R4DZ1U 27.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 witam. Będę ocieplał budynek, nigdy tego nie robiłem, jedynie "podglądałem" jak ocieplali mój stary blok i następnie firmę. Chcę to zrobić sam, ze względu na zapał, chęci no i koszta. 1. Jak wykończyć miejsca przy ramach okiennych? Wiem, że należy dać ok 2 cm zakładki styropianu na ramę okna lub dokleić pianką 2 cm jeśli cały płat kończy się przy ramie. Na rogi budynku mam narożniki z siatką, czy takie same daje się na rogach przy oknach? Jak wygląda sprawa w miejscu gdzie styropian przylega do ramy okiennej? Analogicznie jeśli chodzi o drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 kupujesz tzw. profil przyokienny z siatką (np. APU ale są też inne) i to jest jedyne prawidłowe wykończenie przejścia okno-tynk zewnetrzny, wszelkie zabawy z silikonem to prowizorki na kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4DZ1U 28.03.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) coś takiego? http://www.profil.siedlce.pl/images/produkty/43a.jpg domyślam się, że to żółte to część z klejem przyklejana do ramy okna, siatkę zatapia się w kleju, a ten plastik pomiędzy częścią zółtą i siatka zakrywa się tynkiem przy wykańczaniu? Czy te listwy stosuje się z każdej strony okna, zarówno po bokach jak i na górze? Jeśli tak to jak jest z łączeniem tych listw w narożnikach? Edytowane 28 Marca 2012 przez R4DZ1U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.03.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 coś takiego? http://www.profil.siedlce.pl/images/produkty/43a.jpg domyślam się, że to żółte to część z klejem przyklejana do ramy okna, siatkę zatapia się w kleju, a ten plastik pomiędzy częścią zółtą i siatka zakrywa się tynkiem przy wykańczaniu? Czy te listwy stosuje się z każdej strony okna, zarówno po bokach jak i na górze? Jeśli tak to jak jest z łączeniem tych listw w narożnikach? tak, coś w tym stylu. Ja kupowałem w caparolu ale nie znam producenta to żółte to ochronna taśma, pod którą jest samoprzylepna listewka, do niej można przykleić papier czy folię ochronną na okna, i po pomalowaniu elewacji całą tę listewkę odrywa się , tak że zostaje eleganckie wykończenie, a i okna czyste. Sama listwa też ma taką samoprzylepną część do przyklejenia do ramy okiennej, ale na to za bardzo bym nie liczył, przyklei się albo i nie , natomiast jak zatynkujesz siatkę w obróbce ościeża to już nic tego nie ruszy. Są listwy w róznych kolorach. przy oknie jest taka silikonowa uszczeleczka, wyglada to profesjonalnie. Narożniki to jak tam majster będzie potrafił, albo pod kątem 45st albo na prosto też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts