Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kabel od licznika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli dobrze doczytalem, to majac przewod np 4x10mm to trzeba uziemienie robic gdzies w domu tak? A jesli jest 5x10mm to uziom bedzie poza dzialka (w skrzynce na granicy?)?

Cena kabla np 4x10 niewiele sie rozni od 5x10, wiec nie wiem czy to jest drenowanie.

Ale moze sie myle, dokladnie nie wiem

Czyli jesli mam zamowiona instalacje u elektryka to ten uziom jest w cenie (jesli jest to wymogiem jak piszesz, tego nie wiem).

Wiec po co w ZE chca tej piatej zyly?

I jesli wymogiem jest ten uziom w fundamencie, to po co tyle jest tych kabli 5cio zylowych z kolorami dla trzech faz +N + PE ?

Tak czy siak, roznica w tych kablach to 2-3 zl i wolalbym nie ryzykowac dajac 4 zyly kiedy ZE wymaga 5. Moze beda problemy z podlaczeniem....

...jesli mam zamowiona instalacje u elektryka to ten uziom jest w cenie (jesli jest to wymogiem jak piszesz, tego nie wiem).

Uziom fundamentowy wykonuje się na etapie wykonywania fundamentów a nie w trakcie wykonywania instalacji. Wtedy to już musztarda po obiedzie.

Wiec po co w ZE chca tej piatej zyly?
Być może jest to efekt niedouczenia.

Być może jest to efekt powiedzenia że "duży może wszystko".

A być może jest to skutek bezmyślnego zapisu pewnego rozporządzenia w którym nakazano by wszystkie obwody posiadały rozdzielone PE i N.

Ale najlepiej zapytaj u źródła i jednocześnie poproś o uzasadnienie.

I jesli wymogiem jest ten uziom w fundamencie, to po co tyle jest tych kabli 5cio zylowych z kolorami dla trzech faz +N + PE ?
Instalacje wykonane za punktem podziału PE i N muszą konsekwentnie posiadać raz już rozdzielone PE i N. Nie wolno ich ponownie łączyć.

Tak czy siak, roznica w tych kablach to 2-3 zl i wolalbym nie ryzykowac dajac 4 zyly kiedy ZE wymaga 5. Moze beda problemy z podlaczeniem....

To pomnóż te 2-3zł przez ilość metrów i wyślij na moje konto.

Podać?

Nie będzie żadnych problemów.

A jeśli jakieś udzielne książątko z ZE będzie się krzywiło to zażądaj uzasadnienia na piśmie ewentualnej odmowy.

Skutek murowany.

Wszystkie obiekcje znikają.

Instalacje wykonane za punktem podziału PE i N muszą konsekwentnie posiadać raz już rozdzielone PE i N. Nie wolno ich ponownie łączyć.

No to teraz przeczysz sam sobie. Jesli punkt podzialu jest w skrzynce na granicy (tego nie wiem ja i tak samo ty) to musze miec 5 zylowy kabel.

2-3 zl na 50m............wole wydac i sie nie uzerac z ludzmi, jedna budowe juz przeszedlem i tyle mi wystarczy ;)

Przecież Ci tłumaczę, że podział PEN w złączu odległym od budynku jest bezsensem.

Nie dość, ze nic nie daje to nie zwalnia z wykonania uziemionej GSW w obiekcie.

Jaki ma sens żyła obustronnie uziemiona?

Wydawaj swoje pieniądze jak i na co chcesz.

To Twoja sprawa.

Ale nie daj się wodzić za nos i nie wmawiaj innym, że tak trzeba.

I nic sobie nie przeczę. To raczej Ty kolego wybiórczo przytaczając cytaty chcesz sam siebie utwierdzić w przekonaniu, że masz rację.

Edytowane przez kkas12

No przeciez jak piszesz ze nie mozna laczyc PE i N od punktu podzialu to widocznie punkt podzialu jest w skrzynce na granicy skoro wymagaja 5 zyl. Dla mnie to proste.

Jesli punkt podzialu bylby w domu to wtedy 4 zyly.....

Mowie tylko co ZE mi powiedzial i gdybam dlaczego.

Jesli kupowal bym u nich kabel to ok, rozumiem ze chcieliby wcisnac drozszy 5 zylowy. Ale ja nic od nich nie kupuje wiec dlaczego zamiast 4 zyl chca 5? Nie widze powodu zeby chcieli cos krecic.....

Jutro jeszcze raz zadzwonie i sie zapytam o szczegoly

Jeszcze chyba gdzies czytalem ze jesli punk podzialu jest w domu to wspolna zyla w kablu PE+N musi miec min 16mm2. Moze o to chodzi, ja bede zakladal 5x10m2

Edytowane przez owad

Przekrój PEN musi mieć minimum 10mm2 jeśli miedziany.

Jeśli aluminiowy to min 16mm2.

Jeszcze raz Ci tłumaczę, że to co ZE mówi to tylko mówi.

Żadnych podstaw prawnych ani innych nie ma i nie potrafi przedstawić na uzasadnienie by miejsce podziału PEN było w złączu odległym od obiektu.

Jest to czysta i nieracjonalna bzdura nie mająca żadnego uzasadnienia.

I mnie wcale a wcale nic ona mnie nie obchodzi.

Ot, kaprys udzielnego książątka z ZE.

Więc nie pytaj ich o szczegóły tylko o uzasadnienie (najlepiej na piśmie) wymogu podziału PEN w ZK.

Edytowane przez kkas12

Żadnych podstaw prawnych ani innych nie ma i nie potrafi przedstawić na uzasadnienie by miejsce podziału PEN było w złączu odległym od obiektu.

Jest to czysta i nieracjonalna bzdura nie mająca żadnego uzasadnienia.

.

T moze podasz te podstawy i uzasadnienie? Nie jest tak ze mozna robic podzial w domu i w ichniej skrzynce? Do wyboru, a ze oni robia na granicy to wymagaja 5x10?

Pozatym jesli to jest widzimisie, to czemu nie chca wiekszej ilosci zyl niz 5?

Po cos to musi byc, przeciez ta 5 zyla nie bedzie niepodlaczona chyba..........

Człowieku przecież Ty nic z tego nie rozumiesz.

Oni nic nie robią.

Ich "działka" kończy się w złączu kablowym.

Ty wykonujesz w swoim domu instalację za swoje pieniądze.

Wykonawca pozostawia Ci odpowiednie dokumenty świadczące o tym, że instalacja wykonana jest w sposób prawidłowy i jej użytkowanie nie zagraża życiu a ZE ma przyłączyć tą instalację do wspólnej sieci.

I to wszystko.

A po co Ci więcej żył skoro pięć to już za dużo?

No tak, ja nic z tego nie rozumiem - bo nie.

Podaj jakies podstawy prawne (tak jak pisales) ze tak nie wolno robic, wtedy przyznam ci racje. Bo wg mnie mozna tak i tak. Poprostu punkt podzialu moze byc w innym miejscu i tyle.

I to ze wykonawca podpisze ze instalacja jest wykonana poprawnie nie znaczy ze ZE ma mnie podpiac. A co jesli wykonawca podciagnie 3 zyly i postawi pieczatke? ZE tez mnie podlaczy? Nie sadze.

Nie sadze zeby ZE mial takie widzi mi sie ze zamiast 4 to niech bedzie 5 zyl. A co tam, tak na wszelki wypadek, w razie jak cos spierdzielimy to bedzie zapas....