybrany pomysł - glikolowa gruntowa pc z pionowym DZ

co do marki sprawa była otwarta - kwestia kasy oczywiście...

i tu nagle - Targi Budowalne w Opolu - i rozmowa z przedstawicielem Sofath. I człowiek zgłupiał... szukam więc uzytkowników posiadających Sofath Nateę, którzy moga podzielić się swoimi opiniami na jej temat.

natomiast do fachowców zadam inne pytanie

mam 10 arową działkę, dom z oczyszczalnią ścieków zajmie jakieś 5 z nich. Zostaje 5 arów - na klasyczne poziome DZ ciut mało...

Otóż przedstawiciel Sofath stwierdził, iż dolne źródło może być robiono warstwowo.. tzn, wkopujemy się na 2 metry w grunt, kładziemy warstwę miedzianych rurek, zasypujemy np. 70 cm ziemi i kładziemy kolejną warstwę rurek... dzięki temu można na znacznie mniejszym tereniu zrobić poziome DZ.

Ponadto dla bezposredniego parowania nie trzeba tak długiego DZ jak klasycznie w glikolówkach. Stwierdził iż wystarczy 1:1 do powierzchni domu

czyli z tego wynika że jeśli mój dom będzie miał 150 m2 (dom pod fikusem z archonu) to oznacza 150 m2 DZ? nie wiem zresztą, ale sprawa warstowania dolnego źródła mnie zastanawia - ktoś o czymś takim słyszał?:yes:

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tamten topik przeczytałem :) mnie interesuje sam Sofath oraz sprawa warstwowego kolektora poziomego :) boje się po prostu że ogrzewając jedynie PC Sofathu nie wyrobię z temperaturą - i będę musiał jakoś dogrzewać...

w glikolowych z grzałkami zawsze jest szansa w razie jakiegoś W dogrzewać grzałkami... moze to nieekonomiczne ale w razie czego się sprawdza

w przypadku Sofathu, gdzie nie ma grzałek, moze okazać się ze max temperature jaką moge miec to np. 19 - a ja wolałbym więcej :) dużo więcej :)

OO!!! zdaje sie, ze bylismy na tych samych targach i z tym samym gosciem rozmawialaismy ...

Myslmy wczesniej nie barali pod uwage w ogole PC ... a tu nagle czlek w glowie "namieszal " ;-) ... Tak czy inaczej, zastanowil, zainteresowal ...

Przede wszystkim koszty sa zastanawiajace - gdzie przy domu ok 160 m, calosc = PC + wykonia+system ogrzewania podlogowego w calym domu +wykopy i polozenie "grzalek" w ziemi + zbiornik wodu 300l = ok 45 tysiecy ...

W sumie podjelismy decyzje o ogrzewaniu gazowym - ale to co mówil zastanowilo nas troszke ...

Trzeba teraz realnie policzyc koszty zalozenia instalacji gazowej, ogrzewania podlogowego, piec gazwoy i to zestawiac z PC wtedy mozemy cos zaczac bardziej sie zastanawiac chyba ...

Edytowane przez maja_73

ano własnie.. ja już dawno zdecydowałem się na pompę ciepła...

po 1. nie mam gazu w okolicy.. a z "butli" interes robi się za drogi :p

po 2. koszt instalacji np. gazowej lub ekogroszkowej jest najwyzej o 1/3 mniejszy od pompy ciepła - i to licząc "najwyżej"

po 3. przy ekogroszku czy innym stałym - trzeba nieźle się nazasuwać - no i nie jest to zbyt czyste mówiąc dosłownie źródło ciepła... ile pyły i innych rzeczy się unosi w kotłowni lepiej nie mówić

po 4. jestem z blokowisk, wolę system grzania prosty i łatwy w użytkowaniu (np. PC, gaz, olej czy elektryka) - z tych niestety cenowo najlepiej wychodzi PC

chyba wykopy pod DZ nie są wliczone w cenę...ale mogę się mylić

Pozwolę sobie także tutaj wkleić co u siebie napisałam:

Koszt koparki to 6500, w tym było wykopanie, zasypanie, ale także wykonywany był przekop przez drogę, żeby puścić tamtędy drenaż. Dodatkowo koparkowy wykonywał prace wokół domu. Można powiedzieć, że wykopanie zajęło mu 3 dni - 23h koparka plus samochód i to troszkę kosztowało bo 4000, a zakopanie w sumie jakieś 17h to wychodzi 2000zł. Koparkowy szybko się uwijał. Wielkość wykopu to lekko 300m2.

w cenę także nie jest wliczony styropian..

my cenimy sobie wygodę i nie wyobrażam sobie palenia w piecu, dlatego też PC, bo gazu nie ma w pobliżu.

po odjęciu kosztu budowy kotłowni, kominów wcale taka duża różnica nie wychodzi

Maju Ciebie też zapraszam do siebie na układanie podłogówki poprzez ekipę sofath

Maju Ciebie też zapraszam do siebie na układanie podłogówki poprzez ekipę sofath
;-) ....

My mamy gaz przy dzialce ... ale w zwiazku z ciagle rosnacymi kosztami gazu - poprostu zastanawiamy sie jeszcze poki mamy czas na ostateczne podjecie dezyzji ... jedno jest pewne - jestesmy wygodni ;-) - wiec zaden piec typu na eko-groszek nie wchodzi w gre ... do tej pory obstawialismy gaz ... no i teraz zaczelismy rozgladac sie szerzej ...

Powiem szczerze, że zanim poznaliśmy koncesjonera Sofath, mieliśmy już firmę wybraną.. wręcz nawet po pierwszych ustaleniach natea była dla nas zbyt droga.. ale po szczegółowej wycenie stała się bardzo atrakcyjna i podjęliśmy decyzję, że wybieramy tą pompę.. póki co jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy ekipy montującej.. ale dopiero zostało położone dolne źródło.

Powiem szczerze, że zależało nam także na bliskim serwisie i chyba bliżej już się nie da (w naszym przypadku).. Pan Zięba jest z Prudnika, w którym aktualnie mieszkamy a budujemy się w Jarnołtówku czyli 15 km od Prudnika:)

bezpośrednie odparowanie ma jedną wadę prócz wielu zalet ; z powodu ogromnego parownika ułożonego w gruncie ( rurki miedziane ) w najdalszych zakrętach odkłada się olej , tym samym w sprężarce poziom oleju zaczyna spadać, po 2-4 latach powinno się wypompować wszystko , odseparować olej od gazu , zalać sprężarkę nowym olejem, oraz nabić gaz ponownie. Są przypadki , że po 2-4 latach zacierają się sprężarki z powodu braku w nich oleju, pomimo szczelnego układu

To ile tak realnie wyniesie Was zalozenie calosci ogrzewania PC z Sofath ??

I co mieliscie w cenie, co robil wykonawca - a co bylo kosztem dodatkowym ? za doadatkowa oplata ?

No i na jaka powierzchnie domu zakladacie PC?

Koszty pompy, dolnego źródła, ogrzewania podłogowego wyniósł nas 58812 (końcówki nie pamiętam dokładnie),

do tego musimy dokupić styropian na podłogi (tu każdy kupuje to co chce i ile chce). i tą folie w kratke

Dodatkowo płaciliśmy za wykop jakieś 6000 wyszło, dodatkowo trzeba liczyć piasek na podsypanie rurek jeśli będzie potrzeba.. ale to tylko jak jest dużo kamieni..

u nas było tak, ze piasek mieliśmy w jednym miejscu w wykopie, więc stamtąd wzięliśmy..

podłogówki około 200m2, PC 9kW plus pompa do cwu

• 1 month później...
Sprawdzałem pobieżnie dane tych pomp i te o niskiej mocy mają dość niski COP , na czym polega przewaga takiej PC w porównaniu do tradycyjnej poza mniejszym wymaganym kolektorem ?

Witam,

COP jak każda inna wartość jest określana dla danych parametrów. Tu ważne jest jakie jest odparowanie i skraplania - poziom temperaturowy. Proszę zwrócić uwagę dla jakich wartości podawane są COP w Sofath a dla jakich u innych producentów. Generalnie COP jest wyższe im wyższa jest temperatura odparowania dla jakiej jest podawane (i/lub im niższa jest temperatura skraplania). Razem z COP można określić wydajność urządzenia, również dla danych warunków temperaturowych. W Sofath podawane są dla -10/35 czyli dla warunków najbardziej niekorzystnych. COP dla +3/35 jest "ładne" bo duże ale co będzie jeśli z powodu srogiej zimy i mocnej eksploatacji dolnego źródła odparowanie "zjedzie" poniżej zera ? Z tego powodu większość glikolowych pomp ciepła obligatoryjnie ma grzałki.