Robi25 09.04.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Rozumiem że planujesz wylewać do gruntu czyli bez szalowania a po wylaniu całości chcesz odkopać i zrobić hydroizolację ?? Jeżeli tak to zapomnij to jest bardzo ale to bardzo dyskusyjne jesli nie awykonalne. Po odkopaniu będziesz miał skrajnie nierówną ścianę fundamentową. Szerokość ławy też dyskusyjna . A czemu szerokość ław 40cm jest dyskusyjna? Skoro będzie wylane równo z ziemią to będzie to ściana fundamentowa. Do tej pory każdy pisze, że jest to źle ale nikt nie podaje konkretnych argumentów dlaczego jest to złe rozwiązanie. Pisanie bo tak się to teraz robi to nie jest żaden argument. Dużo osób z którymi rozmawiałem na temat, powiedziało mi, że projektant przegiął z grubością ściany tzn. pustak 30 cm. Większość podobno buduje z pustaka 25. Jakbym miał pustaka 25 to fundament byłby jeszcze cieńszy. Proszę o konkretne argumenty bo już ogłupiałem od tych wszystkich opinii. Dodam tylko, że rozmawiałem z kierownikiem budowy (ceniony fachowiec w okolicy) i nie widzi w rozwiązaniu jakie zaproponowałem przy wykonaniu fundamentów nic złego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Chłopie odpowiedz spokojnie co masz na myśli , jak rozumiem chcesz wylać 120cm głeboko i 40 cm szeroko beton do gruntu ( bez szalowania )- i co to ma być ława fundamnetowa ? ściana fundamentowa ? Zapomnij o tym że uda ci się to odkopać i zrobić hydroizolację. Jeżeli chcesz wylewać wyżej scianę fundamntową to jak ją chcesz połączyć z tym wylanym do ziemi ( co bez dobrej hydroizolacji będzie narażone na zamoczenie i lub przemarzanie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 09.04.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Chłopie odpowiedz spokojnie co masz na myśli , jak rozumiem chcesz wylać 120cm głeboko i 40 cm szeroko beton do gruntu ( bez szalowania )- i co to ma być ława fundamnetowa ? ściana fundamentowa ? Zapomnij o tym że uda ci się to odkopać i zrobić hydroizolację. Jeżeli chcesz wylewać wyżej scianę fundamntową to jak ją chcesz połączyć z tym wylanym do ziemi ( co bez dobrej hydroizolacji będzie narażone na zamoczenie i lub przemarzanie ). Witam. Więc tłumaczę jeszcze raz. Dane: 1. Ława czy ściana fundamentowa 40cm/120cm - zgodnie z pojektem 2. Do poziomu zero pozostało wg. projektu 45cm 3. Spadek terenu: w jednej części domu poziom zero około 20-30 cm na ziemią, w drugiej około 50 cm na ziemią Rozwiązanie: 1. Rozciągam druty od nabitych ław. 2. Od tego poziomu (czyli zero) kopię na 165 cm głębokości, wtedy spód fundamentu będę miał w poziomie 3. Wylewam betonem B20 równo z ziemią. 4. Po wyschnięciu robię szalunek i wylewam betonem B20 do poziomu zero czyli w jednej części domu około 50cm w drugiej części około 20cm 5. Po wyschnięciu odkopuję ścianę fundamentową na głębokość około 50 cm i wykonuję izolację pionową i od razu izolację poziomą 6. Zasypuję piachem, zagęszczam i wylewam chudziak. 7. Na izolacji poziomej muruję ściany z pustaka ceramicznego 30 cm Czemu nie chcę z bloczków? Ponieważ szalunek zrobię sobie sam, poniosę tylko koszt betonu. Różne pinie słyszałem o bloczkach betonowych i wydaje mi się, że wymurowanie od ziemi od poziomu zero z bloczków betonowych nie będzie wcale mocniejsze niż wylewka z betonu B20. Proszę o konkretne odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 10.04.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Więc tłumaczę jeszcze raz. Dane: 1. Ława czy ściana fundamentowa 40cm/120cm - zgodnie z pojektem 2. Do poziomu zero pozostało wg. projektu 45cm 3. Spadek terenu: w jednej części domu poziom zero około 20-30 cm na ziemią, w drugiej około 50 cm na ziemią Rozwiązanie: 1. Rozciągam druty od nabitych ław. 2. Od tego poziomu (czyli zero) kopię na 165 cm głębokości, wtedy spód fundamentu będę miał w poziomie 3. Wylewam betonem B20 równo z ziemią. 4. Po wyschnięciu robię szalunek i wylewam betonem B20 do poziomu zero czyli w jednej części domu około 50cm w drugiej części około 20cm 5. Po wyschnięciu odkopuję ścianę fundamentową na głębokość około 50 cm i wykonuję izolację pionową i od razu izolację poziomą 6. Zasypuję piachem, zagęszczam i wylewam chudziak. 7. Na izolacji poziomej muruję ściany z pustaka ceramicznego 30 cm Czemu nie chcę z bloczków? Ponieważ szalunek zrobię sobie sam, poniosę tylko koszt betonu. Różne pinie słyszałem o bloczkach betonowych i wydaje mi się, że wymurowanie od ziemi od poziomu zero z bloczków betonowych nie będzie wcale mocniejsze niż wylewka z betonu B20. Proszę o konkretne odpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam Witam ponownie. Rozmawiałem z murarzem. Powiedział żebym porozmawiał z kierownikiem budowy że chcę wylać fundament o szerokości 50 cm, bo dla 2 stropów będzie 40 cm zbyt wąskie. A jak zapytał z czego dach i mu powiedziałem że możliwe że z dachówki to powiedział, żebym nawet z kierownikiem nie gadał tylko od razu kopał o szerokości 50cm. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 11.04.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Rozmawiałem z murarzem. Powiedział żebym porozmawiał z kierownikiem budowy że chcę wylać fundament o szerokości 50 cm, bo dla 2 stropów będzie 40 cm zbyt wąskie. A jak zapytał z czego dach i mu powiedziałem że możliwe że z dachówki to powiedział, żebym nawet z kierownikiem nie gadał tylko od razu kopał o szerokości 50cm. Witam ponownie. Nikt nic nie napisze? Wszyscy się na mnie obrazili? Jak myślicie, szerokość fundamentu 50 cm wystarczy? Od poziomu zero byłby głęboki na około 165 cm. Ściana murowana na środku fundamentu. Dziękuję i pozdrawiamNikt nic nie napisze? Wszyscy się na mnie obrazili? Jak myślicie, szerokość fundamentu 50 cm wystarczy? Od poziomu zero byłby głęboki na około 165 cm. Ściana murowana na środku fundamentu. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 13.04.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 15.04.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 a metr beton ponad 230zl to trochę kasy będzie na same lawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.04.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) (...) do usunięcia. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 15.04.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja mam ławę fundamentową 60x42 szer na wys. później bloczek na szer 38cm na ławie. Ława w każdym miejscu ma wysokość 42cm, wypoziomowana do 0,5cm (mierzone). Jeśli dobrze rozumiem chcesz zrobić fundament 50x165cm. Jeśli wszystko będzie wypoziomowane, zazbrojone, powinno być dobrze. Przy długości fundamentu 100m wejdzie w to 82,5m3 betonu. Prawie jak schron przeciwatomowy A zbrojenie fundamentu będziesz robił? Powinieneś. Dla mnie to troche za dużo, zawalić się nie zawali bo same fundamenty będą ważyć przy 100m długości ponad 150t. Tak zbrojenie będzie. Belki już wykonane 30cmx30cm strzemiona co 25 cm. Zastanawiam się tylko jak wykonać zbrojenie pod komin. W projekcie mam tak napisane: "Stopy fundamentowe pod kominy zazbroić prętami fi12 ze stali A-III 34GS krzyżowo co 15cm" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.04.2012 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 W projekcie mam tak napisane: "Stopy fundamentowe pod kominy zazbroić prętami fi12 ze stali A-III 34GS krzyżowo co 15cm" Pozdrawiam Po prostu siatka na krzyż, jak jest chudy beton to otulina 5 cm. Kolega KB nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 16.04.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Po prostu siatka na krzyż, jak jest chudy beton to otulina 5 cm. Kolega KB nie ma ? Mam KB, ale nie mam kiedy ostatnio do niego się wybrać i na dodatek jego pomysł na moje obawy do szerokości fundamentów mnie trochę spłoszył. Czyli w moim przypadku jeśli chodzi o kominy to układam fi 12 w kratę co 15cm? Jak to potem łączę z belką fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts