HeatPumps 31.05.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Śmieszne, a mnie padła i akurat nie w BP, tylko w "normalnej". Tak zwyczajnie po ponad 10 latach pracy. To nie Tobie padnie, tylko jeśli już to temu komu zainstalujesz. Zazwyczaj po latach i pewnie nawet o tym nie będziesz wiedział. Nie ma rzeczy, która nie może się zepsuć. Popytaj lepiej chłodników, czy sprężarki się psują, czy nie. Oczywiście że nie ma rzeczy które się nie psują. Sprężarki scroll Copelanda (stosowane między innymi w SOFATH) są projektowane na 20 lat użytkowania, pod warunkiem utrzymania nominalnych parametrów pracy (przegrzanie, dochłodzenie, odparowanie, skraplanie). Kocioł na ekogroszek z podajnikiem automatycznym w najlepszym wypadku wytrzyma 7-8 lat (pod warunkiem utrzymania wysokiej temperatury na płaszczu). Franek 240 ma rację, jeśli urządzenie jest doglądane (raz w roku) i parametry są sprawdzane to będzie ładnie pracować przez wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.05.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Oczywiście że nie ma rzeczy które się nie psują. Sprężarki scroll Copelanda (stosowane między innymi w SOFATH) są projektowane na 20 lat użytkowania, pod warunkiem utrzymania nominalnych parametrów pracy (przegrzanie, dochłodzenie, odparowanie, skraplanie). Kocioł na ekogroszek z podajnikiem automatycznym w najlepszym wypadku wytrzyma 7-8 lat (pod warunkiem utrzymania wysokiej temperatury na płaszczu). Franek 240 ma rację, jeśli urządzenie jest doglądane (raz w roku) i parametry są sprawdzane to będzie ładnie pracować przez wiele lat. A mi mówiono że minimalna żywotność w srolach to 20000 roboczogodzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.05.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Czy twoja sprężarka była serwisowana Nie, lodówki też nie serwisuję. Na bieżąco sprawdzałem parametry pracy instalacji i były ok. Nie mam do nikogo ani do siebie pretensji, że się zepsuła. Po prostu tyle wytrzymała i nadszedł jej czas, tzr wygląda na sprawny. Ja w necie widzę sporo ponad 10-cio letnich uszkodzonych pomp ciepła. Standardowe uszkodzenia to sprężarka lub nieszczelność wymiennika, często spowodowana zamarznięciem - zamarznięcie nie zdarzy się w pc bp. Jednak awaria pc to mimo wszystko rzadkość i nie tragedia, nawet jeśli już się przytrafi, wymienia się np. sprężarkę i mamy kolejne kilkadziesiąt lat spokoju. Edytowane 31 Maja 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.05.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A mi mówiono że minimalna żywotność w srolach to 20000 roboczogodzin 166 dni po 12h to 2000h rocznie, a przez 10 lat tyle właśnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeatPumps 01.06.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A mi mówiono że minimalna żywotność w srolach to 20000 roboczogodzin "Mówiono" - to zbyt ogólnie... powiedziane . Chyba że kolega ma jakiś konkret na poparcie "mówiono". Proponuję każdemu zainteresowanemu aby zadać to pytanie u źródła czyli przedstawiciela/producenta. Większość z nich jeśli już podaj tą informację to jest to między 80 a 100 tys roboczogodzin. Lodówka i pompa ciepła to na prawdę takie same instalację. Oczywiście skala jest inna ale zasada działania pozostaje bez zmian, od czasów Carnot`a nikt nic nowego nie wymyślił. Lodówkę wymieniamy nie dlatego że się zepsuła (choć się zdarza jak i w pompach ciepła) ale dlatego że jest "stara i brzydka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.06.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No właśnie taka informacje uzyskałem na szkoleniu w copelandzie. Ze ich scrole maja minimalny czas żywotności 20000 roboczogodzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeatPumps 01.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Minimalny to nie projektowany. Nie możemy mylić gwarancji z żywotnością.Myślę że jeśli chodzi o copelanda to najlepszym wyznacznikiem jest opinia na temat tych sprężarek u chłodziarzy.Poza tym są to jedne z droższych sprężarek na rynku a mimo to najbardziej rozpowszechnionych - to też o czymś świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.12.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 i ktoś ma jakieś nowe informacje? kolejni zadowoleni czy tez niezadowoleni użytkownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 11.12.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Użytkujemy od ponad miesiąca, przy -10, -12o w nocy pompa chodziła około 6-7h w ustalonych przeze mnie godzinach i w domu było komfortowo (20,5-21o - dla nas więcej nie może być, bo po prostu jest za ciepło) nie mamy jeszcze wykończonego cokołu i ciepło tamtędy ucieka, poza tym ocieplenia gdzieniegdzie jeszcze brakuje, ale poza tym na razie jesteśmy zadowoleni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.12.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 21 stopni? może mi być zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 11.12.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zmarzluch..... My takie parametry do wyliczeń podaliśmy.. ale gdybym chciała mieć więcej stopni to wystarczy ustawić wyższą temperaturę i pompa to osiągnie pracując ciut dłużej w dniu zmiany a potem tez tyle samo godzin by pracowała utrzymując wyższą temperaturę..na górze przy najniższych temperaturach spadało do 17 (mam ustawione grzanie na 18,5), ale tam jest wszystko niewykończone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.12.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ta oddzielna pompa do CWU skąd bierze "ciepło"? Z pomieszczenia w którym stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 12.12.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 z tego co wiem pompa do CWU jest z kolektorem poziomym - tzn ma osobną nitkę kolektora, tylko dla siebie że tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 12.12.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Dokładnie pompa do CWU ma oddzielną nitkę, ale u nas zbiornik 300l z gorącą wodą stoi w nieogrzewanym garażu, w którym obecnie jesy 9oC (mamy wywiew z domu nie wypuszczony na zewnątrz tylko do garażu dmucha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 22.01.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 oprócz Kamili i Marcina ktoś jeszcze z bywalców forum posiada Sofath?czy moze chociaż zna kogoś kto posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 22.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Moim zdaniem jest to dobra pompa, dlatego też ich użytkownicy nie szukają pomocy na forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 22.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Poprzez instalatora pompy poznałam jeszcze jedną użytkowniczkę pompy, jest zadowolona, lecą na jednej taryfie (może do pierwszego rachunku)..w każdym razie pompa przy tych mrozach co są obecnie u mnie pracuje po 8h (taki zakres pracy ustawiłam) wieczorkiem (po 23) czasem temperatura spada do 20* (grzanie na 21*), ale dla nas jest ok, bo zazwyczaj już w łóżkach leżymy i spod kołdry nie wychodzimy:) w każdym razie rano jest cieplutko, nagrzane i cały dzień temperatura się utrzymuje.. póki co grzejemy 0.00-2.00, 4.00-8.00 i 14.00-16.00 jak sie robi chłodniej odpalam pompę na godzinkę i po pewnym czasie jest ok.. w każdym razie instalator pompy podczytuje mój DB i jest mile zaskoczony niskim zużyciem pompy.. zapasu mamy sporo, bo jeszcze 16h.. a pompa jest tylko lekko przewymiarowana. Ponadto dodam, że dom nie w całości ocieplony. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 22.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 cyt. "Ściany BK 24 (gęst.400)+20cm styropianu λ=0,032. Dach 30cm Superrock λ=0,035." - a te dane ze stopki mówią zupełnie co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 22.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ocieplony jest, że hoho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 22.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Nomis dla nas 21* jest to komfortowa temperatura.. aktualnie siedzę w krótkim rękawku.. i jest mi dobrze, nie czuję chłodu.. jedni lubią 22* i więcej ja wtedy się gotuję i tyle. ponadto dodam, że przy podłogówce inny komfort ciepły jest niżeli przy kaloryferach pisząc nieocieplony w całości miałam na myśli niedokończony styropian na ścianach..a wełna jest położona:) styropian pod chudziakiem także.. po prostu źle to ujęłam:) poza tym dziwne byłoby gdyby dom nie był wcale ocieplony i przy -10 miałabym +21 w domu przy pracy pompy 8h? Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts