Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie poszukiwania osprzętu elektrycznego typu wyłączniki, gniazdka itd. Chciałbym zamontować produkty znanych, renomowanch firm typu Legrand ale niestety nie spełniają one moich oczekiwań (oczywiście tych estetycznych).

Trafiłem jednak ostatnio na osprzęt firmy TEM - firma ma siedzibę i ponoć produkuje na Słowenii. Modułowość, wąskie klawisze, duży wybór ramek ale przede wszystkim niemalże nieograniczona możliwość konfiguracji i zestawienia sprzętu spowodowały, że jak dla mnie to "strzał w dziesiątkę".

Proszę wszystkich, a najbardziej użytkowników tego osprzętu o opinie. Interesują mnie przede wszystkim informacje o tym jak sprzęt sprawdza się w praktyce, czy jest awaryjny - czy po prostu warto w niego inwestować.

Na jakim etapie są prace w domu? Puszki zamontowane? Jeśli tak, to odpuść sobie Tema, bo do ich osprzętu muszą być ich puszki (mowa o wyłącznikach więcej niż 2 klawiszowych)

Co do jakości - mam ich osprzęt w przedpokoju od jakiegoś roku. Jakość ok, chociaż z 2 klawiszy starła się nieco farba i to zaraz na początku. Jeśli masz bardzo wrażliwe oko, to mogą Cię denerwować nierówne przerwy między klawiszem a ramką - nie jest to błąd w montażu.

Montaż ok, łatwy i wygodny dostęp do śrub, moduł jest wkładany w ramkę a nie przykręcany do niej.

Podsumowując - gdybym nie potrzebować wyłącznika 4 klawiszowego zamontować w miejscu, gdzie 2 podwójne by nie weszły, to wybrałbym inną serię. Jeśli musisz gdzieś mieć 3-4 czy nawet 7 łączników, to Tem się sprawdzi i nie zajmie dużo miejsca na ścianie.

Alternatywa? Np Sonata firmy Ospel.

Tak, puszki mam zamontowane i niektóre z nich musiałbym pozamieniać na te dedykowane przez TEM.

A jaki posiadasz kolor klawiszy, z których zeszła farba?

Z całym szacunkiem do Ospel Sonata - modułowość, możliwość zestawienia bez porównania do TEM, no i brak wąskich, pojedyńczych klawiszy do rolet. Zależy mi na nich bowiem mam miejsce gdzie będę sterować pięcioma niezależnymi roletami.

Klawisze mam srebrne a ramki czarne.

Tak jak powiedziałem - w przypadku normalnych wyłączników czy gniazd Tem jest przesadą. Sonate podałem jako alternatywę bo podobnie wygląda i ma już ramki szklane, metalowe, z kamienia czy drewniane, więc jest w czym wybierać. Jeśli masz zamontować 5 żaluzjowych koło siebie to faktycznie Sonata czy cokolwiek innego zabierze sporo miejsca.

Rozumiem że wiesz, że 5-krotnej ramki tem przynajmniej według mojej wiedzy nie posiada? 5 żaluzjowych będziesz musiał dać do ramki 7-krotnej.