Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie widziałem takiego parowaru ale za to użytkuje thermomix z varomą na której paruje różności.Hitem jak dla mnie na parze są warzywa,golonka na parze z piwa,polędwica wieprzowa i parowane ziemniaki.Wlewam do naczynia 1/2 l piwa1/2 l wody układam na dnie varomy pokrojone w plastry ziemniaki,na nie kładę w całości polędwiczkę i przykrywam znowu ziemniakami.Pieprz sól i trochę ziół prowansalskich.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ja mam parowar Philipsa, o taki:

 

http://images.philips.com/is/image/PhilipsConsumer/HD9140_91-IMS-global?wid=430&hei=430&$jpglarge$

 

świetne ryby z niego wychodzą - zwłaszcza łosoś, bardzo dobrze też "parują" się filety z kurczaka i indyka (miękkie i soczyste) oraz warzywa. Natomiast ziemniaki sa "takie sobie".

 

Na sitko, przez które przechodzi para, kładę zawsze trochę świeżych ziół, ziele angielskie, zgnieciony jałowiec lub ząbek czosnku - rewelacyjnie "okadzają" mięso. Większe kawałki schabu lub filetów indyczych obwiązuję sznurkiem i paruję dłużej (około godziny) - służą później za "wędlinę".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Magdalena 84 mam taki juz 2gi b niestety to sprzecik nie drogi i z drewna wiec para go dobija ale powoli : od tego momentu non sto lecą ryby naprawde szybko i smacznie

filet z rybki na to zioła naturalne np sól pieprz +koper pietruszka + kawał masełka chwila moment i mniam.Niewiem jak wy ale czuję sie zdrowo po takim obiedzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Choć kobiełka nie jezdem ale parowar-varoma-thermomix mam.:yes:.Niestety najlepiej smakuje ta która jest wstępnie poddana obróbce z piekarnika,choć ta której poświęcam jedno piwo i przyprawy także dobrze smakuje.Moja maszyna ma pojemnik i golonka poddana oparom z piwa stwarza niepowtarzalny smak-aromat.Tą po obróbce z piekarnika mój thermomix traktuje nieco pobieżnie i paruje ją taka jaką wkładam.Twój parowar nie ma takiego pojemnika jak mój.Golonka,warzywa ,sery itp. przechodzą właśnie tymi oparami które sam stworzę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
aha:) to muszę po praktykować żeby stworzyć swoje opary i zaopatrzyć się w taki parowar z pojemnikiem.Gotowanie na parze zaczyna coraz bardziej mnie wciągać tutaj znalazłam również trochę dobrych rad na ten temat.

 

To jest mój Thermomix z nadstawka do parowania Varoma. Pojemność 1,75 l a nadstawka składająca się z trzech części.

 

18801_entire-varoma_1_4.jpgimgThermomix4.jpg

 

Wlewam wspomniane piwo,wodę,ulubione przyprawy i paruję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest mój Thermomix z nadstawka do parowania Varoma. Pojemność 1,75 l a nadstawka składająca się z trzech części.

 

[ATTACH=CONFIG]174425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]174426[/ATTACH]

 

Wlewam wspomniane piwo,wodę,ulubione przyprawy i paruję.

 

 

 

Nigdy nie parowałam golonki.Ogólnie moje założenie odnośnie gotowania na parze jest takie, że ma być dietetycznie...Wiem jednak, że można tym sposobem ugotować mnóstwo przeróżnych potraw http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/09/dietetyczne-brownie-z-malinami-na-parze.html jak włąsnie chcociażby zdrowe i pyszne ciacho! :) Polecam Wam tego bloga: http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ , gdzie poza mnóstwem świetnych przepisów znajdziecie też porady co jak i do czego! To genialne miejsce :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Nigdy nie parowałam golonki.Ogólnie moje założenie odnośnie gotowania na parze jest takie, że ma być dietetycznie........

 

Może golonka,którą serwuję ze swojej maszyny nie jest dietetycznym tworem kulinarnym za to smakuje wybornie.Z dodatkiem warzyw z sosem czosnkowym lub chrzanowym zniewoli każde podniebienie.Dlatego gotując na parze nie myślę aby to co podam było ściśle dietetyczne z kaloriami wyliczonymi np. matematycznie.

http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-gotujemy-na-parze,nId,603209

Te piersi z tej strony robię np. z kabaczkami i marchewką.Palce lizać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...