macin21 26.03.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam. Jaki kabel poprowadzić od licznika znajdującego się w linii ogrodzenia do skrzynki z bezpiecznikami w domu? Kabel będzie szedł pod ziemią, moc przyłączeniowa 14kW 25A, trzy fazy, długość kabla ok 30m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 26.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 10mm2 miedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 10mm2 miedz a 19kW i 32A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.03.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 masz to określone w takim papierku co go napisał Zakład Energetyczny i nazywa się Warunki Techniczne Przyłącza. Zdanie zaczyna się od słów "wewnętrzną linię zasilającą (WLZ) wykonać z .........." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 A gucio prawda U mnie nie ma nic o wielkosci kabla. Wczoraj dzwonilem do ZE to powiedzieli mi tylko jaki jest doprowadzony do granicy dzialki. dla 19kw tez powinno byc 5x10mm2. Jesli dobrze wyczytalem to 10mm2 wystarczy do okolo 45A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.03.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Źle wyczytałeś, starczy na więcej niż 45A.I nie 5x10, a 4x10 w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macin21 27.03.2012 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 W warunkach nie ma nic na ten temat, tak jak to napisał owad, warunki określają tylko kabel od przyłącza do licznika. Czyli mam kupić kabel YKY 4x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 No to na ile max starczy 5x10mm2? Wiem ze duzo bylo o tym 4x czy 5x. Roznie ludzie pisza i mowia. Jak juz wspomnialem, dzwonilem do ZE i wyraznie powiedzieli ze ma byc 5x..... Takze radzilbym sie upewnic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Żaden ZE nie stanowi prawa.A jeśli już takie bzdurne i niczym nie podparte wymogi stawiają, to może niech sami zaczną w swoich liniach stosować rozdzielone PE i N a dopiero później niech drenują kieszeń inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Jesli dobrze doczytalem, to majac przewod np 4x10mm to trzeba uziemienie robic gdzies w domu tak? A jesli jest 5x10mm to uziom bedzie poza dzialka (w skrzynce na granicy?)? Cena kabla np 4x10 niewiele sie rozni od 5x10, wiec nie wiem czy to jest drenowanie. Ale moze sie myle, dokladnie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Oczywiście, że się mylisz.Uziom fundamentowy, a co za tym idzie uziemiona GSW i połączona z nią szyna PE rozdzielni głównej jest dziś wymogiem. Więc co Ci da obustronnie uziemiona żyła o zielono-żółtej barwie poza bezsensownie wydaną kasą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Czyli jesli mam zamowiona instalacje u elektryka to ten uziom jest w cenie (jesli jest to wymogiem jak piszesz, tego nie wiem). Wiec po co w ZE chca tej piatej zyly? I jesli wymogiem jest ten uziom w fundamencie, to po co tyle jest tych kabli 5cio zylowych z kolorami dla trzech faz +N + PE ? Tak czy siak, roznica w tych kablach to 2-3 zl i wolalbym nie ryzykowac dajac 4 zyly kiedy ZE wymaga 5. Moze beda problemy z podlaczeniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 ...jesli mam zamowiona instalacje u elektryka to ten uziom jest w cenie (jesli jest to wymogiem jak piszesz, tego nie wiem). Uziom fundamentowy wykonuje się na etapie wykonywania fundamentów a nie w trakcie wykonywania instalacji. Wtedy to już musztarda po obiedzie. Wiec po co w ZE chca tej piatej zyly? Być może jest to efekt niedouczenia. Być może jest to efekt powiedzenia że "duży może wszystko". A być może jest to skutek bezmyślnego zapisu pewnego rozporządzenia w którym nakazano by wszystkie obwody posiadały rozdzielone PE i N. Ale najlepiej zapytaj u źródła i jednocześnie poproś o uzasadnienie. I jesli wymogiem jest ten uziom w fundamencie, to po co tyle jest tych kabli 5cio zylowych z kolorami dla trzech faz +N + PE ?Instalacje wykonane za punktem podziału PE i N muszą konsekwentnie posiadać raz już rozdzielone PE i N. Nie wolno ich ponownie łączyć. Tak czy siak, roznica w tych kablach to 2-3 zl i wolalbym nie ryzykowac dajac 4 zyly kiedy ZE wymaga 5. Moze beda problemy z podlaczeniem.... To pomnóż te 2-3zł przez ilość metrów i wyślij na moje konto. Podać? Nie będzie żadnych problemów. A jeśli jakieś udzielne książątko z ZE będzie się krzywiło to zażądaj uzasadnienia na piśmie ewentualnej odmowy. Skutek murowany. Wszystkie obiekcje znikają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Instalacje wykonane za punktem podziału PE i N muszą konsekwentnie posiadać raz już rozdzielone PE i N. Nie wolno ich ponownie łączyć. No to teraz przeczysz sam sobie. Jesli punkt podzialu jest w skrzynce na granicy (tego nie wiem ja i tak samo ty) to musze miec 5 zylowy kabel. 2-3 zl na 50m............wole wydac i sie nie uzerac z ludzmi, jedna budowe juz przeszedlem i tyle mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Przecież Ci tłumaczę, że podział PEN w złączu odległym od budynku jest bezsensem.Nie dość, ze nic nie daje to nie zwalnia z wykonania uziemionej GSW w obiekcie.Jaki ma sens żyła obustronnie uziemiona? Wydawaj swoje pieniądze jak i na co chcesz.To Twoja sprawa.Ale nie daj się wodzić za nos i nie wmawiaj innym, że tak trzeba. I nic sobie nie przeczę. To raczej Ty kolego wybiórczo przytaczając cytaty chcesz sam siebie utwierdzić w przekonaniu, że masz rację. Edytowane 27 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) No przeciez jak piszesz ze nie mozna laczyc PE i N od punktu podzialu to widocznie punkt podzialu jest w skrzynce na granicy skoro wymagaja 5 zyl. Dla mnie to proste.Jesli punkt podzialu bylby w domu to wtedy 4 zyly..... Mowie tylko co ZE mi powiedzial i gdybam dlaczego. Jesli kupowal bym u nich kabel to ok, rozumiem ze chcieliby wcisnac drozszy 5 zylowy. Ale ja nic od nich nie kupuje wiec dlaczego zamiast 4 zyl chca 5? Nie widze powodu zeby chcieli cos krecic..... Jutro jeszcze raz zadzwonie i sie zapytam o szczegoly Jeszcze chyba gdzies czytalem ze jesli punk podzialu jest w domu to wspolna zyla w kablu PE+N musi miec min 16mm2. Moze o to chodzi, ja bede zakladal 5x10m2 Edytowane 27 Marca 2012 przez owad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Przekrój PEN musi mieć minimum 10mm2 jeśli miedziany.Jeśli aluminiowy to min 16mm2. Jeszcze raz Ci tłumaczę, że to co ZE mówi to tylko mówi.Żadnych podstaw prawnych ani innych nie ma i nie potrafi przedstawić na uzasadnienie by miejsce podziału PEN było w złączu odległym od obiektu.Jest to czysta i nieracjonalna bzdura nie mająca żadnego uzasadnienia.I mnie wcale a wcale nic ona mnie nie obchodzi.Ot, kaprys udzielnego książątka z ZE. Więc nie pytaj ich o szczegóły tylko o uzasadnienie (najlepiej na piśmie) wymogu podziału PEN w ZK. Edytowane 27 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Żadnych podstaw prawnych ani innych nie ma i nie potrafi przedstawić na uzasadnienie by miejsce podziału PEN było w złączu odległym od obiektu. Jest to czysta i nieracjonalna bzdura nie mająca żadnego uzasadnienia. . T moze podasz te podstawy i uzasadnienie? Nie jest tak ze mozna robic podzial w domu i w ichniej skrzynce? Do wyboru, a ze oni robia na granicy to wymagaja 5x10? Pozatym jesli to jest widzimisie, to czemu nie chca wiekszej ilosci zyl niz 5? Po cos to musi byc, przeciez ta 5 zyla nie bedzie niepodlaczona chyba.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Człowieku przecież Ty nic z tego nie rozumiesz.Oni nic nie robią. Ich "działka" kończy się w złączu kablowym.Ty wykonujesz w swoim domu instalację za swoje pieniądze.Wykonawca pozostawia Ci odpowiednie dokumenty świadczące o tym, że instalacja wykonana jest w sposób prawidłowy i jej użytkowanie nie zagraża życiu a ZE ma przyłączyć tą instalację do wspólnej sieci.I to wszystko. A po co Ci więcej żył skoro pięć to już za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owad 27.03.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 No tak, ja nic z tego nie rozumiem - bo nie. Podaj jakies podstawy prawne (tak jak pisales) ze tak nie wolno robic, wtedy przyznam ci racje. Bo wg mnie mozna tak i tak. Poprostu punkt podzialu moze byc w innym miejscu i tyle. I to ze wykonawca podpisze ze instalacja jest wykonana poprawnie nie znaczy ze ZE ma mnie podpiac. A co jesli wykonawca podciagnie 3 zyly i postawi pieczatke? ZE tez mnie podlaczy? Nie sadze. Nie sadze zeby ZE mial takie widzi mi sie ze zamiast 4 to niech bedzie 5 zyl. A co tam, tak na wszelki wypadek, w razie jak cos spierdzielimy to bedzie zapas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts