Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Z8 makowej_panienki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciesz się, możesz zapytać męża, "a kluczy od DOMU nie zapomniałeś?" :D

Też byłam zdziwiona udziałem geodety w temacie wodno-kanalizacyjnym, ale nie dało się tego uniknąć. Polecam popytać wśród pracowników właściwego Wam zakładu wodociągowego, powinien znaleźć się ktoś kto wykona podłączenie i pomoże w formalnościach. My poszliśmy tym tropem i nie żałujemy.

Merry Christmas :cool:

Przede wszystkim przepraszam za wcześniejszy komentarz w Dzienniku, nie zauważyłem zwyczajnie, ze komentarze to tutaj.

też zwykle bardzo wcześnie myślę o świętach. I co roku przybywa "durnostojek", które uwielbiam. Z kolei choinkowych rzeczy mam już tak dużo - że po prostu co roku dokonuję segregacji i wyboru...

Niestety...

Dlatego marzę o własnym domu. Coś czuję, że może być jak u Griswoldów;).

eM&eM, nic się nie stało.:no:

A co masz na myśli, pisząc o Griswoldach? Bo my z mężem UWIELBIAMY tę część o świętach i jest ona naszym żelaznym punktem grudniowego celebrowania zbliżających się świąt:lol2: Co roku zaśmiewamy się w tych samych momentach i jeszcze nam się nie znudziło, choć teksty znamy na pamięć.

Griswoldowie w tej części są naprawdę świetni;).

Mój tato zawsze mówi, że gdy już wyprowadzą się na wieś na stałe (a nie - jak dotychczas - "jedną nogą") i on zainstaluje świąteczne oświetlenie na domu - to padnie energetyka od Opola po Wrocław;). Z resztą - i na gliwickim balkonie zwykle jest łuna światła na pół aglomeracji;).

Strach pomyśleć, co będzie, jeśli uda mi się kupić działkę gdzieś obok rodziców.

Chociaż mam akurat bardziej tradycyjne podejście. Chciałbym świece na choinkę, ale trochę się boję.

Natomiast mam ogromniasta kolekcję bombek, figurek, statuetek, świeczników przechowywanych w ogromnym pudle przez cały rok. Przy ubieraniu choinki siłą rzeczy muszę segregować, co będzie wisiało w danym roku.

Ha ha ha :D Dobre z tym oświetleniem.

To fajnie, że masz tyle ozdób, bo przynajmniej co roku Twój dom wygląda inaczej. Ja to nie mogę się już doczekać świąt na wsi - ustrojony kominek, wieniec na drzwiach wejściowych. Na pewno posadzę jakieś świerki przed oknem tarasowym, aby zimą można było je podziwiać ubrane w lampki.

Bardzo Ci "zazdroszczę" (ogólnie to złe słowo, ze złymi emocjami, ale nie znajduję pozytywnego odpowiednika w języku polskim - co swoją drogą o czymś świadczy;)) tego etapu.

Póki co mieszkamy w kawalerce w centrum Katowic. I chociaż to wspaniała, modernistyczna, zabytkowa dzielnica - to jednak okna wychodzące na drugą kamienicę, bez balkonu powodują, że marzenie o domu na wsi jest niemal desperacją.

Chociaż wiem - że jak moi rodzice - dom początkowo będzie weekendowo-wakacyjny. Pewna praca jest dość silną kotwicą.

Zawsze mówię, że mój dom musi być w dorzeczu Odry i przy autostradzie A4 - dla komfortu psychicznego i fizycznego.

I oczywiście - przepraszam a dygresję. Potworna gaduła ze mnie. Ale oglądanie takich dzienników pozwala nacieszyć oczy i powoduje rozmarzenie się.

A co do świerków - tutaj zalecałbym ostrożność. Czasem zdarza się, że lampki powodują pączkowanie pędów i później ich zamarzanie (nie wiem, czy to mit, ale nam kiedyś tak uschła choinka pod blokiem - może przyczyna była inna, no ale). Te współczesne ledowe lampki tak nie grzeją, ale z kolei są diablo drogie.

I też z doświadczenia wiem, że Święta na wsi mają kompletnie inny urok. Z przyjemnością idę wówczas nawet na pasterkę - przez zaśnieżoną polną drogę, z latarką w ręce (chociaż ostatnie dwa lata nie były zbyt śnieżne w czasie Świąt).

Ale usiąść między choinką, a kominkiem, z kubkiem grzanego wina - coś wspaniałego! Czego oczywiście JAK NAJSZYBCIEJ życzę:)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...