aitken 06.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dzieki @hydrauli & @Arturo, Domek, 130 m2 pow. ogrzewanej, wszedzie podlogowka, mala dzialka wiec jako DZ planowane odwierty. Interesuje mnie tylko PC solanka/woda. Nie jestem przekonany do pomp powietrznych, nie mam innego zrodla ciepla jak kociol itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lachowski 06.04.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) @ lachowski mozesz mapisac jaki model pompy masz i jaki zbiornik cwu. Mozesz na twoim sterowniku pracowac na II taryfie? Jak wyglada sprawa z przegladami: firma przyjezdza z Gdanska do ciebie, czy masz serwisantow w okolicy? pozdrawiam mały model EXT15G 15 KW 0C/35C, CWU thermic Energy 300l. + bufor 300l, na poczatku miałem Siemensa RWR, ale on nie miał sterowania czasowego to zmienilii na Carela PCOO3 i w nim ma 4 strefy czasowe, przegląd robili mi bezp z Gdańska i tu dostałem kontakt do serwisanta z Wa-wy. Ostatnio troche walczyłem z napięciem w sieci bo było ponad 270V na każdej fazie,i jakiś czujnik zablokował prace. Elektrownia mówi że tolerancja napiecia to max 10% a tu było więcej.Tak wogóle to z napięciem klapa jest u mnie. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez lachowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 06.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 nie wiem jak wstawia sie fotki pod tekst , jak ktos wie proszę o pomoc kliknij na ikonkę wstaw grafikę, http://forum.muratordom.pl/images/editor/insertimage.png później wybierz plik z komputera, prześlij go (chwilę to trwa) i masz zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 10.04.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 mały model EXT15G 15 KW 0C/35C, CWU thermic Energy 300l. + bufor 300l, na poczatku miałem Siemensa RWR, ale on nie miał sterowania czasowego to zmienilii na Carela PCOO3 i w nim ma 4 strefy czasowe, przegląd robili mi bezp z Gdańska i tu dostałem kontakt do serwisanta z Wa-wy. Ostatnio troche walczyłem z napięciem w sieci bo było ponad 270V na każdej fazie,i jakiś czujnik zablokował prace. Elektrownia mówi , że tolerancja napiecia to max 10% a tu było więcej . Tak wogóle to z napięciem klapa jest u mnie. No z napięciami to są jaja w kraju nad Wisłą, grubo przekracza się tolerancje i masa urządzeń się pali. Trzeba zwrócić szczególną uwagę czy urządzenie ma dobre zabezpieczenie sprawdzające napięcie w sieci, zawsze tańsza opcja niż spalony sterownik czy sprężarka. Wystarczy mieć tartak pod domem, który na święta nie pracuje i już możemy mieć problem. A z elektrowniami to najlepsza jest robota Dzwonisz do takich z reklamacją, w międzyczasie regulują wszystko i jak przyjedzie ekipa na pomiar to wszystko jest super i kasują Cię 1000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 10.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) to prawda co piszecie o prądzie, raz za niskie napięcie raz za wysokie. Jak za niskie to rośnie natężenie, a jak za wysokie to wszystko się pali. A czasami to fazy brakuje i postuj. Jak jest dobra pompa to ma wszelkie zabezpieczenia i sprężarki nie spalisz. Pompa musi mieć; czujnik kolejności faz, czujnik zaniku faz, czujnik napięcia faz, termik przeciążenia sprężarki, termik w sprężarce wbudowany) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lachowski 12.04.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Masz racje w mojej EXT15G jest cały system kontroli napięcia, bardzo czuły, wszelke odchylenia od normy sa widoczne przez sygnał wizualny diody. zielona OK, czerwona brak fazy, pomarańczowa zły kierunek faz, żółta przekroczenie napiecia/ lub za małe. Z tego co jest tu na nim napisane max. 250V Edytowane 7 Stycznia 2014 przez lachowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 13.04.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 czujniki napięcia faz wytrzymują max. 250V i auto-reset, jak przekroczysz napięcie to go spalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuwoj 15.04.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Kiedy mozemy liczyc na foty?jak nie umiesz ich przeslac na forum to wysli mi na maila ja wkleje [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lachowski 16.04.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) dzisiaj postaram się wstawić kilka zdjęć ale jak na razie to nie udało się Edytowane 27 Września 2012 przez lachowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 17.04.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) czekając na fotki od Lachowskeigo wstawiam swoje. Wczoraj wykonywałem przegląd jednej pompy (nie podaje nazwy firmy bo zaraz ktoś mnie naskoczy) i dobrałem się do skraplacza. Zamierzam trochę tymi PC handlować i chciałem sprawdzić czy ta firma montuje to co reklamuje, by potem nie było problemów. Po zdjęciu izolacji z wymiennika ukazało mi się coś takiego; http://img189.imageshack.us/img189/9373/p4180345wymiennikfoto.jpg Uploaded with ImageShack.us jednak wszystko zgadzało się z DTR, wymiennik płytowy SWEP stal nierdzewna lutowany 999 miedzią, ale dziwnej konstrukcji; na całej powierzchni znajduję się nadruk ogniwa elektrycznego grzewczego, można powiedzieć, że to taka powierzchniowa grzałka podgrzwająca płytę wymiennik. Wnioskując z DTR automatyki, to ogniwo pracuje tylko jeśli temperatura wody powrotu jest niższa niż +10C i występuje ryzyko zbyt zimnej wody CO i za zimnego gazu w trakcie rozruchu pompy. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozio 12.07.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Przestańcie w ogóle myśleć o tej śmiesznej firmie możne i pompa jest OK ale serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego brak sam właściciel szuka i najmuje okazyjnie jakiś tam sobie serwisantów w całej Polsce nie ma dostępu do oryginalnych części importuje całe urządzenia i je sprzedaje i dlatego tak tanio żeby w ogóle się pozbyć towaru a potem spadaj i radź sobie sam. Znajdzie serwisanta z drugiego końca polski i płac frajerze za dojazd wiem bo przeżyłem nie odbiera telefonów nie odpowiada na emaile a wszyscy co go chwalą to pewnie jego ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiel 16.07.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Przestańcie w ogóle myśleć o tej śmiesznej firmie możne i pompa jest OK ale serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego brak sam właściciel szuka i najmuje okazyjnie jakiś tam sobie serwisantów w całej Polsce nie ma dostępu do oryginalnych części importuje całe urządzenia i je sprzedaje i dlatego tak tanio żeby w ogóle się pozbyć towaru a potem spadaj i radź sobie sam. Znajdzie serwisanta z drugiego końca polski i płac frajerze za dojazd wiem bo przeżyłem nie odbiera telefonów nie odpowiada na emaile a wszyscy co go chwalą to pewnie jego ludzie kolejny nabity w Exotherm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 21.09.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Przestańcie w ogóle myśleć o tej śmiesznej firmie możne i pompa jest OK ale serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego brak sam właściciel szuka i najmuje okazyjnie jakiś tam sobie serwisantów w całej Polsce nie ma dostępu do oryginalnych części importuje całe urządzenia i je sprzedaje i dlatego tak tanio żeby w ogóle się pozbyć towaru a potem spadaj i radź sobie sam. Znajdzie serwisanta z drugiego końca polski i płac frajerze za dojazd wiem bo przeżyłem nie odbiera telefonów nie odpowiada na emaile a wszyscy co go chwalą to pewnie jego ludzie KOZIO napisz coś więcej jaką miałeś awarię, co się popsuło czy chociaż jaką masz moc grzewczą i jaki system grzewczy, spróbujemy coś pomóc. Rozumiem, że ich nie lubisz ale jeśli chcesz byc obiektywny to pisz konkretnie. Robię serwis dla wielu firm i też dla Exotherm i zawsze dysponuje wszelkimi częściami zamiennymi więc chętnie mogę też twoją pompę naprawić. A tak na marginesie to żadna firma w Polsce nie ma włąsnych serwisantów, awarii jest tak mało (szczególnie w Exotherm), że serwisanci muszą mieć podpisane umowy w wieloma firmami by dobrze zarabiać. Dotyczy to też NIBE , Viessmanna, IVT, czy Dimplexa. Tak to wygląda. W Danii jest podobnie. Więc pisz uczciwie. A Exotherm nie jest firmą gorszą czy lepszą od firm zachodnich, problem polega na tym że jest firmą prywatną, która ma duży % rynku, a Polacy jak wiadomo są strasznie zawistni, szczególnie o pieniądze. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.09.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) mnie w tej calej dyskusji zastanawia jedna rzecz...ja i wielu uzytkownikow tego forum dlugo zastanawialismy sie czym ogrzewac, pozniej pisalismy o postepach prac, czy w koncu wstawialismy zdjecie naszych inwestycji. Radzilismy sie w kwestiach ustawien, optymalizacji. Mamy juz jakas opinie o produkcie czy ogolnie o pompie i piszemy to na forum, jestesmy w jakims stopniu wiarygodni, bo kazdy moze przesledzic nasze koleje losu na temat pomp. Dla mnie zastanawiajace jest to: po co ktos kto nigdy nie bywal na forum, nie pisal o przemysleniach, nie pisal o wyborze instalacji, nie pisal o przebiegu prac, zjawil sie napisal krotko co ma za marke i jak bardzo sie z niej cieszy...przy okazji obsmarowal innego producenta....wybaczcie ale ja bedac potencjalnym zainteresowanym, chcacym wydac dziesiat tysiecy na instalacje takiemu wlasnie kilkupostowcowi wiary bym nie dal.Zupelnie abstrahujac od marki bo jej nie znam Edytowane 24 Września 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.09.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 mnie w tej calej dyskusji zastanawia jedna rzecz...ja i wielu uzytkownikow tego forum dlugo zastanawialismy sie czym ogrzewac, pozniej pisalismy o postepach prac, czy w koncu wstawialismy zdjecie naszych inwestycji. Radzilismy sie w kwestiach ustawien, optymalizacji. Mamy juz jakas opinie o produkcie czy ogolnie o pompie i piszemy to na forum, jestesmy w jakims stopniu wiarygodni, bo kazdy moze przesledzic nasze koleje losu na temat pomp. Dla mnie zastanawiajace jest to: po co ktos kto nigdy nie bywal na forum, nie pisal o przemysleniach, nie pisal o wyborze instalacji, nie pisal o przebiegu prac, zjawil sie napisal krotko co ma za marke i jak bardzo sie z niej cieszy...przy okazji obsmarowal innego producenta....wybaczcie ale ja bedac ponencjalnym zainteresowanym, chcacym wydac dziesiat tysiecy na instalacje takiemu wlasnie kilkupostowcowi wiary bym nie dal. Zupelnie abstrahujac od marki bo jej nie znam generalnie popieram to co napisałej . tylko ile musze nabic postów żebybyć wiarygodnym- to chyba nie od ilosci postów zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.09.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 mnie w tej calej dyskusji zastanawia jedna rzecz...ja i wielu uzytkownikow tego forum dlugo zastanawialismy sie czym ogrzewac, pozniej pisalismy o postepach prac, czy w koncu wstawialismy zdjecie naszych inwestycji. Radzilismy sie w kwestiach ustawien, optymalizacji. Mamy juz jakas opinie o produkcie czy ogolnie o pompie i piszemy to na forum, jestesmy w jakims stopniu wiarygodni, bo kazdy moze przesledzic nasze koleje losu na temat pomp. Dla mnie zastanawiajace jest to: po co ktos kto nigdy nie bywal na forum, nie pisal o przemysleniach, nie pisal o wyborze instalacji, nie pisal o przebiegu prac, zjawil sie napisal krotko co ma za marke i jak bardzo sie z niej cieszy...przy okazji obsmarowal innego producenta....wybaczcie ale ja bedac ponencjalnym zainteresowanym, chcacym wydac dziesiat tysiecy na instalacje takiemu wlasnie kilkupostowcowi wiary bym nie dal. Zupelnie abstrahujac od marki bo jej nie znam wszak niejaki joseph goebbels minister propagandy 3 rzeszy powiedział -kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.09.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 masz racje. Ale napisalem cos jeszcze...w ogole kogos nie ma na forum i nagle zachwalanki...pytam sie o cel takiej wizyty?? Bo osoba ktora nigdy wczesniej tu nie byla na pewno nie szukalaby forum aby pochwalic swoja instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 25.09.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 (edytowane) PHOTOS jak wiadomo każdy zawsze coś reklamuje czy chwali, jesli w swojej stopce masz zawsze opis tego co posiadasz wraz z dokładnymi nazwami to wiadomo, że jest to też reklama. Praktycznie 90% tu piszących wykonuje pseudoreklamę. Problemem jest że jeśli konkurencja podszywa się pod fikcyjnych uztkowników niezadowolonych z wszystkiego z powodu ogromnej zawiści. Zobacz, że nawet nie odpisali na mój post gdzie prosiłem by coś więcej podali by im pomóc ( jakie mają modele pomp typ czy jaki mają problem). Bo jeśli autentyczne mieli by jakiś problem z pompami Exotherm to niech nie ukrywają się Taki pies szczekający na prawo i lewo ma za zadanie zawsze tylko ujadać. A tu widać, że nie znają żadnej pompy Exotherm bo nie potrafią nic napisać, mają tylko zapłącone za ujadanie na tą firmę. Dlaczego? Exotherm w Polsce przejmuje sporo dużych przetargów i zamówień i atak na nich jest ostry. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.09.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 PHOTOS jak wiadomo każdy zawsze coś reklamuje czy chwali, jesli w swojej stopce masz zawsze opis tego co posiadasz wraz z dokładnymi nazwami to wiadomo , że jest to też reklama . Praktycznie 90% tu piszących wykonuje pseudoreklamę . Problemem jest że jeśli konkurencja podszywa się pod fikcyjnych uztkowników niezadowolonych z wszystkiego z powodu ogromnej zawiści. Zobacz, że nawet nie odpisali na mój post gdzie prosiłem by coś więcej podali by im pomóc ( jakie mają modele pomp , typ czy jaki mają problem ). Bo jeśli autentyczne mieli by jakiś problem z pompami Exotherm to niech nie ukrywają się . Taki pies szczekający na prawo i lewo ma za zadanie zawsze tylko ujadać. A tu widać , że nie znają żadnej pompy Exotherm bo nie potrafią nic napisać, mają tylko zapłącone za ujadanie na tą firmę. Dlaczego ? Exotherm w Polsce przejmuje sporo dużych przetargów i zamówień i atak na nich jest ostry. A jak odniesiesz sie do tego sensu mojej wypowiedzi, co myslisz o autorze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 27.09.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) na forach zawsze ktoś jest nowy, ty też kiedyś byłeś i miałeś do tego prawo, jak ktoś coś pochwali to natychmiast jest atak wywołany zawiścią konkurencyjnych firm. Generalnie Lachowski napisał konkretnie o swojej instalacji wytrzymałości, a nawet o kosztach usług, a to cenne. Za takie coś nie można go atakować, za to, że np. zapłacił mniej niż inni, a ma tą samą przyjemność z PC. Ale ci co tak ostro atakują jak Karpiel, Kozio jak widac nadal chcą być anonimowi i nic konkretnego nie piszą tylko ujadają? Panowie zawiść jest strasznie silna w Polsce. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts