Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na ścianach działowych - płyta fundamentowa

Recommended Posts

Mam jeszcze przemyślenie.

Drenaż był podlewany cały czas deszczówką.

Gdy robiliśmy w ostatnich 4 dniach odłączenie spływu deszczówki do osobnej szczelnej instalacji, odkryliśmy przy rurze spustowej (osadniku) płytę opaski styropianowej p-wysadzinowej (zwykła płyta styropianowa 50x100cm EPS100 grubości 10cm). Pospółka pod płytą opaski była mokra.

Drenaż idzie w jednym wykopie z rurą PE od GWC glikolowego na głębokości ok. 2m. Mam dane z temperatury GWC. W największe mrozy było tam +2*C.

Jeśli przepełniony drenaż podlał pospółkę (podbudowę), to być może mokra przy największych mrozach (06 lutego -24,5*C) wysadziła płytę fundamentową, skoro na aż 2m było tylko +2*C?

Edytowane przez budowlany_laik

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za cienka ta płyta fundamentowa, 20cm to można strop zrobić, a nie fundament.

Ja mam takiej grubości płytę, a dom 2x cięższy. Dobrze podparta i równomiernie obciążona wytrzyma.

W tym przypadku wskazanie jest na nierównomierne obciążenie i problemy z podbudową.

Sama woda pod płytą nie jest problemem. To dzięki niej grunt nie przemarzł. Piszę to bazując na swoich obserwacjach. Lustro wody miałem tuż pod płytą. Nie zamarzła nawet woda stojąca na powierzchni niżej położonej działki sąsiada. Ściślej: zamarzła tylko cienka warstwa. Lód pękał pod stopami nawet w największe mrozy.

Woda pod płytą, a zwłaszcza płynąca woda uniemożliwia natomiast skumulowanie wyższej temperatury pod domem (ciepło od domu + ciepło z głębi ziemi). A to powoduje wyższe straty ciepła do gruntu.

Co do połączenia drenażu i wody opadowej to zawsze spotykałem się z kategorycznym zakazem. Projekt mojej płyty zawiera taki zapis.

Natomiast co do styropianu to raczej obawiał bym się zjawiska pełzania niż korozji biologicznej.

MCB, jak rozmieszczone masz ściany nośne? Masz wewnętrzne nośne? U mnie nośne tylko po obwodzie płyty - dom to prostokąt 10x14m i płyta garażu 10x4m.

coulignon (płyta także 20cm, EPS100, dom cięższy od mojego i brak spękań na działowych) ma nośne także wewnętrzne.

bl ty masz specyficzną sytuację [bo plyta]

u ciebie rysy są zbyt duże żeby sie nie przejmować ale masz to na działówkach - nawet nie wiesz jak często rysują się działówki

u mnie też mam nośne wewnątrz, stąd pewnie to stabilniejsze jest

jednak przypominam sobie jak murarz mówił o działówkach żeby ich nie dociągać do stropu, żeby nie przenosiły obciążeń stropu bo będą pękać

dlatego podciągneli jakiś 1cm niżej i lekko zaprawili klejem

u mnie też mam nośne wewnątrz, stąd pewnie to stabilniejsze jest

jednak przypominam sobie jak murarz mówił o działówkach żeby ich nie dociągać do stropu, żeby nie przenosiły obciążeń stropu bo będą pękać

dlatego podciągneli jakiś 1cm niżej i lekko zaprawili klejem

Działowe u mnie są stawiane na płycie, skończone ok. 5-7cm pod stężeniem wiązarów dachowych płytą OSB. Przestrzeń ta (między ścianą działową z silki a OSB) jest wypełniona wełną mineralną.

Jacekss, może mi uleciało - też masz płytę fundamentową?

No to dawaj - jaka grubość, jakie styro, ile cm, jaki dom ogólnie, gdzie podłogówka (zatopiona czy w górnej wylewce)? Jakieś pęknięcia (nośne, działowe)?

grubość płyty 25cm, beton B25 (w projekcie był B20), zbrojenie główne fi12 pod nośnymi też, siatki fi 8 górą i dołem

styro 20cm niestety EPS100. drenaż jest, osobno deszczówka

czy są jakieś pęknięcia, działówek nie - przy słupach mam drobne ryski ale to z powodu kiepskiego dylatowania połączenia słup-ściana

ściany nośne - hm przed ociepleniem zauważyłem drobne ryski pionowe na pustakach w kilku miejscach... ale wewnątrz nic nie widać

czy to z powodu uginania płyty czy też słabego, nierównego układania bloczków przez "speców" to już nie wiem ;)

edit: aha.. rurki mam w wylewce nie w płycie

Nośne tylko 4 zewnętrzne po obwodzie płyty fundamentowej. Na wieniec i murłatę przyszły gotowe wiązary dachowe i one są stężone od dołu płytami OSB.

http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_z91_rzut_532488.png&w=418

http://gotowe-projekty-domow.pl/images/169/13210_wizualizacje2_sz5_z91_gp.jpg

Nośne tylko 4 zewnętrzne po obwodzie płyty fundamentowej. Na wieniec i murłatę przyszły gotowe wiązary dachowe i one są stężone od dołu płytami OSB.

http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_z91_rzut_532488.png&w=418

To poco ci była płyta fundamentowa jak miałeś nośne tylko po obwodzie - wody gruntowe?

Edytowane przez animuss

Animuss. Po prostu nie mając płyty fundamentowej, WM, PC, lub przynajmniej

kilku kabelków elektrycznych w podłodze, musisz być stary pierdziel...Tak jak

ja, który zamiast budować kominki z nowoczesnych betonów ogniotrwałych i

wełny mineralnej, używam sprawdzonej cegły szamotowej...

Stare nie musi być od razu złe.

Kumulacyjny grzewczy fundament sprawdził się już u Krzyżaków w Malborku.

Decyzję o dużej bezwładności cieplnej domu podjąłem świadomie bazując na doświadczeniu.

W poprzednim domu latem było gorąco, zimą z powodu częstych wyłączeń prądu zimno.

Teraz mam 50m3 betonu w podłodze, ze 25 w stropie, do tego ściany z silki.

Latem miły chłodek bez klimatyzacji. Zima grzeję wyłącznie w II taryfie, a wielogodzinne wyłączenia prądu mi nie straszne.

I to tyle w odpowiedzi na pytanie po co komu taka bezwładność.

Animuss. Po prostu nie mając płyty fundamentowej, WM, PC, lub przynajmniej

kilku kabelków elektrycznych w podłodze, musisz być stary pierdziel...Tak jak

ja, który zamiast budować kominki z nowoczesnych betonów ogniotrwałych i

wełny mineralnej, używam sprawdzonej cegły szamotowej...

Jeżeli ja jestem stary pierdziel to ty masz cegłę szamotową zamiast mózgu.