budowlany_laik 03.04.2012 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam jeszcze przemyślenie. Drenaż był podlewany cały czas deszczówką. Gdy robiliśmy w ostatnich 4 dniach odłączenie spływu deszczówki do osobnej szczelnej instalacji, odkryliśmy przy rurze spustowej (osadniku) płytę opaski styropianowej p-wysadzinowej (zwykła płyta styropianowa 50x100cm EPS100 grubości 10cm). Pospółka pod płytą opaski była mokra. Drenaż idzie w jednym wykopie z rurą PE od GWC glikolowego na głębokości ok. 2m. Mam dane z temperatury GWC. W największe mrozy było tam +2*C. Jeśli przepełniony drenaż podlał pospółkę (podbudowę), to być może mokra przy największych mrozach (06 lutego -24,5*C) wysadziła płytę fundamentową, skoro na aż 2m było tylko +2*C? Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.04.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 BL - to nic nadzwyczajnego zrób to samo z podłogą - niby betonowa, sucha - ale jak położysz na niej styropian to spoci się i będzie tam mokro tak bym to tłumaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 03.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 za cienka ta płyta fundamentowa, 20cm to można strop zrobić, a nie fundament. Ja mam takiej grubości płytę, a dom 2x cięższy. Dobrze podparta i równomiernie obciążona wytrzyma. W tym przypadku wskazanie jest na nierównomierne obciążenie i problemy z podbudową. Sama woda pod płytą nie jest problemem. To dzięki niej grunt nie przemarzł. Piszę to bazując na swoich obserwacjach. Lustro wody miałem tuż pod płytą. Nie zamarzła nawet woda stojąca na powierzchni niżej położonej działki sąsiada. Ściślej: zamarzła tylko cienka warstwa. Lód pękał pod stopami nawet w największe mrozy. Woda pod płytą, a zwłaszcza płynąca woda uniemożliwia natomiast skumulowanie wyższej temperatury pod domem (ciepło od domu + ciepło z głębi ziemi). A to powoduje wyższe straty ciepła do gruntu. Co do połączenia drenażu i wody opadowej to zawsze spotykałem się z kategorycznym zakazem. Projekt mojej płyty zawiera taki zapis. Natomiast co do styropianu to raczej obawiał bym się zjawiska pełzania niż korozji biologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.04.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) MCB, jak rozmieszczone masz ściany nośne? Masz wewnętrzne nośne? U mnie nośne tylko po obwodzie płyty - dom to prostokąt 10x14m i płyta garażu 10x4m. coulignon (płyta także 20cm, EPS100, dom cięższy od mojego i brak spękań na działowych) ma nośne także wewnętrzne. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 bl ty masz specyficzną sytuację [bo plyta]u ciebie rysy są zbyt duże żeby sie nie przejmować ale masz to na działówkach - nawet nie wiesz jak często rysują się działówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Nośne (20cm) mam też wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 bl ty masz specyficzną sytuację [bo plyta] u ciebie rysy są zbyt duże żeby sie nie przejmować ale masz to na działówkach - nawet nie wiesz jak często rysują się działówki u mnie też mam nośne wewnątrz, stąd pewnie to stabilniejsze jest jednak przypominam sobie jak murarz mówił o działówkach żeby ich nie dociągać do stropu, żeby nie przenosiły obciążeń stropu bo będą pękać dlatego podciągneli jakiś 1cm niżej i lekko zaprawili klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.04.2012 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) u mnie też mam nośne wewnątrz, stąd pewnie to stabilniejsze jest jednak przypominam sobie jak murarz mówił o działówkach żeby ich nie dociągać do stropu, żeby nie przenosiły obciążeń stropu bo będą pękać dlatego podciągneli jakiś 1cm niżej i lekko zaprawili klejem Działowe u mnie są stawiane na płycie, skończone ok. 5-7cm pod stężeniem wiązarów dachowych płytą OSB. Przestrzeń ta (między ścianą działową z silki a OSB) jest wypełniona wełną mineralną. Jacekss, może mi uleciało - też masz płytę fundamentową? Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 tak również mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.04.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 No to dawaj - jaka grubość, jakie styro, ile cm, jaki dom ogólnie, gdzie podłogówka (zatopiona czy w górnej wylewce)? Jakieś pęknięcia (nośne, działowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 No to dawaj - jaka grubość, jakie styro, ile cm, jaki dom ogólnie, gdzie podłogówka (zatopiona czy w górnej wylewce)? Jakieś pęknięcia (nośne, działowe)? grubość płyty 25cm, beton B25 (w projekcie był B20), zbrojenie główne fi12 pod nośnymi też, siatki fi 8 górą i dołem styro 20cm niestety EPS100. drenaż jest, osobno deszczówka czy są jakieś pęknięcia, działówek nie - przy słupach mam drobne ryski ale to z powodu kiepskiego dylatowania połączenia słup-ściana ściany nośne - hm przed ociepleniem zauważyłem drobne ryski pionowe na pustakach w kilku miejscach... ale wewnątrz nic nie widać czy to z powodu uginania płyty czy też słabego, nierównego układania bloczków przez "speców" to już nie wiem edit: aha.. rurki mam w wylewce nie w płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.04.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Nośne tylko 4 zewnętrzne po obwodzie płyty fundamentowej. Na wieniec i murłatę przyszły gotowe wiązary dachowe i one są stężone od dołu płytami OSB. http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_z91_rzut_532488.png&w=418 http://gotowe-projekty-domow.pl/images/169/13210_wizualizacje2_sz5_z91_gp.jpg Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Nośne tylko 4 zewnętrzne po obwodzie płyty fundamentowej. Na wieniec i murłatę przyszły gotowe wiązary dachowe i one są stężone od dołu płytami OSB. http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_z91_rzut_532488.png&w=418 To poco ci była płyta fundamentowa jak miałeś nośne tylko po obwodzie - wody gruntowe? Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 A co to ma do rzeczy? Choćby dlatego aby płyta robiła za akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) A co to ma do rzeczy? Choćby dlatego aby płyta robiła za akumulator. Po co komu aż taka bezwładność . Córka sołtysa na balu przebierańców przebrała się za akumulator i całą noc ją ładowali. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Sądząc nie tylko po avatarze to animuss musi być człowiekiem poprzedniej epoki Nie będe się rozpisywał bo to nie temat na pierdoły... Tak sądzisz ? widocznie nie wiesz co piszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.04.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Animuss. Po prostu nie mając płyty fundamentowej, WM, PC, lub przynajmniejkilku kabelków elektrycznych w podłodze, musisz być stary pierdziel...Tak jakja, który zamiast budować kominki z nowoczesnych betonów ogniotrwałych iwełny mineralnej, używam sprawdzonej cegły szamotowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 05.04.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Stare nie musi być od razu złe.Kumulacyjny grzewczy fundament sprawdził się już u Krzyżaków w Malborku. Decyzję o dużej bezwładności cieplnej domu podjąłem świadomie bazując na doświadczeniu.W poprzednim domu latem było gorąco, zimą z powodu częstych wyłączeń prądu zimno.Teraz mam 50m3 betonu w podłodze, ze 25 w stropie, do tego ściany z silki.Latem miły chłodek bez klimatyzacji. Zima grzeję wyłącznie w II taryfie, a wielogodzinne wyłączenia prądu mi nie straszne. I to tyle w odpowiedzi na pytanie po co komu taka bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.04.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 True true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.04.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Animuss. Po prostu nie mając płyty fundamentowej, WM, PC, lub przynajmniej kilku kabelków elektrycznych w podłodze, musisz być stary pierdziel...Tak jak ja, który zamiast budować kominki z nowoczesnych betonów ogniotrwałych i wełny mineralnej, używam sprawdzonej cegły szamotowej... Jeżeli ja jestem stary pierdziel to ty masz cegłę szamotową zamiast mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts