Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Z8 makowej_panienki

Recommended Posts

To piękne masz sny, Makowa Panienko. :D

A co do stacji kosmicznej, to dzięki temu linkowi śledzę teraz jej lot.

Ciekawe, kiedy znów będzie można ją zobaczyć "na żywo"?

Kolejne podziękowania Ci się należą, bo przypomniałaś mi, że my mamy teleskop.

Taki amatorski właśnie.

Kupiliśmy go kiedyś za jakieś niewielkie pieniądze, z zamiarem oglądania gwiazd i po przeprowadzce wylądował na stryszku.

No i dzięki Tobie przypomniałam Mariuszowi, że nasz teleskop trzeba chyba "odkurzyć" i zrobić z niego właściwy użytek.

:)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to czym prędzej użyj tego teleskopu. Sierpień to miesiąc atrakcji astronomicznych i ciągle powinny latać perseidy. na początku września znowu ma być super księżyc -większy niż normalnie bo bliżej Ziemi.

Co do stacji kosmicznej to wczoraj leciała 2 razy nad nami. Tu jest strona ze szczegółowymi godzinami, ale na dniu dzisiejszym kończą wpisy, co prawda z adnotacją, że dopiszą dalsze dane. http://http://www.crazynauka.pl/jak-zobaczyc-miedzynarodowa-stacje-kosmiczna/

Tęcza to piękny sen, na pewno lepszy niż tornada, które dość często mi się śnia, niestety :(

Makowa Panienko, ogarnęło mnie jakieś astronomiczne szaleństwo.

Codziennie śledzę lot ISS, wypatruję go na niebie jak sroka.

Też już widziałam go kilka razy, znalazłam też sobie stronkę, na której podają aktualne przeloty i to aż do 21 sierpnia.

Proszę bardzo:

http://www.heavens-above.com/PassSummary.aspx?satid=25544&lat=51.1079&lng=17.0385&loc=Wroc%C5%82aw&alt=117&tz=CET

Mam ją akurat ustawioną na Wrocław, ale można znaleźć wszystkie miejscowości.

A co do jesiennych akcentów..

To co nazywasz mimozą, to nawłoć.

Choć powszechnie mimozą jest nazywana, z prawdziwą mimozą niewiele ma wspólnego.

To tylko tak, informacyjnie..

Pozdrawiam cieplutko. :hug:

Hi hi, wiedziałam, że coś nie tak z tą mimozą, bo jakoś tak mi za wcześnie na nią, a poza tym wyskoczyła mi pod nazwą mimoza polska. Dziękuję za poprawienie błędu :)

Ja też połknęłam bakcyla z tą ISS i wypatruję ją codziennie, niestety przeważnie chmury mi ją zasłaniają. A oglądałaś "Grawitację"? Jeśli nie to polecam. Twórcy niezwykle wiernie oddali kosmiczne realia. Ja mam lęk wysokości i jak oglądał ten film w kinie to myślałam, że oszaleję z nerwów.

Powiem tak ... Nie było mnie tu raptem chwilę a tutaj takie zmiany !.:jawdrop: Ogrodzenie, okna, przygotowania do elektryki ! WOW. ! Super ! Świetny ten piaskowiec. Już mówiłam Ci kiedyś że chyba podobny gust mamt bo tak właśnie chciała bym też zrobić cokół w naszym domu. ;) O kominie też myślę w kolorze piaskowca.

Nie ma to jak w domu już nie hula wiatr. To jedyne co mi póki co doskwiera w naszym szpaczku ;)

Makowa Panienko!

Przede wszystkim gratuluję SSZ.

To wielki krok do przodu i domek od razu wygląda inaczej (czyt. lepiej :D).

Bardzo ładnie zresztą wygląda.

A nawiązując jeszcze do naszego ulubionego tematu, to godzinę temu właśnie obserwowałam znowu ISS, dzisiaj było elegancko widać, bo niebo było bezchmurne.

Fantastycznie wygląda na niebie taki lecący, oświetlony "latawiec".

Ciekawe, czy we wrześniu też będzie u nas widoczna.

"Grawitacji" nie oglądałam (albo nie pamiętam), ale jak tylko będzie taka okazja, na pewno obejrzę.

Ściskam Cię!

Mimoza, nawłoć pospolita. Toż wiadomo, że Tuwim o roślinie południowoamerykańskiej nie pisał, a Niemen o niej nie śpiewał;).

Tak jak bez-bez i bez-lilak;).

Toteż napisałam, że nawłoć powszechnie mimozą nazywana bywa.

Jedno słowo, a jakże istotne.

Tak, jak lilak bzem jest nazywany, choć tak naprawdę nim nie jest.

Ale to porównanie chybione trochę, bo lilak do bzu przynajmniej podobny jest trochę, natomiast nawłoć do mimozy nijak.

Ale powszechne nazewnictwo uszanować trzeba, a Tuwimowi i Niemenowi ukłon się należy, pomimo tej nieścisłości :D

Edytowane przez Iwona i Mariusz

• 2 weeks później...

Makowa Panienko!

Co za zbieg okoliczności, my z Mariuszem też całkiem niedawno obchodziliśmy rocznicę ślubu.

I też mogę powiedzieć, że dostałam "drewniany" prezent, bo przybyła nam nowa drewienkowa konstrukcja obok tarasu.

Ale o tym napiszę za jakiś czas, jak porobię zdjęcia, z których będzie wynikało, jakie mamy z nią związane plany.

Wasz domek już jest elegancki, a astrowe bukiety rzeczywiście wyglądają bajkowo.

• 4 weeks później...

Iwonko, święte słowa napisałaś! Ja już się nie napinam z ta budową, bo będzie co ma być, znaczy się będzie kiedy ma być. Zauważyliśmy bowiem, że właśnie jak robiliśmy coś na łapu capu to to się potem mściło. A jak szliśmy z prądem to samo się wszystko układało i byliśmy zadowoleni. Więcej czasu na budowę oznacza tez lepiej przemyślane pomysły.

Niemniej wyznaczyłam nam termin ukończenia prac na późną wiosnę, czyli maj-czerwiec.