Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie tynku na elewacji budynku

Recommended Posts

Dzień doby,

Pod koniec zeszłego (2011) roku odebrałem dom od dewelopera. Wczoraj (tj. 26.03.2012) zobaczyłem pęknięcie tynku na elewacji budynku. Chciałbym zapytać się Was jako ekspertów, czym może być to spowodowane. Dom ocieplony jest styropianem 14 cm.

Bardzo proszę o pomoc...

Zdjęcia w załączniku.

DSC09310.jpg

DSC09311.JPG

DSC09309.jpg

DSC09308.jpg

• 2 months później...
Po zimie mam u siebie podobny problem tak jak na tych zdjęciach popękał tynk na elewacji. W jaki sposób to naprawić, tak aby poprawki nie były widoczne i nie powtarzały się?

W pierwszej kolejności poprawić kostkę o obrzeża tak aby nie podchodziły pod elewację, pęknięcie można naprawić np. akrylem fasadowym http://zakupy.muratordom.pl/chemia-budowlana/akryl-do-uzytku-zewnetrznego-tytan-fasadowy-bialy-310ml,596056,1330/?order=default

W pierwszej kolejności poprawić kostkę o obrzeża tak aby nie podchodziły pod elewację, pęknięcie można naprawić np. akrylem fasadowym http://zakupy.muratordom.pl/chemia-budowlana/akryl-do-uzytku-zewnetrznego-tytan-fasadowy-bialy-310ml,596056,1330/?order=default

Jak ten akryl zastosować ? Czy trzeba w miejscu pęknięcia zeskrobać tynk z elewacji jeśli tak to jak to zrobić ? Po zrobieniu elewacji zostało mi trochę tynku, czy ewentualnie można do zastosować na ten akryl?

Jak ten akryl zastosować ? Czy trzeba w miejscu pęknięcia zeskrobać tynk z elewacji jeśli tak to jak to zrobić ? Po zrobieniu elewacji zostało mi trochę tynku, czy ewentualnie można do zastosować na ten akryl?

pod szlifować brzegi i wypełnić, akryl fasadowy nie jest gładki tylko z drobinkami i ma fakturę trochę podobna do tynku, można go później pomalować mleczkiem z tynku z elewacji.