krybacki 26.03.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Witam, Potrzebuję pompy, którą dałoby się wykorzystać do podlewania ogrodu. Woda byłaby czerpana z pobliskiego strumienia (mam możliwość wykonania czegoś w rodzaju studzienki w korycie strumyka, tak aby w razie czego zanurzyć tam pompę). Problem polega na tym, że różnica wysokości między strumieniem a ogrodem wynosi 30-35 metrów. Jaka pompa pozwoli na tłoczenie wody na taką wysokość z możliwie zadowalającą wydajnością (ręczne podlewanie z węża, szacowałbym na jakieś 500-1000l/h)? Osobiście myślałem o zakupie pompy głębinowej, chociaż nie jestem ostatecznie przekonany... Edytowane 26 Marca 2012 przez krybacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.03.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Technicznie możliwe - tylko musiałbyś taką głębinówkę osłonić z góry i z dołu, żeby nie zasysała powietrza ani mułu. Ale coś mi się kojarzy, że musiałbyś mieć pozwolenie na ujęcie wód powierzchniowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichuZLasocic 26.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Witam. Kup sobie pompę samozasysającą typu LJP6 która ma podnoszenie 50m, przy 0,5m3/h, masz aż taką różnicę wysokości ? Czy już policzyłeś sobie straty ciśnienia na wężu ? Żeby lało się całkiem fajnie z węża musisz mieć na końcu węża ciśnienie 2 bary (20m słupa wody). Nie jest to pompa zatapialna, ale ma dosyć fajną rączkę do przenoszenia. Masz tu link do opisu pompy: http://lfp.com.pl/pl/pdf/katalog/6_6.pdf Pompa jest częścią zestawu hydroforowego ale kupisz ją bez zbiornika, albo kup w praktikerze gorsze wykonanie pompa FLORA za jakieś 200 zł. Edytowane 26 Marca 2012 przez MichuZLasocic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam. Kup sobie pompę samozasysającą typu LJP6 która ma podnoszenie 50m, przy 0,5m3/h, masz aż taką różnicę wysokości ? Czy już policzyłeś sobie straty ciśnienia na wężu ? Żeby lało się całkiem fajnie z węża musisz mieć na końcu węża ciśnienie 2 bary (20m słupa wody). Nie jest to pompa zatapialna, ale ma dosyć fajną rączkę do przenoszenia. Masz tu link do opisu pompy: http://lfp.com.pl/pl/pdf/katalog/6_6.pdf Pompa jest częścią zestawu hydroforowego ale kupisz ją bez zbiornika, albo kup w praktikerze gorsze wykonanie pompa FLORA za jakieś 200 zł. :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: Czytaj - kup naszą pompę. To nic, że nie ma potrzebnego ciśnienia, ani nie możesz jej włożyć do wody. Ale za to ma fajną rączkę. Dlaczego nikt tego nie moderuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichuZLasocic 27.03.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Poprostu próbuję pomóc koledze w potrzebie, a jaka pompę sobie kupi to co mnie to. A czy koniecznie musi się ona znajdować w wodzie ? i Jak nie ma potrzebnego ciśnienia ? Sprawdziłeś charakterystykę czy strzelasz z tyłka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts