Robi25 26.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam wszystkich. Chciałbym zaczerpnąć wiedzy w jaki sposób wykonać prawidłowo fundamenty i zbrojenie fundamentów. Jeśli chodzi o zbrojenie to w projekcie jego wymiar jest podany: 30cmx30cmWykonałem strzemiona o takich wymiarach i teraz nadszedł czas połączenia za pomocą tych strzemion prętów fi12.Jaki węzeł zastosować? Proszę również o instrukcję wykonania takiego węzła. Kolejna sprawa to fundament. Wg. projektu ma być o szerokości 40 cm i wysokości 110 cm posadowiony na chudziaku 10cm. Czy chudziak jest konieczny? Grunt to w większości działki glina. Jeśli chudziak jest konieczny to w jaki sposób się go wylewa, tzn. na początku grucha przywodzi chudy beton i lejemy do fundamentu na wysokość około 10 cm( jak odmierzyć ile go jest) a potem jak cały wykop jest pokryty chudziakiem lejemy beton B20 czy może chudziak musi być twardy? Kolejna rzecz jeśli chodzi o fundament to plan był taki, że fundament miał być wylany równo z ziemią a potem do poziomu zero zamiast murować z bloczków to miał być zrobiony szalunek i wylany beton. Ostatnio był geodeta i wytyczył budynek na działce i się okazało, że w jednej części poziom zero wyszedł około 25 cm nad ziemią a w drugiej części około 50 cm na ziemią? Jak teraz poradzić sobie z wylaniem fundamentów skoro jest taka różnica w wysokości terenu? Dziękuje i pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.03.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Chciałbym zaczerpnąć wiedzy w jaki sposób wykonać prawidłowo fundamenty i zbrojenie fundamentów. Polecam ksiązki i takie tam. Kolejna sprawa to fundament. Wg. projektu ma być o szerokości 40 cm i wysokości 110 cm posadowiony na chudziaku 10cm. Co opisujesz ławe czy ścianę ? 40x110 - nie bardzow to wierzę Czy chudziak jest konieczny? Grunt to w większości działki glina. Jeśli chudziak jest konieczny to w jaki sposób się go wylewa, tzn. na początku grucha przywodzi chudy beton i lejemy do fundamentu na wysokość około 10 cm( jak odmierzyć ile go jest) a potem jak cały wykop jest pokryty chudziakiem lejemy beton B20 czy może chudziak musi być twardy? Chudziak musi byc jak to określiłeś twardy. Grubośc to mierzy się miarką, np drwniana wkladana, można zabić w grunt np pręty stalowe i do nich "ściągać beton. Są inne otuliny jak dajesz chudziak i jak go nie robisz. Zmiana mozliwa po akceptacji KB Kolejna rzecz jeśli chodzi o fundament to plan był taki, że fundament miał być wylany równo z ziemią a potem do poziomu zero zamiast murować z bloczków to miał być zrobiony szalunek i wylany beton. Typowy plan początkującego budowlańca. Bzdura na kółkach którą dostrzrzesz gdzies koło dachu. Poczytaj o tym nie popełniaj teog błedu dla pozornej oszczędności 1000zł. Ten plan to problemy i koszty w poxniejszym terminie. Tych problemów nie bedzie ak wykonasz to po bożemu - zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.03.2012 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Ja może małą łyżeczką przekażę wiedzę, na początek o tym "chudziaku" daje się go na dno wykopanego wykopu, by zabezpieczyć dno przed "utratą właściwości", czyli rozdeptaniem na błoto.... możesz sobie wtedy wykop zrobić, dać tą warstwę "chudego betonu" (on może być bądź jaki nie tylko bardzo"chudy"dla ekonomii kupuje się taki najtańszy jaki jest w betoniarni i czekać z ciągiem dalszym bez obawy o wpływ opadów deszczu itp, spokojnie sobie robić ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 28.03.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Kolejna rzecz jeśli chodzi o fundament to plan był taki, że fundament miał być wylany równo z ziemią a potem do poziomu zero zamiast murować z bloczków to miał być zrobiony szalunek i wylany beton. Sugeruję zatrudnienie prawdziwego kierownika budowy który będzie na budowie a nie na "papierze"... Ostatnio był geodeta i wytyczył budynek na działce i się okazało, że w jednej części poziom zero wyszedł około 25 cm nad ziemią a w drugiej części około 50 cm na ziemią? Jak teraz poradzić sobie z wylaniem fundamentów skoro jest taka różnica w wysokości terenu? 25 cm różnicy poziomu terenu (pierwotnego) to naprawdę wielkie wyzwanie dla budowlańców. Projekt -> normalny wykop -> normalne deskowanie -> lejemy beton do poziomu wytyczonego geodezyjne i nie wiem jak to robię ale zawsze wychodzi poprawnie... Twoje dylematy wynikają z przyjęcia wioskowej technologii nielegalnie zatrudnionych KRUSowców tj wykopany koparką rów i zalaniem betonem do poziomu trawy - zgodnie ze spadkami terenu... ta "technologia" ma wiele zalet dla wykonawcy - nic nie trzeba deskować, poziomować a pieniądze kasują te same (bo który inwestor zatrudnia inspektora nadzoru inwestorskiego ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 28.03.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam. Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o fundament to w projekcie jest tak: 10cm chudziak + 110x40 fundament (do poziomu ziemi) + 45 cm bloczki. Właśnie te bloczki chciałem zastąpić szalunkiem i wylaniem betonem. Poproszę o rozwinięcie myśli "Typowy plan początkującego budowlańca. Bzdura na kółkach którą dostrzrzesz gdzies koło dachu. Poczytaj o tym nie popełniaj teog błedu dla pozornej oszczędności 1000zł. Ten plan to problemy i koszty w poxniejszym terminie. Tych problemów nie bedzie ak wykonasz to po bożemu - zgodnie z projektem. " Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Poproszę o rozwinięcie myśli "Typowy plan początkującego budowlańca. Bzdura na kółkach którą dostrzrzesz gdzies koło dachu. Poczytaj o tym nie popełniaj teog błedu dla pozornej oszczędności 1000zł. Ten plan to problemy i koszty w poxniejszym terminie. Tych problemów nie bedzie ak wykonasz to po bożemu - zgodnie z projektem. " Jeżeli chcesz lać beton do poziomu terenu a potem murować to skończy się to tym że teraz "oszczędzisz" 500-1000zł lub nic a potem bedziesz pisał tu posty z pytaniem jak odkopać, jak ocieplić, jak zaizolowac - KRZYWĄ ŚCIANĘ. Odpowiem od razu praktycznie sie nie da. Lanie betonu w grunt to stary i zły pomysł unikaj go jak ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 30.03.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Jeżeli chcesz lać beton do poziomu terenu a potem murować to skończy się to tym że teraz "oszczędzisz" 500-1000zł lub nic a potem bedziesz pisał tu posty z pytaniem jak odkopać, jak ocieplić, jak zaizolowac - KRZYWĄ ŚCIANĘ. Odpowiem od razu praktycznie sie nie da. Lanie betonu w grunt to stary i zły pomysł unikaj go jak ognia. Ale nawet w projekcie nie mam pionowej izolacji na całej ławie fundamentowej, więc załóżmy że zgodnie z projektem wylałbym 120cm w ziemi ławę fundamentową (oczywiście w poziomie - w jednej części działki byłoby równo z ziemią, a w drugiej poniżej terenu ziemi o około 25 cm) i potem zrobiłbym szalunek do wytyczonego poziomu i znów zalał betonem. Do końca nie rozumiem dlaczego takie rozwiązanie jest złe? Takie rozwiązanie mogę wykonać sam, ale z budowania z bloczków to się raczej nie podejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Ale nawet w projekcie nie mam pionowej izolacji na całej ławie fundamentowej, więc załóżmy że zgodnie z projektem wylałbym 120cm w ziemi ławę fundamentową (oczywiście w poziomie - w jednej części działki byłoby równo z ziemią, a w drugiej poniżej terenu ziemi o około 25 cm) i potem zrobiłbym szalunek do wytyczonego poziomu i znów zalał betonem. Do końca nie rozumiem dlaczego takie rozwiązanie jest złe? Takie rozwiązanie mogę wykonać sam, ale z budowania z bloczków to się raczej nie podejmę. Wklej ten projekt i pokaż nam że masz ławe fundamentową o wyskości 120cm. Nie wierzę w to piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 31.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Do końca nie rozumiem dlaczego takie rozwiązanie jest złe? Nie musisz wszystkiego rozumieć - przyjmij to jako bezdyskusyjny aksjomat. JEST ŹLE - nic więcej nie potrzebujesz wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 31.03.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 01.04.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Piszesz bzdury... Ława ma wysokość 120cm? Chcesz wylać ławy krzywo i potem bloczkami mają 25cm wyrównać? Co Ty piszesz... Masz kierownika budowy? Ławy maja być wszystkie na jednym poziomie, poziom poniżej punktu zero, pisze w projekcie. Masz projekt? Wklej skany? Bo niewierze jakoś w te opisy... Proszę bardzo: skan opisu fundamentów. A czy ja napisałem, że ławy chcę wylać z każdej strony w innej wysokości? Napisałem tylko, że w planach było wylanie równo z ziemią ale od momentu wyznaczenia obrysów domu na działce przez geodetę i wyznaczenie przez niego poziomu pomysł ten musi trochę być zmieniony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Grzes 01.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Polecam ksiązki i takie tam. Czy możesz polecić jakieś konkretne książki, które pomogą takim nowicjuszom jak my stawianie swojego domu? Nie wiemy kompletnie od czego zacząć, a zacząć od czegoś trzeba. Najlepiej metodą gospodarczą i w miarę tanio i dobrze. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Proszę bardzo: skan opisu fundamentów.[ATTACH=CONFIG]109232[/ATTACH] A czy ja napisałem, że ławy chcę wylać z każdej strony w innej wysokości? Napisałem tylko, że w planach było wylanie równo z ziemią ale od momentu wyznaczenia obrysów domu na działce przez geodetę i wyznaczenie przez niego poziomu pomysł ten musi trochę być zmieniony. Pozdrawiam Ale jaja. takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Myślałem ze Ty cos pokreciłeś, przepraszam. W projekcie jest bzdura. Ława to element który ma zazwyczaj 30-50cm wyskości, to co potem to ściana fundamentowa. Lanie takiego klocka w ziemi było modne w latach '80 teraz coraz mniej sie tak robi. Zwróc sie do autora projektu o wyjasnienie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Czy możesz polecić jakieś konkretne książki, które pomogą takim nowicjuszom jak my stawianie swojego domu? Nie wiemy kompletnie od czego zacząć, a zacząć od czegoś trzeba. Najlepiej metodą gospodarczą i w miarę tanio i dobrze. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam Nie ma ksiązki jak postawić dom. Budownictwa ludzie uczą sie latami. Na początek to polecem ksiązki np: "nowy poradnik majstra budowlanego" lub coś o budownictwie ogólnym. Ale uprzedzam nie ma w tych ksiązkach opisanej budowy domków jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 02.04.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ale jaja. takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Myślałem ze Ty cos pokreciłeś, przepraszam. W projekcie jest bzdura. Ława to element który ma zazwyczaj 30-50cm wyskości, to co potem to ściana fundamentowa. Lanie takiego klocka w ziemi było modne w latach '80 teraz coraz mniej sie tak robi. Zwróc sie do autora projektu o wyjasnienie tego. Tylko, że ja już mam pozwolenie na budowę i teraz to wszystko odkręcić to może być ciężko. Powiedz mi, takie rozwiązanie jest błędem konstrukcyjnym zagrażającym budynkowi i człowiekowi czy poprostu będzie droższy koszt a konstrukcja i tak będzie stabilna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.04.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ława o wys 120 i małej szerkosci 40cm jest dziwna. To że masz pozwolenie to nie problem. Nie zmienasz parmatów budynku typu pow kubatura a wyjaśniasz co autor miał na mysli. Budynek może stać stabilnie (nie znam budynku i gruntu - ale 40cm szerkosci to dośc mało ), ale jeżeli to wylejsz w grunt nie zaizloujesz tego, ani przeciw wilgociowo ani cieplnie , a naprawdę trzeba to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 02.04.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ława o wys 120 i małej szerkosci 40cm jest dziwna. To że masz pozwolenie to nie problem. Nie zmienasz parmatów budynku typu pow kubatura a wyjaśniasz co autor miał na mysli. Budynek może stać stabilnie (nie znam budynku i gruntu - ale 40cm szerkosci to dośc mało ), ale jeżeli to wylejsz w grunt nie zaizloujesz tego, ani przeciw wilgociowo ani cieplnie , a naprawdę trzeba to wykonać. Budynek z użytkowym poddaszem, dwa stropy wylewane, ściany z pustaka ceramicznego 30P+W. Od głębokości około 50 cm w większości działki jest glina. Wysokość do kalenicy 7,5m. Więc założenie było takie (nie wiem czy słuszne): robię wykop pod fundamenty od wyznaczonego poziomu zero na głębokość 165 cm. Wylewam pierwszą warstwę równo z ziemią (po wytyczeniu budynku okazało się, że teren ma spadek i równo z ziemią raczej nie mogę wylać, więc wylewam na głębokość 120 cm), a po wyschnięciu robię szalunek i kolejną warstwę wylewam do poziomu zero . Oczywiście w najniższym punkcie działki gdzie będzie stał dom fundament wyszedłby równo z ziemią, a w drugiej części gdzie jest wyżej fundament byłby schowany w wykopie. Potem odkopuję częściowo fundament i robię izolację pionową i poziomą. Myślałem jeszcze aby przed wylaniem drugiej warstwy fundamentów zrobić pierwszą izolację poziomą. Wydaje mi się, że będzie to rozwiązanie lepsze niż budowanie z bloczków które nie zawsze są najlepszej jakości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.04.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 weź Ty wklej przekrój z projektu i zaznacz na nim rzeczywisty poziom gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 06.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Budynek z użytkowym poddaszem, dwa stropy wylewane, ściany z pustaka ceramicznego 30P+W. Od głębokości około 50 cm w większości działki jest glina. Wysokość do kalenicy 7,5m. Więc założenie było takie (nie wiem czy słuszne): robię wykop pod fundamenty od wyznaczonego poziomu zero na głębokość 165 cm. Wylewam pierwszą warstwę równo z ziemią (po wytyczeniu budynku okazało się, że teren ma spadek i równo z ziemią raczej nie mogę wylać, więc wylewam na głębokość 120 cm), a po wyschnięciu robię szalunek i kolejną warstwę wylewam do poziomu zero . Oczywiście w najniższym punkcie działki gdzie będzie stał dom fundament wyszedłby równo z ziemią, a w drugiej części gdzie jest wyżej fundament byłby schowany w wykopie. Potem odkopuję częściowo fundament i robię izolację pionową i poziomą. Myślałem jeszcze aby przed wylaniem drugiej warstwy fundamentów zrobić pierwszą izolację poziomą. Wydaje mi się, że będzie to rozwiązanie lepsze niż budowanie z bloczków które nie zawsze są najlepszej jakości. Pozdrawiam To jakaś masakra. Co to za klejenie fundamentów? A gdzie zbrojenia? Jak zrobisz izolację poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Budynek z użytkowym poddaszem, dwa stropy wylewane, ściany z pustaka ceramicznego 30P+W. Od głębokości około 50 cm w większości działki jest glina. Wysokość do kalenicy 7,5m. Więc założenie było takie (nie wiem czy słuszne): robię wykop pod fundamenty od wyznaczonego poziomu zero na głębokość 165 cm. Wylewam pierwszą warstwę równo z ziemią (po wytyczeniu budynku okazało się, że teren ma spadek i równo z ziemią raczej nie mogę wylać, więc wylewam na głębokość 120 cm), a po wyschnięciu robię szalunek i kolejną warstwę wylewam do poziomu zero . Oczywiście w najniższym punkcie działki gdzie będzie stał dom fundament wyszedłby równo z ziemią, a w drugiej części gdzie jest wyżej fundament byłby schowany w wykopie. Potem odkopuję częściowo fundament i robię izolację pionową i poziomą. Myślałem jeszcze aby przed wylaniem drugiej warstwy fundamentów zrobić pierwszą izolację poziomą. Wydaje mi się, że będzie to rozwiązanie lepsze niż budowanie z bloczków które nie zawsze są najlepszej jakości. Pozdrawiam Rozumiem że planujesz wylewać do gruntu czyli bez szalowania a po wylaniu całości chcesz odkopać i zrobić hydroizolację ?? Jeżeli tak to zapomnij to jest bardzo ale to bardzo dyskusyjne jesli nie awykonalne. Po odkopaniu będziesz miał skrajnie nierówną ścianę fundamentową. Szerokość ławy też dyskusyjna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts