Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneks kuchenny i szafki pod sufit

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zamówiłem już kuchnie z szafkami pod sam sufit. Dopiero do mnie dotarło, że jeśli zamontuję te szafki to zasłonię drugi otwór dla wentylacji grawitacyjnej (do pierwszego został podłączony okap). Przejrzałem już chyba wszystko co się dało ale nie znalazłem nigdzie podobnego rozwiązania. Ponieważ chciałbym bardzo aby szafki były pod sufit (mam nadzieję, że jeszcze mogę dokonać modyfikacji w projekcie) wymyśliłem pewne rozwiązanie które nie wiem czyspełni zarówno wymagania prawne jak i użyteczności. Czy gdybym zmniejszył wysokość jednej szafki (tej pod wentylacją) i nad szafką dał blendę do sufitu zdodatkowymi otworami czytam nawet sporą kratką to czytakie rozwiązanie nie będzie stwarzało problemów z wyciągiem?? Wiem że najlepszym rozwiązaniem było by obniżenie szafek ale chciałbym jednak pogodzić te dwie sprawy ze sobą a takim rozwiązaniem szafki nadal będą pod sufit tylko zdodatkowym otworem wentylacyjnym.

Witam,

mam w domu takie rozwiązanie:

optycznie wszystkie szafki są "pod sufit" z tym, że jedna z nich jest tak naprawdę nieco niższa i wyposażona w rodzaj maskownicy wyglądającej jak front szafki

w której zamontowałem estetyczną kratkę metalową [pasującą kolorem do frontów szafek].

Z tyłu za tą kratką/maskownicą jest w ścianie otwór wentylacyjny [bez kratki].

Powietrze bardzo sprawnie ulatuje na zewnątrz chociaż pewnie ciąg jest jednak trochę słabszy.

Nie mam też wielkich problemów z kominiarzem, ale za każdym razem muszę demontować tą kratkę i pokazywać, ze w środku jest faktycznie otwór wentylacji grawitacyjnej.

Rozwiązanie to ma dla mnie tylko taką wadę:

powietrze próbuje się przeciskać przez szczeliny pomiędzy tą maskownicą a sufitem [jest mała szczelina] i po jakimś czasie osadza się kurz.