magdalena84 26.03.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Nabylam ostatnio w chinsko - japonskim sklepie spozywczym bambusowy parowar, zastanawiam sie czy ktos z was ma sprawdzone sposoby, ulubione przepisy na gotowanie na parze, bede wdzieczna za odpowiedzi i przydatne porady Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.03.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Nie widziałem takiego parowaru ale za to użytkuje thermomix z varomą na której paruje różności.Hitem jak dla mnie na parze są warzywa,golonka na parze z piwa,polędwica wieprzowa i parowane ziemniaki.Wlewam do naczynia 1/2 l piwa1/2 l wody układam na dnie varomy pokrojone w plastry ziemniaki,na nie kładę w całości polędwiczkę i przykrywam znowu ziemniakami.Pieprz sól i trochę ziół prowansalskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.04.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja mam parowar Philipsa, o taki: http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HD9140_91-IMS-global?wid=430&hei=430&$jpglarge$ świetne ryby z niego wychodzą - zwłaszcza łosoś, bardzo dobrze też "parują" się filety z kurczaka i indyka (miękkie i soczyste) oraz warzywa. Natomiast ziemniaki sa "takie sobie". Na sitko, przez które przechodzi para, kładę zawsze trochę świeżych ziół, ziele angielskie, zgnieciony jałowiec lub ząbek czosnku - rewelacyjnie "okadzają" mięso. Większe kawałki schabu lub filetów indyczych obwiązuję sznurkiem i paruję dłużej (około godziny) - służą później za "wędlinę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolaTom 12.04.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 co do gotowania na parze, ja mam zwykły garnek do tego przeznaczony. Nie mam miejsca na nowe sprzęty, jeszcze się nie dorobiłam duużej kuchni:( a co do przepisów to uwielbiam marchewkę i kurczaka w tymianku, wstawiam trochę wczesniej marchewki i potem dorzucam kurczak i jest pyszne danie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dal1719503391 09.06.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Magdalena 84 mam taki juz 2gi b niestety to sprzecik nie drogi i z drewna wiec para go dobija ale powoli : od tego momentu non sto lecą ryby naprawde szybko i smaczniefilet z rybki na to zioła naturalne np sól pieprz +koper pietruszka + kawał masełka chwila moment i mniam.Niewiem jak wy ale czuję sie zdrowo po takim obiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 08.09.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Używamy parowar Tefal'a: Oczywiście wiosną młode ziemniaki, brokuły, fasolka, ryby, drób. Ostatnio zacząłem w nim gotować buraki i smakują wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 05.11.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A taki parowar ile moze kosztować? Bo w sumie przydałby mi się moze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żyra 10.11.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Są przeróżne. Mają kilka poziomów. Ja lubię gotować brokuły, kurczaka, marchewkę i kalafiora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guska1719505912 19.11.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Nie mam parowaru ale słyszałam że super sprawdza się papier do gotowania Saga, że dania wykonane w tym papierze powalają na kolana, czy ktoś z Was zna ten papier? macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.11.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Nie mam parowaru ale słyszałam że super sprawdza się papier do gotowania Saga, że dania wykonane w tym papierze powalają na kolana, czy ktoś z Was zna ten papier? macie jakieś doświadczenia? To ty tylko ze słyszenia.........odpowiedziałem w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.02.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Choć kobiełka nie jezdem ale parowar-varoma-thermomix mam..Niestety najlepiej smakuje ta która jest wstępnie poddana obróbce z piekarnika,choć ta której poświęcam jedno piwo i przyprawy także dobrze smakuje.Moja maszyna ma pojemnik i golonka poddana oparom z piwa stwarza niepowtarzalny smak-aromat.Tą po obróbce z piekarnika mój thermomix traktuje nieco pobieżnie i paruje ją taka jaką wkładam.Twój parowar nie ma takiego pojemnika jak mój.Golonka,warzywa ,sery itp. przechodzą właśnie tymi oparami które sam stworzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.03.2013 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 aha:) to muszę po praktykować żeby stworzyć swoje opary i zaopatrzyć się w taki parowar z pojemnikiem.Gotowanie na parze zaczyna coraz bardziej mnie wciągać tutaj znalazłam również trochę dobrych rad na ten temat. To jest mój Thermomix z nadstawka do parowania Varoma. Pojemność 1,75 l a nadstawka składająca się z trzech części. Wlewam wspomniane piwo,wodę,ulubione przyprawy i paruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka Alutka 10.03.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 To jest mój Thermomix z nadstawka do parowania Varoma. Pojemność 1,75 l a nadstawka składająca się z trzech części. [ATTACH=CONFIG]174425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]174426[/ATTACH] Wlewam wspomniane piwo,wodę,ulubione przyprawy i paruję. Nigdy nie parowałam golonki.Ogólnie moje założenie odnośnie gotowania na parze jest takie, że ma być dietetycznie...Wiem jednak, że można tym sposobem ugotować mnóstwo przeróżnych potraw http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/09/dietetyczne-brownie-z-malinami-na-parze.html jak włąsnie chcociażby zdrowe i pyszne ciacho! Polecam Wam tego bloga: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ , gdzie poza mnóstwem świetnych przepisów znajdziecie też porady co jak i do czego! To genialne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 ...Nigdy nie parowałam golonki.Ogólnie moje założenie odnośnie gotowania na parze jest takie, że ma być dietetycznie........ Może golonka,którą serwuję ze swojej maszyny nie jest dietetycznym tworem kulinarnym za to smakuje wybornie.Z dodatkiem warzyw z sosem czosnkowym lub chrzanowym zniewoli każde podniebienie.Dlatego gotując na parze nie myślę aby to co podam było ściśle dietetyczne z kaloriami wyliczonymi np. matematycznie. http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-gotujemy-na-parze,nId,603209 Te piersi z tej strony robię np. z kabaczkami i marchewką.Palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.