NOMIS 10.02.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Podnoszę do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 19.02.2013 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 wciąż się waham, wolę chyba pionowe niz poziome:) ktoś ma te sondy 30m do Natei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.02.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Okobar, nie pomogę, mamy poziomy i nie wiem czy z Opolskiego kto ma sondy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.02.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 teraz się zastanawiam nad Nateą, z pionowymi dla COa do CWU powietrzna w garażu....kosztowo podobnie do standardowego w Natei zastosowania - czyli osobnej PC z poziomym na wodę....a może nawet parę złotych taniej.... dostałem taką ofertę od Sofathu, jest o czym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karban 28.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Proponuje Heliotherm - austriacki producent, urzadzenia z gornej polki. W Polsce ich dealerem jest firma Ecoliber z Zywca k/ Bielska-Bialej. Takie rzeczy jak np. bezposrednie parowanie wykonuja juz od wielu lat. Takze maja cholernie doswiadczonych projektantow - wiec nie ma obaw, ze beda oszczedzac na dolnym zrodle I pompie. Nawet jesli sie nie zdecydujesz na nich to warto sie z nimi skontaktowac I porownac oferty w sensie doboru instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karban 28.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Proponuje Heliotherm - austriacki producent, gorna polka. W Polsce ich przedstawicielem jest firma Ecoliber z Zywca k/Bielska/Bialej. Takie rzeczy jak np. bezposrednie parowanie wykonuja juz od wielu lat. Poza tym maja cholernie doswiadczonych projektantow - nawet jak na nich sie nie zdecydujesz to warto sie znimi skontaktowac I porownac oferty, czy ktos nie kantuje Cie np. na dolnym zrodle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 10.04.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Chcialbym odswiezyc temat a mianowicie zastanawiam sie nad ta wlasnie pompa ciepla troche mnie przerazaja koszty zakupu i montazu no i czy naprawde to sie oplaca.Dylemat moj poteguje dostepnosc gazu przy domu wiadomo ze koszta kotlowni gazowej sa duzo nizsze niz PC ale...no wlasnie pozniejsza eksploatacja duzo wyzsza.Fajnie by bylo jakby sie wypowiedzial ktos z uzytkujacych pompe sofath jak to jest z tymi kosztami dodam ze mam do ogrzania dom ok 190 m2 podlog.Kolejne gryzace mnie pytanie Sofath czy Zirius? Na mojej niewielkiej dzialce chcialbym sie zmiescic z kolektorem poziomym wiec tylko bezposrednie odparowanie wchodzi w gre.Zapraszam do kontynuowania tematu posiadaczy naprawde dla nas przyszlych uzytkownikow tego uzadzenia to forum to kopalnia wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 typ pompy nie jest istotny.możesz policzyć dla cop 3 i 4 dla gruntowej 4koszt 1 kWh z gazu to 20 grkoszt z pompy cop 4 to 15 gr Domyślam się ,że dom mocno zaizolowany .Wiec ilość energii do grzania domu niewielka ,a co za tym idzie oszczędność też niewielka. Policz różnice w kosztach montażu i różnicę w kosztach grzania.Samo wyjdzie co warto.Jeżeli zamontujesz gaz to zapomnij o kolektorach ,kominkach i innych oszczędzaczach ,bo opłata stała jest duża. Mam gaz i pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 10.04.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 My mamy plus minus tyle samo podłóg grzanych. Mamy zainstalowaną Nateę o mocy 9kW Mamy także dość dobrze ocieplony dom, według świadectwa energetycznego.. zapotrzebowanie na energię pierwotną EP - budynek oceniany na 35,81 kWh/m2rok) zapotrzebowanie na energię końcową EK - 9,76 (kWh/m2rok) za marzec wyszło 639kWh, a od 7.11 do dziś zużyliśmy 3327kWh, jeszcze parę dni grzania bo noce jeszcze chłodnawe i koniec sezonu będzie. Nie umiem konkretnie odpowiedzieć czy się opłaca, bo według mnie tak, ale według kogoś innego może to się nie opłacać. aa i w domu jest zazwyczaj 22 st, w nocy ciut mniej, ocieplenie mamy położone w 90%, cały cokół odkryty, cała ściana z bramami garażowymi nieocieplona i jaskółka w 1/4 ocieplona. jak coś proszę pytać.. PozdrawiamKamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 10.04.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 gruby220 napisał: Na mojej niewielkiej dzialce chcialbym sie zmiescic z kolektorem poziomym wiec tylko bezposrednie odparowanie wchodzi w gre. Zapraszam do kontynuowania tematu posiadaczy naprawde dla nas przyszlych uzytkownikow tego uzadzenia to forum to kopalnia wiedzy A ile m2 działki możesz przeznaczyć pod dz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 11.04.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Dzialki mam wolnej ok 250m2.Ja myslalem o Caliane od Sofath.Moze ktos zglebil roznice pomiedzy Sofath a Zirius bo wydaje sie prawie to samo ,roznica w cenie tez niewielka.Dom docelowo bedzie ocieplony 15 cm styro 0,32 na porothermie 25 cm kladziony dryfixem ,okna trzy szybowe U0,8 ,dach jeszcze niewiem jak ocieple napewno bede chcial dobrze docieplic dom aby starty ciepla byly jak najmniejsze.Czy jest ktos wogole niezadowolony z pompy ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 11.04.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie wiem jak dużego dz potrzebujesz bo takich danych nie podałeś , ale może zamieścił byś się z kolektorem spiralnym .Pyxis z bodajże 800m rury zmiescil się na ok 300m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 13.04.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Z tego co sie orientuje to spokojnie wystarczy miejsca na kolektor dla pompy z bezposrednim parowaniem...dlatego tez zainteresowalem sie taka wlasnie pompa.Moze ktos jeszcze cos podpowie doradzi o systemie sofath? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.04.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Co jeszcze chciałbyś wiedzieć o sofath? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 13.04.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Sam niewiem juz o co pytac przekopalem caly tremat o pompach ciepla..chlone kazda informacje bo caly czas sie zastanawiam Pc czy gaz ?Czy naprawde warto zainwestowac w PC kwote o 30 000 wyzsza niz w przypadku podlaczenia gazu do celow grzewczych.Nieznam nikogo kto by grzal PC dom ,mam porownanie z ogrzewaniem gazowym gdzie rachunki miesieczne w zimie wynosza ok 900 zl troche sporo jak dla mnie stad pomysl na PC gdzie mam nadzieje rachunki beda o polowe nizsze niz przy gazie...Musze przyznac ze troche sie przerazilem co pisal uzytkownik kilka postow nizej ze po 6 latach pompa mu padla...Jak to jest z tymi PC oplaca sie...warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 13.04.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 O 30k ? Na pewno dobrze liczysz instalacje pod gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.04.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Czy naprawde warto zainwestowac w PC kwote o 30 000 wyzsza niz w przypadku podlaczenia gazu do celow grzewczych. To ile kosztuje montaż tej pompy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 14.04.2013 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Z moich wyliczen podlaczenie gazu ,kotlownia ,piec wyjdzie max 20 000 z piecem z naprawde wysokiej polki zaznacze ze mam do pociagniecia ok 15 m rury od nitki gazociagu w ulicy...Pompa z bezposrednim parowaniem moc 11 KW wyliczona przez przedstawiciela firmy to ok 52000...Niezaprzeczalnie jest troche roznicy...no chyba ze sie myle co do gazu...moze cos pominolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 14.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 52k to dużo . Czy w cenie jest też podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.04.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Pompa z bezposrednim parowaniem moc 11 KW wyliczona przez przedstawiciela firmy to ok 52000... O matko!!!.... Drogi ten francuski znaczek firmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts