Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schodowy na 3 pompcnicze(dodatkowe) przewody

Recommended Posts

wiec teraz po ludzku:yes:

do pierwszego wylacznika schodowego mam puszczone zasilanie 3x1.5, wyjscie na lampe 3x1.5 i jeszcze pomiedzy pierwszym schodowym a drugim schodowym 3x1.5 kumpel starszy elektryk tak to podłącza i smiga widzialem na "waszych" schematach ze sa 2 przewody pomiedzy schodowymi i jeden od lampy do tego 2 schodowego on zamiast tego od lampy ma ten 3

troche pomieszane ale moze zalapiecie

Wystarczy że odwrócisz wyłącznik schodowy i przeważnie z tyłu jest schemat lub wejdziesz na aukcje z wyłącznikami i też są schematy. Pomiędzy schodowymi są potrzebne 2 przewody z tym że do jednego doprowadzasz fazę z rozdzielnicy a z drugiego wyciągasz tą fazę do lampy, jak masz 3 przewód to zawszę możesz wrócić fazą do pierwszego schodowego i razem z zerem i uziemieniem możesz ciągnąć do lampy.

A pomiędzy wyłącznikami oczywiście żyła brązowa, niebieska i zielono-żółta?

A jakby inaczej.

Masz to zrobione prawidłowo. Da się podłączyć i nikogo nie zabije ;)

Oczywiście, że się da podłączyć ale czy do końca poprawnie? Ja tutaj nie będę odpowiadał, bo zaraz będzie jedna wielka bitwa słowna.

Ja pomiędzy schodowymi (i krzyżowymi) nigdy nie daję 3 żył - tak mój wymysł (a może i nie mój).

A co wyjdzie taniej, prawidłowo wykonany obwód bez RCD ale z trapezem 4x1,5mm czy beznadziejnie głupie wykorzystanie przewodu 3x1,5mm i "dodatkowa" ochrona(?) w postaci RCD?

Mało kto zabezpiecza oświetlenie RCD bo albo ma cały budynek na jednej 3F (co jak wiadomo jest bardzo kiepskim rozwiązaniem ale tak chciał klient) albo oświetlenie jest poza ochrona dodatkową i tylko gniazda z RCD.

Elektryk, który zaproponuje lepsze rozwiązanie w rozdzielnicy nie zastosuje powyższego rozwiązania z 3x1,5.