Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EXOTHERM pompa ciepła moje doświadczenie

lachowski

Recommended Posts

obsługa takiej pompy zmusiło mnie do napisania kilku słów oraz podzielenia się wnioskami. Po przezyciu ostatniej zimy muszę wyrazić opinię, że zakup oraz cała inwestycja miała sens. Dom 267 m 15 cm izolacji, podłogówka. Pompa EXT15G glikol-woda moc 15KW, 3 x 100m razem 300m odwiertu 40mm. Zbiornik CWU +zbiornik CO bufor itp. Wpierw miała być Nibe 1145 ale przeliczyłem się na całej budowie, więc kasy zabrakło. Jak widać nawet na płytki w kotłowni też już nie było. Zostały tynki. Troche to skromnie wyszło taka nasza bieda. Zamiast Nibe poszła najtańsza wraz usługą. Pompa pracuje tylko w taryfie nocnej 22-6 13-15 czyli tylko w taryfie nocnej. Pomimo, że to dosc skromna pompa, to cała inwestycja wraz z podłogówką wyszła mnie 56 tyś zł. Do dziś wszystko pracuje bez zarzutu, z gruntu idzie +4C wraca +1 po całej zimie, w lutym 2012 największe zuzycie za prąd było 1023 KWH, dużo bo to około 340zł ( tylko taryfa nocna ). Ale czy na Nibe było by mniej ? U siąsiada jest Alfa Innotec, troche ładniejsza, tylko 3 razy droższa. Więc moja opinia jest taka, że nawet jeśli w mojej pompie spręzarka wytrzyma tylko np 5-10 lat i będę musiał ją naprawić ( koszt wymiany ok. 1400zł bo pytałem serwisanta Exotherm ) to i tak jestem do przodu jakieś 25 tyś złotych do Nibe. Wniosek mój taki, że jeśli 3 razy przez 30 lat wymienie spręzarke to nadal zostanie mi 20 tys zł. Dalej to juz mnie nie interesuje, a mój dom i tak dzieci zburzą bo za 30 lat to będzie już ruina.

Więc chyba będę zwolennikiem tanich pomp ciepła, to ma sens.

Pozdrawiam fotka mojej kotłowni

Edytowane przez lachowski

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze zdjęcie

Tak doświadczenie z Exotherm pozytywne, generalnie fachowcy, ale za to trzeba zapłacić. Cenią się.

Odwierty wykonali wiertnicą Ditch Witch USA taką prawie jak przy pracach w górnictwie w ciągu 3 dni 3 x 100m + studzienka. Gdybym wiedział,że tak szybko to zrobią to bym się targował ...

Odwierty napełnione denaturatem 35%

Ogrzewanie podłogowe Rehau + szafki+ piony

Kotłownia+ pompa

Razem; 56 tyś

Był mały serwis coś się zawiesiło po miesiącu, przyjechał serwisant z Nibe, bo tak jak mi mówili to Nibe ich obsługuje bo się znają, więc czy kupiłbym 1145 Nibe czy EXT15G Exotherm to serwisowanie takie samo i reakcja na wezwanie. Podobno dlatego instalują w całym kraju.

Ja nie narzekam na nich.

I dla mnie to nie ma znaczenia czy czy to polska pompa czy niemiecka, dla mnie ma znaczenie ; cena zakupu (( bo nie chce byc frajerem i przepłacać ), jakość, kultura pracy i rachunki za energię. Nic więcej. Tak patrząc to czasy pomp za 30-40 tyś to chyba już sie skończyły, ponieważ te urządzenia są zbyt proste w budowie by aż tyle za nie płacić. Oczywiście ku zmartwieniu importerów pomp niemieckich co zarabiali po 20 tyś na szuce i wmawiali kupującemu że to technologia NASA. A to prosta lodówka. Więc nie może az tyle kosztować. Podobnie było z telewizorami płaskimi .

Jak mi ktoś pomoże to wżuce troche fotek z prac.

:yes: nie obawiaj się, sprężarka w twoim modelu wytrzyma na pewno 15 ..20lat. troche znam te pompy i kilka razy o nich pisałem.:cool: Pomimo, że to są jedne z tańszych pomp to posiadają jedne z lepszych sprężarek scroll Hitachi i Copelanda, dla pracy nawet non-stop przez kilkadziesiąt lat, hermetyczne z wbudowaną pompą olejową jak w silniku w aucie. Normalne domowe scrolle mają smarowanie rozbryzgiem (prymitywne) nawet w Szwedach, a tu niespodzianka. To są tzw sprężarki przemysłowe, praktycznie nie stosowane w pompach z powodu wysokiej ceny, więc sądze, że nie doceniasz swojej pompy Edytowane przez Henderson

obsługa takiej pompy zmusiło mnie do napisania kilku słów oraz podzielenia się wnioskami. Po przezyciu ostatniej zimy muszę powiedzieć, że zakup oraz cała inwestycja miała sens. Dom 267 m , 15 cm izolacji, podłogówka. Pompa EXT15G glikol-woda moc 15KW, 3 x 100m razem 300m odwiertu 40mm. Zbiornik CWU +zbiornik CO bufor itp. Wpierw miała być Nibe 1145 , ale przeliczyłem się na całej budowie, więc kasy zabrakło. Jak widać nawet na płytki w kotłowni też już nie było. Zostały tynki. Troche to skromnie wyszło , ale taka nasza bieda. Zamiast Nibe poszła najtańsza wraz usługą. Pompa pracuje tylko w taryfie nocnej 22-6 13-15 czyli tylko w taryfie nocnej. Pomimo, że to dosc skromna pompa, to cała inwestycja wraz z podłogówką wyszła mnie 56 tyś zł. Do dziś wszystko pracuje bez zarzutu, z gruntu idzie +4C wraca +1 po całej zimie, w lutym 2012 największe zuzycie za prąd było 1023 KWH , dużo bo to około 340zł ( tylko taryfa nocna ). Ale czy na Nibe było by mniej ? U siąsiada jest Alfa Innotec, troche ładniejsza, tylko 3 razy droższa. Więc tak sobie myślę, że nawet jeśli w mojej pompie spręzarka wytrzyma tylko np 5-10 lat i będę musiał ją naprawić ( koszt wymiany ok. 1400zł bo pytałem serwisanta Exotherm ) to i tak jestem do przodu jakieś 25 tyś złotych do Nibe. Wniosek mój taki , że jeśli 3 razy przez 30 lat wymienie spręzarke to nadal zostanie mi 20 tys zł. Dalej to juz mnie nie interesuje bo dłużej nie będę juz żył, a mój dom i tak dzieci zburzą bo za 30 lat to będzie już rumuńska ruina.

Pozdrawiam fotka mojej MOPS kotłowni

Mam od nich gruntową i chciałbym pracować właśnie na drugiej taryfie.

Problem w tym, że nie ma rzetelnych informacji w sieci a nie chce wzywać i płacić za serwisanta by mi parametry zmieniał - chciałbym mieć pewność.

Czy nie jest tak, że pompa wtedy musi pracować "ciężej" ?

No i jaki masz zbiornik? U mnie siedzi 300 litrów z wężownicą chyba będzie ok?

Edytowane przez Strzelpol

Witam

Czyli doswiadczenie z ta firma masz dobre. Nie wiesz czasem, czy oni maja serwis na terenie calego kraju? Ogrzewanie podlogowe robiles sam czy tez ta sama firma?

pozdrawiam

Tak doświadczenie z Exotherm pozytywne, generalnie fachowcy, ale za to trzeba zapłacić. Cenią się.

Odwierty wykonali wiertnicą Ditch Witch USA taką prawie jak przy pracach w górnictwie w ciągu 3 dni 3 x 100m + studzienka. Gdybym wiedział,że tak szybko to zrobią to bym się targował ...

Odwierty napełnione denaturatem 35%

Ogrzewanie podłogowe Rehau + szafki+ piony

Kotłownia+ pompa

Razem; 56 tyś

Był mały serwis coś się zawiesiło po miesiącu, przyjechał serwisant z Nibe, bo tak jak mi mówili to Nibe ich obsługuje bo się znają, więc czy kupiłbym 1145 Nibe czy EXT15G Exotherm to serwisowanie takie samo i reakcja na wezwanie. Podobno dlatego instalują w całym kraju.

Ja nie narzekam na nich.

I dla mnie to nie ma znaczenia czy czy to polska pompa czy niemiecka, dla mnie ma znaczenie ; cena zakupu (( bo nie chce byc frajerem i przepłacać ), jakość, kultura pracy i rachunki za energię. Nic więcej. Tak patrząc to czasy pomp za 30-40 tyś to chyba już sie skończyły, ponieważ te urządzenia są zbyt proste w budowie by aż tyle za nie płacić. Oczywiście ku zmartwieniu importerów pomp niemieckich co zarabiali po 20 tyś na szuce i wmawiali kupującemu że to technologia NASA. A to prosta lodówka. Więc nie może az tyle kosztować. Podobnie było z telewizorami płaskimi .

Jak mi ktoś pomoże to wżuce troche fotek z prac.

obsługa takiej pompy zmusiło mnie do napisania kilku słów oraz podzielenia się wnioskami. Po przezyciu ostatniej zimy muszę wyrazić opinię, że zakup oraz cała inwestycja miała sens. Dom 267 m 15 cm izolacji, podłogówka. Pompa EXT15G glikol-woda moc 15KW, 3 x 100m razem 300m odwiertu 40mm. Zbiornik CWU +zbiornik CO bufor itp. Wpierw miała być Nibe 1145 ale przeliczyłem się na całej budowie, więc kasy zabrakło. Jak widać nawet na płytki w kotłowni też już nie było. Zostały tynki. Troche to skromnie wyszło taka nasza bieda. Zamiast Nibe poszła najtańsza wraz usługą. Pompa pracuje tylko w taryfie nocnej 22-6 13-15 czyli tylko w taryfie nocnej. Pomimo, że to dosc skromna pompa, to cała inwestycja wraz z podłogówką wyszła mnie 56 tyś zł. Do dziś wszystko pracuje bez zarzutu, z gruntu idzie +4C wraca +1 po całej zimie, w lutym 2012 największe zuzycie za prąd było 1023 KWH, dużo bo to około 340zł ( tylko taryfa nocna ). Ale czy na Nibe było by mniej ? U siąsiada jest Alfa Innotec, troche ładniejsza, tylko 3 razy droższa. Więc moja opinia jest taka, że nawet jeśli w mojej pompie spręzarka wytrzyma tylko np 5-10 lat i będę musiał ją naprawić ( koszt wymiany ok. 1400zł bo pytałem serwisanta Exotherm ) to i tak jestem do przodu jakieś 25 tyś złotych do Nibe. Wniosek mój taki, że jeśli 3 razy przez 30 lat wymienie spręzarke to nadal zostanie mi 20 tys zł. Dalej to juz mnie nie interesuje, a mój dom i tak dzieci zburzą bo za 30 lat to będzie już ruina.

Więc chyba będę zwolennikiem tanich pomp ciepła, to ma sens.

Pozdrawiam fotka mojej kotłowni

Szanowny reklamodawco firmy Exotherm, jak juz piszesz w tylu watkach te och achy to zmien chociaz ciagle te porownania do NIBE etc bo to juz nudne jest :) Proponuje takze napisac ze te pompy to chinski sprzet Siraq czy Heisser ktore sprowadza firma Exotherm sa super, bedzie zgodne z rzeczywistoscia :):) A tak na koniec, ze Wam sie loginy nie pomyla... to szacun :):)

User lachowski pracuje dla exotherm? a pompy sa chinskie?

Co Pan taki zdziwiony? Jeszcze się ktoś nabiera, że jakakolwiek marka pomp jest produkowana w europie :D ?

Hah w europie to może ona być jedynie składana. Teraz to większość podzespołów produkuje się w Azji. Sprężarki, zawory, układy sterownika.

I niestety tyczy się to wszystkich urządzeń jakie macie w domu. Dzięki czemu cena jest normalna.

Ja nie mam z tym problemu - dla mnie wszystkie pompy ciepła mogą być nawet z Wietnamu.

sadicus ma racje, zauważ , że każdy dobry agregat chłodniczy jest zawsze robiony w Chinach nawet Cariera, Copelanda, Hitachi, Daikina, a nie w ..Polsce. Twój komputer też, więc dlatego go kupiłeś bo jest dobry i tańszy niż niemiecki. Pompy Exotherm, bardziej ich układy gazowe z sprężarkami mają wszelkie certyfikaty TUV Niemcy czy ISO 9001 itp. Bo jak na razie to nie widziałem by komuś padła w nich sprężarka, a kilka serwisowałem. I tez dlatego od nich kupują Duńczycy, pisałem o tym wczesniej.

Wole taką pompę z certyfikatem TUV wydajności niz szwedzką za 2 x więcej (ale tez robioną w Azji) .

Edytowane przez Henderson

Zły serwis? jeśli obsługują ich serwisanci Nibe? Nie lepszy nie gorszy, ale taki sam. Zauważ,że na wszystkich forach to wypowiada się negatywnie jakiś jeden pieniacz jak powyżej pod różnymi loginami i jak ktoś coś obiektywnie napisze o nich natychmiast szczeka i nic innego jak widac to nie robi. Podobno konkurencja zachodnia ich nie lubi bo Exotherm poprzejmowała z rynku najlepsze roboty, więc boją się. Zauważ, że taki karpiel nawet nie zna ich produktów technicznie, ale ma za zadanie zawsze szczekać i ujadać. Jak damski fryzjer ... Edytowane przez Henderson

Zły serwis ? jeśli obsługują ich serwisanci Nibe ?? Nie lepszy nie gorszy , ale taki sam. Zauważ,że na wszystkich forach to wypowiada się negatywnie jakiś jeden pieniacz jak powyżej pod różnymi loginami i jak ktoś coś obiektywnie napisze o nich natychmiast szczeka i nic innego jak widac to nie robi. Podobno konkurencja zachodnia ich nie lubi bo Exotherm poprzejmowała z rynku najlepsze roboty, więc boją się . Zauważ, że taki karpiel nawet nie zna ich produktów technicznie , ale ma za zadanie zawsze szczekać i ujadać. Jak damski fryzjer ...

Ja znam dwóch klientów którzy nie byli za bardzo zadowoleni z serwisu ich...

Co prawda temat sprzed 3 lat a nie jestem pewien jak to się ma teraz...

ok, nie wiedzialem ze serwis obsluguje NIbe. Ja mieszkam niedaleko Katowic i boje sie, ze jak wybiore producenta z Gdanska bede musial placic kolosalne pieniadze za dojazd. Myslisz ze wspolczynniki COP podawane przez Exotherm sa zblizone do prawdy? Wiesz moze czy sterownik ich pomp umozliwia prace w II Taryfie?

pozdrawiam!

sadicus ma racje, zauważ , że każdy dobry agregat chłodniczy jest zawsze robiony w Chinach nawet Cariera, Copelanda, Hitachi, Daikina, a nie w ..Polsce. Twój komputer też, więc dlatego go kupiłeś bo jest dobry i tańszy niż niemiecki. Pompy Exotherm, bardziej ich układy gazowe z sprężarkami mają wszelkie certyfikaty TUV Niemcy czy ISO 9001 itp. Bo jak na razie to nie widziałem by komuś padła w nich sprężarka , a kilka serwisowałem . I tez dlatego od nich kupują Duńczycy, pisałem o tym wczesniej.

Wole taką pompę z certyfikatem TUV wydajności niz szwedzką za 2 x więcej ( ale tez robioną w Azji ) .

TUV .. ISO

co ma jedno do drugiego ?

Tylko że tak na prawdę ze względu na bardzo małą ilość awarii pomp ciepła serwisanci muszą pracować dla kilku firm, tak jest też np. praktykowane we Francji czy Austrii. Test sprawności COP łatwo się mierzy i jesli TUV robi taki test to wartości muszą być autentyczne. Z drugiej strony praktycznie każda pompa danego typu zbudowana poprawnie ma takie samo COP, gdyż inaczej jej się nie zbuduje, bo nawet nie ma gorszych komponentów. Jest tylko kwestia pomiarów wg jakiej normy EN. Najlepiej poproś Exotherm o kontakt do ich serwisanta ze Sląska. Edytowane przez Henderson

TUV to niemiecka zrzeszona organizacja wykonująca wszelkie pomiary, przeglądy, testy, ekspertyzy itp.

ISO to system nadzoru jakości produkcji , a nawet całego zarządzania produkcji i jej zgodności

ale to wiemy. pytanie brzmialo co ma jedno z drugim? nie ze sie czepiam. ale TUV i ISO nie ma NIC wspolnego

podales wyzej ISO 9001 a jak bedzie 9002 lub go nie bedzie to urzadzenie jest .. jakie ?