oley 26.03.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam, przede mną renowacja starego mieszkania z lat 50. Wewnątrz na ścianach są stare tapety, na sufitach stare farby, w łazience stare kafelki itd. Plan jest taki, żeby kompletnie odnowić wnętrze i dopiero się wprowadzić. Na pierwszy ogień wejdzie elektryk i wymieni instalację, później trzeba będzie doprowadzić do porządku ściany. I tu pytanie: jak to najlepiej zrobić? Znajomy majster murarz radzi: zerwać wszystko z tynków, wyczyścić, zagruntować i położyć na to tynk gipsowy.Widziałem efekty jego pracy, bo robił pokoje u rodziców w jeszcze starszym, poniemieckim domu i wygląda to cacy, równiutko, gładsze niż tynk, ale nie takie lustro jak gładź. Pytanie jak z trwałością. Macie jakieś doświedczenia w takim temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 27.05.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Witam, przede mną renowacja starego mieszkania z lat 50. Wewnątrz na ścianach są stare tapety, na sufitach stare farby, w łazience stare kafelki itd. Plan jest taki, żeby kompletnie odnowić wnętrze i dopiero się wprowadzić. Na pierwszy ogień wejdzie elektryk i wymieni instalację, później trzeba będzie doprowadzić do porządku ściany. I tu pytanie: jak to najlepiej zrobić? Znajomy majster murarz radzi: zerwać wszystko z tynków, wyczyścić, zagruntować i położyć na to tynk gipsowy. Widziałem efekty jego pracy, bo robił pokoje u rodziców w jeszcze starszym, poniemieckim domu i wygląda to cacy, równiutko, gładsze niż tynk, ale nie takie lustro jak gładź. Pytanie jak z trwałością. Macie jakieś doświedczenia w takim temacie? Tak, ja mam! Normalnie jakbyś opisał moje mieszkanie pewien czas temu I miałam dokładnie tak robione - usuwanie tapet, zdrapytanie farby olejnej (KOSZMAR), wymiana instalacji, gładź. Nie zrywaliśmy tylko drewnianej podłogi - deski były dobite do legarów i na to pianka i porządne panele balterio, bo nie planujemy nigdy wracać do tego drewna spod spodu. Efekt był w pierwszej chwili super, ale potem popekało. Tzn w jednym pokoju. No i mogą byc różne wyjaśnienia - bo blog z cegły i ona się dużo bardziej rusza niz płyta w bloku. Albo bo drzwi zewnetrzne do klatki mają nadgorliwy siłownik i przy zamykaniu jest taki huk, ze aż drży cały pion. Albo za szybko ta gładź położona i ściany nie zdążyły poschnąc. Ciezko powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts