Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu jaka folia na wełnę ?

kargul21

Recommended Posts

W planach mam ocielenie drewnianego stropu dwoma warstwami wełny, z racji tego,iż na dachu jest tylko deskowanie a na nim papa ktòra lubi czasem sobie przecieknąc zastanawiam się nad położeniem folii na wełnie żeby zabezpieczy ja w razie przecieknięcia dachu, pytanie tylko jakiej : membrana dachowa (mogę ja potem przenieść na dach przy wymianie pokrycia dachowego ) czy wiatroizolacja. izolacja stopu jest zabiegiem tymczasowym to znaczy jakies trzy cztery lata potem chce podnieść poddasze i przerobić je na mieszkalne z gòry dzięki za pomoc.

przekròj warstw od dołu:

folia paroizolacyjna

1 warstwa wełny

2 warstwa wełny

szczelina wentylacyjna

folia ? (wiatroizolacyjna, membrana)

drewniana podłoga

czy przekròj warstw jest prawidłowy?

Edytowane przez kargul21

Generalnie należałoby się skupić na usunięciu przyczyn przeciekania dachu, a następnie przystąpić do wykonania ocieplenia stropu.

Proponowany przez Ciebie układ warstw jest prawidłowy. Z reguły nie ma konieczności układania folii na wełnie jednak w twoim wypadku, jeżeli przewidujesz, że dach posiada nieszczelności, możesz zastosować takową folię w celu dodatkowego zabezpieczenia. W tym celu możesz zastosować membranę dachową wysokoparoprzepuszczalną, która w pewnym stopniu zabezpieczy przed przedostaniem się wody do wełny. Należy jednak pamiętać, że na łączeniu membrany mogą powstawać nieszczelności, dlatego też warto takowe roboty wykonać z dużą starannością.

Dodatkowo możesz zastosować skalną wełnę mineralną np. TOPROCK czy SUPERROCK których deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,035 W/mK. Produkty te są hydrofobizowane, i charakteryzują się niską nasiąkliwością, co zresztą producent deklaruje w kodzie produktu.