kronos85 26.03.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam co się bardziej opłaca z ekonomicznego punktu? Czy lepiej kupić trochę większą pompę niż potrzebuje dom i do niej dobrać odpowiednią ilość odwiertów. Czy może Pompę dobrać według zapotrzebowania budynku na ciepło i przewymiarować odwierty ? Mogę za rozsądne pieniądze zrobić więcej odwiertów a co za tym idzie większe DZ, tylko nie mogę tego ogarnąć co się bardziej opłaci czy dac te X zł więcej za Pompę czy może wydać te pieniądze na więcej odwiertów. Jak to się ma do grzania w 2 taryfach ? Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi rozjaśnić umysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 26.03.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Zrobić badania gruntu, - wtedy będziesz wiedział na 100% czy w twoim wypadku pompa ciepła będzie potrzebna.Różnie może byc z gruntem - dlatego najważniejsze badania gruntu a później decyzja na zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 26.03.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Zrobić badania gruntu, - wtedy będziesz wiedział na 100% czy w twoim wypadku pompa ciepła będzie potrzebna. Różnie może byc z gruntem - dlatego najważniejsze badania gruntu a później decyzja na zakup. Badanie gruntu przy odwiertach? jeśli już to tylko wiercąc otwór. Tak więc wiercimy przeliczamy potencjał "energetyczny" , nie da się tego zrobić jnaczej niż badaniem "in situ". Jstnieje jeszcze możliwość pozyskania profilu geologicznego od np. sąsiada lub z innego źródła (profil geo. ujęcia wody) itp. oczywiście w sensownej odległości od naszej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitken 26.03.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 @ Kronos Jesli instalujesz PC powinienes ja troche niedomiarowac, wowczas pompa pracuje efektywniej. Im wieksza moc ciepla pompy tym wieksze zuzycie pradu i wyzsze koszty. Przemiarowanie DZ jest bardzo sensowne. Jesli wzrasta tem. DZ, wowczas wzrasta tez COP, czyli efektywnosc i koszty produkcji ciepla maleja. serwus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 27.03.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 generalnie im większy kolektor czy odwiert tym większe szanse , że nigdy go nie przechłodzisz, a pompa będzie pracować przy wyższym COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.03.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 @ Kronos Jesli instalujesz PC powinienes ja troche niedomiarowac, wowczas pompa pracuje efektywniej. Im wieksza moc ciepla pompy tym wieksze zuzycie pradu i wyzsze koszty. Bzdura. Pompa mniejsza pobierze tyle samo energii co większa, różnica będzie polegać tylko w czasie. Przewymiarowana PC natomiast lepiej wykorzysta tanią taryfę. (pytanie tylko ile większa będzie inwestycja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Tu bym polemizował. Jak byłem na etapie wyboru PCi spotkałem się z dwiema szkołami. Jedna preferowała niedowymiarowanie mocy, druga optowała za max. wykorzystaniem II taryfy. Dzisiaj wybrałbym pompę "na styk". Dla ekstremalnych mrozów grzanie 24h/d, a dla normalnej zimy priorytet II taryfy. Zysk taki, że niższe koszty inwestycyjne, a ponadto lepszy COP. Lepszy dlatego, że pompa o większej mocy z łatwością podniesie temp. gz co w konsekwencji powoduje spadek COP. Słabsza będzie musiała pracować dłużej, ale nie osiągnie wysokich temp. gz - będzie pracowała w lepszych warunkach sprawnościowych. Po mojemu jest tak: przewymiarowanie dz w rozsądnych pieniążkach - jak najbardziej, natomiast PCi raczej lekko niedowymiarowana niż przewymiarowana. W przypadku kotłów cena niewiele rośnie z mocą, ale pompy ciepła mocno drożeją wraz z mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Tu bym polemizował. Jak byłem na etapie wyboru PCi spotkałem się z dwiema szkołami. Jedna preferowała niedowymiarowanie mocy, druga optowała za max. wykorzystaniem II taryfy. Dzisiaj wybrałbym pompę "na styk". Dla ekstremalnych mrozów grzanie 24h/d, a dla normalnej zimy priorytet II taryfy. Zysk taki, że niższe koszty inwestycyjne, a ponadto lepszy COP. Lepszy dlatego, że pompa o większej mocy z łatwością podniesie temp. gz co w konsekwencji powoduje spadek COP. Słabsza będzie musiała pracować dłużej, ale nie osiągnie wysokich temp. gz - będzie pracowała w lepszych warunkach sprawnościowych. Po mojemu jest tak: przewymiarowanie dz w rozsądnych pieniążkach - jak najbardziej, natomiast PCi raczej lekko niedowymiarowana niż przewymiarowana. W przypadku kotłów cena niewiele rośnie z mocą, ale pompy ciepła mocno drożeją wraz z mocą. Jesli mowimy o pompie glikolowej, ktora w extremum chodzi 24/h dobe,. to est to morderstwo dla dolnego zrodla, ktore moze sie niebezpiecznie przechlodzic. A do ze duza pompa wskakuje na wysokie temp. GZ to swidczy zle o instalatorze, ktory nie potrafil tak dobrac GZ zeby bylo w stanie odbierac produkowane cieplo z pompy na biezaco. PC powinna byc dobrana w sam raz, razem z DZ i GZ. Tak zeby mogla popracowac ciagiem 8h, bez niepotrzebnego wchodzenia na wysokie temperatury GZ, ale tak, zeby nie musiala tez pracowac 24h na dobe, bo to niezdrowe dla DZ. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 28.03.2012 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Czyli rozumiem to tak że........ PC dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepło,a dolne źródło przewymiarować żeby osiągnąć wyższą temperaturę DZ a co za tym idzie Pompa szybciej osiągnie temperaturę zadaną i będzie krócej pracowała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.03.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Nie zapomnij też o solidnym gz. Duże dz, duże gz (czyli niższe temperatury pracy), duża bezwładność gz - to czynniki powodujące późniejsze niskie koszty eksploatacyjne PCi. Jeżeli ktoś chce mieć małą bezwładność gz (szybszą regulację) to lepiej wybrać inny system ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 29.03.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Jesli mowimy o pompie glikolowej, ktora w extremum chodzi 24/h dobe,. to est to morderstwo dla dolnego zrodla, ktore moze sie niebezpiecznie przechlodzic. A do ze duza pompa wskakuje na wysokie temp. GZ to swidczy zle o instalatorze, ktory nie potrafil tak dobrac GZ zeby bylo w stanie odbierac produkowane cieplo z pompy na biezaco. PC powinna byc dobrana w sam raz, razem z DZ i GZ. Tak zeby mogla popracowac ciagiem 8h, bez niepotrzebnego wchodzenia na wysokie temperatury GZ, ale tak, zeby nie musiala tez pracowac 24h na dobe, bo to niezdrowe dla DZ. marcin Zgadzam się z przedmówcą. Warto też zwrócić uwagę na to aby pompa ciepła pracowała możliwie najdłużej (bez ciągłego odpalania i zatrzymywania) bo to wykańcza sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts