Szarek 06.11.2001 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2001 Zamierzam w najbliższym czasie zakupić materiały do docieplenia domu.Dzisiaj dwóch gości poważnie zmąciło mój spokój w tym temacie, a mianowicie:w ścianach mojego domu jest już styropian 5cm, to ta metoda 0,5pustaka+styropian+cały pustak. Ja chciałem teraz ocieplić dom z zewnątrzjeszcze 5cm styropianu i położyć tynk mineralny, a tu goście mi mówią, żetak nie nada, bo pomiędzy jednym styropianem, a drugim będzie się zbieraławilgoć i to wszystko diabli wezmą. Czy to prawda, czy to możliwe?? Jeśli takto pierwszy raz o tym słyszę. Osobiście wolałbym jednak położyć tenstyropian jeszcze na zewnątrz ściany, bo ogrzewanie u mnie nie jest tanie wzimie. Wypowiedzcie się proszę w tej sprawie.pozdrawiamTadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 07.11.2001 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2001 Witam. Ci goście maja rację. Pewnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie na zewnątrz wełny zamiast styropianu wraz z tynkiem mineralnym lub silikatowym. Jest to paroprzepuszczalne, ale czy wystarczająco to nie wiem? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarek 07.11.2001 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2001 To mnie jeszcze bardziej zmartwiłeś. Ale czy jesteś pewny tego co piszesz?tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.11.2001 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2001 Tak na 90 procent, może jeszcze ktoś sie wypowie?Ale na logikę, styropian nie przepuszcza pary wodnej, więc którędy ściana wyschnie, bo zawsze ma troche wilgoci?A jak nie wyschnie to zacznie plesnieć itd... Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2001 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2001 Ja tak zrobiłem (Max/styropian5cm,cegła K3,8cmwełna) i nie ma jakichkolwiek kłopotów. Nadmienię że mówię o wełnie z paroprzepuszczalnym tynkiem - lepszy silikat - tak mi doradzali fachowcy od ociepleń - nie kładź styropianu. Powodzenia. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarek 08.11.2001 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2001 Czy możesz mi napisać konkretnie jaki rodzaj wełny i tynku dawałeś, jaka firma, jakie koszty poniosłeś. Będę wdzięczny.Tadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.11.2001 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2001 Szczerze mówiąc nie odpowiem ci dokładnie. Wełna była firmy Rockwool a tynk hyba Toraed czy coś takiego. Jako że firma wykonująca urządzała też ogród to rachunek za robociznę nie był szczegółowy, a nie pamitam na ile ustaliłem cenę za metr robocizny tynkowania. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarek 11.11.2001 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2001 Dzięki.Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spin 30.10.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 Osoba, która odradziła ci układ ściana warstwowa ze styropianem docieplona styropianem miała racje. Kondensacja pary wodnej miedzy warstwami styropianu będzie często występowała.Jednak:1.zawsze można zastosować wentylację przegrody (listwy startowe z dziurami i wyloty przy końcu docieplenia)2. Dlaczego zmartwiła Cię wełna? Jeżeli wykonawca jest dobry i popytasz producentów to można wykonać w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 08.11.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam Z tą kondensacją pary wodnej pomiędzy warstwami styropianu to racja. Tak nie nado. Również polecałbym dać na zewnątrz ocieplenie z wełny mineralnej. Jakiej wełny użyć - osobiście mam Rockwool (płyty z wełny lamelowej) i na to koniecznie tynk mineralny (tylko ten jest paroprzepuszczalny). Cena tej całej imprezy w granicach 35 zł/m2 (przyklejenie wełny, okołkowanie, zaprawa zbrojąca+siatka, podkład i położenie tynku). Aha i pamiętać podczas ew. malowania w przyszłości to tylko farbami silikatowymi.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 08.11.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A jak jest rozwiazane odprowadzwnie wilgoci w domkach budowanych z klocków styropianowych. Ściana budowana jest z klocków i zalewana betonem mamy styropian-beton-styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts