Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na ścianach działowych - płyta fundamentowa

Recommended Posts

a ja myślałem, że moje problemy są duże ... laik współczuję takich doświadczeń. Moim kompletnie laickim zdaniem to ktoś już tu wcześniej piszący ma rację. Pod naporem ścian nośnych brzegi płyty się ugięły a środek został. No chyba, że wiązary oparli Ci na ściankach działowych - jak tak to do sądu z producentem więźby i niech robią ją od nowa.

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość elka51
Przepraszam, ale sie lekko zagotowalam ta ignorancja... Jak dobrze ze tacy ludzie wyjezdzaja do UK...

Szanowna Pani chyba nie rozumie znaczenia słowa ignorancja...

W UK pewnie sie robi w Posce - a kogo na to stac...

Każdego kto buduje dom wart z działką min. ~300-400 tys "stać" na badania geotechniczne i kierownika budowy.

A ja sie pytam: gdzie zdobylas te uprawnienia, w jakim zakresie?

W pełnym zakresie - zdobywalam na jednych z największych budów w PL.

Ile masz lat doswiadczenia i ...

Wiedza nie zależy od "ilości" lat

po 2 by wykonac projekt i uzyskac pozwolenie musial dolaczyc odpowiednie uprawnienia wraz z dokumentem potwierdzajacym oplacenie skladki...

Taaaaaaak ? Ostatnio było głośno o jakimś "kierowniku budowy" który prowadził budowę autostrady w PL, który nawet studiów budowlanych nie miał nie mówiąc o uprawnieniach... inny przypadek opisywany w internecie i pewnie w gazetach z okolic Częstochowy 'architekta' samozwańca który papiery zrobił na kserografie i dopiero po iluś latach działania ktoś w urzędzie sprawdził jego nr uprawnień - okazało się iż ten pan był bodajże mechanikiem samochodowym (jak dobrze sobie przypominam) i sobie znalazł sposób na dorobienie...

Przy obecnych możliwościach jakie dają komputery (i np Photoshop) zmienić datę ważności czy nazwisko na jakimś "papierku" to żaden problem... a jakie są polskie urzędy to chyba każdy w PL wie. Nikt nie sprawdza czy jest to papier oryginalny tylko czy jest "komplet".

Gość elka51

Śmieszą mnie osoby które piszą budowlany_laik'owi aby się nie przejmował tym co tu napisałam... Brakuje tylko jeszcze kogoś kto napisze "radę":

"nie przejmuj się - dom przez pierwsze lata pracuje i musi pękać"

Jemu raczej nie jest do śmiechu... wydał kupę pieniędzy i teraz ma bardzo poważny "problem" z winy niedouczonego projektanta i kierownika budowy w jednej osobie.

Niestety twój dom jest dobitnym przykładem iż NIE WOLNO oszczędzać na etapie tworzenia dokumentacji projektowej oraz NIE NALEŻY szukać najtańszego kierownika budowy - zwyczajnie nie warto oszczędzać kilku tysięcy przy wznoszeniu budynku za kilkaset.

Nie oszczędzałem na projekcie, materiałach i KB.

Tu mogą nakładac sie dwa problemy jeden to słabe podłoże drugi to byc może za mały wieniec - i cięzki dach. 20cm płyta ma małą sztywność dociązenie ścian dachem spowodowalo ugiecie krawędzi płyty, i rozpchanie ścian na boki. Brak peknieć w scianach zewnętrznych może pojawić sie na styku ścian szczytowych - ale tu jest pewnie ciągły wien iec ktory to trzyma, więc moze nie peknać lub pękac po długim czasie.

Ciekawi mnie co na to projektant, skoro stwiedził że płyta siadła co dalej z tym zamierza zrobić ? Niezależnie od jego pomysłu i opni zasięgnij porady kogoś kto przyjdzie na miejsce i podotyka tych ścian i problemów.

czy więźba na nich się opiera?

Twoim KB był H...? nie posądzałbym człowieka z takim doświadczeniem o niedopilnowanie czegoś ...

Wiązary opierają się tylko na nośnych. Ugięcie stropu powodowałoby raczej pęknięcia w innym kierunku.

KB i projektantem był HenoK - myślę, że nie musimy używać skrótów - w końcu parę razy na forum już było mówione o naszej współpracy - nie jest to tajemnica.

perm, korelacja? Grzałem od października, teraz też jeszcze trochę grzeję.

Pęknięcia jakby się pojawiły na koniec zimy. Dom jest dobrze izolowany od góry - zalegał u mnie śnieg na dachu, gdy okoliczne domy poprzez słabą izolację dachu już się go prawie pozbyły. Na pewno w jakimś stopniu wpłynął on na obciążenie płyty, choć zapewne bierze się to pod uwagę przy obliczeniach.

jasiek71 - GWC glikolowe wokół domu, pod płytą tylko zagęszczona pospółka.

czy pod płytą masz zakopany GWC czy coś innego... ?

wygląda to tak jak by coś podparło tą płytę na środku i nie dało osiąść po całości ...

Plyta tak naprawdę obciązona jest wzdłuż 2 boków , kolejne dwa boki są na tyle sztywne poprzez ściane i wienec że tez ciągna płyte w dół - środek praktycznie pozostaje nie obciązony- cięzar posadzki i działówek jest dużo mniejszy - mala grubośc płyty 20cm powoduje że płyta siada na bokach , cięzar budynku jest przenososzony przez "wąskie " pasmo płyty a nie przez całość. Gdybyśmy załózmy mieli płyte o bardzo dużej sztywności to zgniatanie styropianu mogłoby postepowac równo pod cąłą powierzchnią. Nic nie muisi trzymać srodka płyty ona poprostu się "podnosi"

BL czy jesteś w stanie dzięki laserowi lub innemu urządzeniu podać ile siadła płyta a narożnikach względem środka ? czy sprawdzaliście to z HenioKiem ?

przy takich pęknięciach to muszą być dość spore różnice / spore naprężenia płyty

czy sprawdzaiłeś/ -ście jak się zachowuje murłata i jak się zachowuje wieniec? - czy murłata jest w poziomie czy też na niej widać spadki ? lub widać po nią szczeliny ? masz do niej dostęp ?

Wiązary opierają się tylko na nośnych. Ugięcie stropu powodowałoby raczej pęknięcia w innym kierunku.

KB i projektantem był HenoK - myślę, że nie musimy używać skrótów - w końcu parę razy na forum już było mówione o naszej współpracy - nie jest to tajemnica.

Mogę jeszcze dodać że wiązary kratowe dachu w tej chwili ciągną ściany nośne (zewnętrzne) do środka ,a płyta fundamentowa uginając się odchyla je górą na zewnątrz .

Co teraz z tym fantem zrobić ?

Trzeba zrobić ekspertyzę budowlaną ,opracować projekt ratowania budynku ,pociągnąć do odpowiedzialności osoby które doprowadziły do tego.

W tej chwili to mogę tylko doradzić oczywiście za darmo :D Zatrudnić porządnego inspektora nadzoru wkleić szkiełka na rysach (pęknięciach) do sprawdzenia czy degradacja nadal postępuje jeżeli będzie to trzeba rozebrać dach ,usunąć ciężką dachówkę i zastąpić pokryciem z blacho-dachówki. Reszta powinna się znaleźć w opracowanym projekcie ratowania budynku. (budynek na razie nie nadaje się do zamieszkania).

I to mnie upewnia ,że należy robić ławy i fundamentować tradycyjnie a nie stosować wynalazki ,które skracają czas i zapewniają zysk firmie wykonawczej.

Budowlanylaik ,a czy nie trzeba było geowłókniną wzmocnić tej wymiany gruntu,żeby się to pod płytą nie rozjeżdżało ?

W ogóle płyta na skarpie to jakoś tak mi nie pasi

Post wkleiłem po pierwszej stronie,nie zauważyłem ,że są cztery.

HenoK projektował i był KB.No proszę.A tyle tu się nasłuchałem od niego ,myślałem ,że gość wie co mówi.

To nie przelewki ,to nie zepsucie tynków ,zle położona dachówka ,albo bład w intalacji pompy.

Współczuje budowlany laik ,bo przeżywasz scenariusz ,którego ja osobiście najbardziej się boję,taki czarny sen.Masakra.

Musisz faktycznie profesjonalistę zaprzągnąć

Tak mi przyszło do głowy czy w np w Sika (ten wielki koncern chemiczny,profesjonalna chemia-parkingi wielopoziomowe,kolej,drogi itp)) nie będą mieli jakiś projektantów od trudnych tematów?Oni czasem robią arcytrudne rzeczy-wzmocnienia z taśm i inne cuda.

A legalett robi tylko EPS100 i ma to gdzieś

W szoku jestem,muszę sobie to jeszcze raz wieczorem na spokojnie przeczytać

Edytowane przez tomek131